20 idej za srečo in več energije

V zavetju svojega doma se lotite kovanja sreče.

3. 8. 2014

1. Zajtrk za dober začetek

Sadje, kot so pomaranče, marelice ali avokado ter oreščki, so sijajni zavezniki v boju proti stresu. Sušene marelice so polne magnezija ter sproščajo mišice in zmanjšujejo stres. Podobno delujejo avokado in pomaranče.

Poleg sadja za zajtrk pripravite tudi kašo iz ovsenih kosmičev, ki je bogata z ogljikovimi hidrati, ki spodbujajo proizvodnjo hormona sreče serotonina v možganih. Dodajte še mandlje, ki so vir vitamina E, ki bo na telo deloval kot antioksidant, in očiščevalno hrano, kot so jabolka in borovnice.

2. Zvočni valovi

Glasba za sproščanje ima ritem 60 utripov na minuto, ki deluje pomirjajoče na srce. Zvočni valovi izzivajo električni odziv v naših možganih, ki pri določenih taktih skušajo ugibati, kaj sledi. Če se melodije ponavljajo, se prebujajo čustva in pride do sproščanja.

Zato pritisnite tipko 'play' za ambientalno glasbo z zvoki iz narave, klasiko (predvsem Mozarta), meditativno glasbo, pa tudi za liverpoolsko četverico, Beatlese.

3. Vrt

Skrb za rastline in rože pomaga blažiti stres. Zahvaljujoč barvam, oblikam in vonjem vrt spodbuja notranji mir in ravnovesje.

Pa kaj, če nimate dvorišča – majhno zeleno oazo si lahko ustvarite tudi v stanovanju ali na balkonu. Ko začutite, da ste pod stresom, negujte, aranžirajte, presajajte, okopavajte. Kot otrok si umažite roke in dosezite otroško brezskrbnost.

4. Fotografije

V roke vzemite fotoaparat in s prijateljico vadite samozavest. Nasmeh, sproščen položaj in klik. Sprostite se, šalite se, pozirajte kot gospodinja, seksi mačka, manekenka, sramežljiva deklica, pogumna bojevnica ...

Dobra zabava je zagotovljena in s fotoaparatom bo tudi za vedno zabeležena.

5. Odkrijte svoja čustva

Zapisovanje najglobljih čustev in najbolj skritih misli izboljšuje zdravje. Ni vam treba pisati klasičnega dnevnika; njegove strani lahko odprete le enkrat na mesec, ko zapišete stavek ali dva, kakšno pozitivno misel ali pesem, ki se vam vrti po glavi ...

Z raziskavami so ugotovili, da z zapisovanjem svojih čustev na papir aktiviramo del možganov, ki je zadolžen za umirjanje negativnih čustev in njihov samonadzor. Zaradi tega lažje prenašamo stres in smo bolj sproščeni. Ker pretakanje čustev v besede pomaga, pisanje pisem, ki jih nikoli ne boste poslali, ni butasto dejanje, ker je včasih kakšno stvar enostavno težko ali nerodno povedati.

6. Vklopite domišljijo

Bodite pozorni na majhne stvari. Ne izničujte čutov z večurnim buljenjem v televizijo. Namesto tega uživajte v vonju domačih piškotov ali rož, lotite se barvanja, zaigrajte nekaj, dotikajte se drobnarij okoli sebe, zaplavajte v ladji, ki se ji reče domišljija.

7. Pletenje, kvačkanje, vezenje

Znanstvene raziskave so pokazale, da se med pletenjem ali vezenjem srčni utrip upočasnjuje in zvišan krvni tlak postopoma niža, kar je dokaz, da ta ustvarjalni konjiček deluje sproščujoče. Zato se lotite igel! Spletite šal, jopico ali predelajte stara oblačila, tako da jim podarite osebni pečat.

8. V roke vzemite fotoalbum

Fotografije, ki zvabijo nasmeh, si zaslužijo posebno mesto. Tiste, ki vas spominjajo na vesele dogodke in drage osebe, uokvirite.

9. Dihajte

Le 10 minut vaj dihanja dnevno bo izboljšalo pretok energije v telesu in sprostilo stres. Počasi dihajte 8 sekund skozi nos, tako da se trebuh razširja. Potem 8 sekund zadržujte dih z znižano brado, da boste 'blokirali' grlo. Sprostite brado ter počasi izdihujte skozi nos, medtem ko se z jezikom dotikate neba ust. Spet znižajte brado, počakajte nekaj sekund in to ponavljajte naslednjih 10 minut.

10. Samomasaža

Dovolj je, da le 10 minut s krožnimi gibi masirate podplate in stopala, da boste začutili učinek  po celem telesu.

11. Otroška literatura

Morda so njeno ciljno občinstvo otroci in najstniki, toda knjige, kot so Mali princ, Jonathan Livingston galeb, Slavček in granatno jabolko ... nas razveseljujejo in sproščajo, tudi ko smo starejši, čeprav takrat drugače gledamo na njih.

12. Priljubljeni okusi

Večerjo pripravite izključno z živili, ki jih imate radi. Naj vam bodo v navdih recepti iz Sensine Srečne kuhinje.

13. Razvajajte se

Niso vsi večeri rezervirani za saten in svilo. Njun nežni dotik boža kožo kot peresa, zato se opogumite in preživite dan doma v mehkem glamuroznem spodnjem perilu.

14. Vklopite tišino

Izklopite vse, kar vas spominja na 21. stoletje: luči, mobilnik, televizijo, internet. Uživajte v tišini in igrivem oranžnem plamenčku dišečih svečk.

15. Modni bolšjak

Povabite prijateljice na menjavo oblačil, ker bosta vaša dobro znana srajca ali premajhne hlače v drugih rokah gotovo izzvale navdušenje. Ob klepetu in zabavi brez zapravljenega centa boste obnovili in osvežili garderobo.

Oblačila, ki ne bodo našla nove lastnice, lahko podarite ali jih zamenjate na podobnih dogodkih, ki se odvijajo v vaši okolici, ali v humanitarnem projektu Oblačilnica oz. Tovarna dela Tekstil.

Menjava oblačil je tudi ekološko sprejemljiva – ničesar ne mečemo med odpadke in ne kupujemo novih stvari, za katere poleg denarja porabljamo energijo za proizvodnjo in transport. Vse, kar potrebujete, je ogledalo in prostor za preoblačenje.

16. Položaj otroka

Vsak set asan se končuje sproščanjem v položaju otroka (balansana) in tudi doma se lahko sprostite na tak način. Spustite se v položaj otroka, tako da se usedete na kolena, glavo spustite na iztegnjene roke na tla in raztegnete hrbtenico. Težo telesa enakomerno razporedite na dlani in stopala, ramena oddaljite od tal ter sprostite glavo in vrat. Ostanite v tem položaju, medtem ko počasi petkrat vdihnete in izdihnete skozi nos.

17. Barva: zelena

Zelena, ki je prevladujoča barva v naravi, je povezana z udobnostjo, mirom in sproščanjem ter je idealna za prostore, v katerih počivate. Tudi barva neba, poleg tega, da spodbuja zbranost, prinaša mir in umirjenost. Uporabite jo v prostorih, v katerih se sproščate.

18. Čaj iz sladkega korena

Idealen napitek, s katerim boste premagali popoldansko utrujenost, je čaj iz sladkega korena. Skodelica tega napitka bo spodbudila nadledvično žlezo, ki proizvaja adrenalin, kar bo pomagalo blažiti stres in dvigniti energijo.

19. Lenarite

Preživite dan v poležavanju na postelji med objemom mehkih blazin.

20. Igrajte

Če ste slabe volje, zaigrajte. Obnašajte se, kot da se počutite dobro. Posledica simuliranja določenih čustev je lahko to, da se dejansko počutite tako, kot ste sprva le igrali. Ko se želite obnašati, da vam je lepo, pa ne gre, se vprašajte, kako bi se obnašali, če bi bili srečna in zadovoljna oseba.

Petra Arula