3 kraji v Sloveniji, kjer je izjemno močna ENERGIJA

Ste se že znašli na kraju, kjer ste se počutili dobro in niste našli razloga zakaj? Možno je, da ste bili izpostavljeni energiji, ki tako ali drugače na izbranem kraju dominira. 

3 kraji v Sloveniji, kjer je izjemno močna ENERGIJA (foto: profimedia) profimedia
29. 6. 2022

Vsem tem krajem je skupno to, da privlačijo množice ter da se ljudje na teh lokacijah enostavno dobro počutijo.

Staro mestno jedro Ljubljane

Energetske silnice nevidno vplivajo na človeka in vsa živa bitja. Kako nastanejo je vprašanje, na katere bo vsak strokovnjak ponudil svoj odgovor, ki bo vezan na strokovno področje. Nekatere energetske silnice so tako močne, da so zmožne usmerjati človeške dejavnosti. Na energetskih črtah lahko stojijo pomembne zgradbe, ki pa niso nujno verske. Lahko so katerekoli, tudi politične ali športne, takšne, ki so povezane z množicami.

Zelo močna energetska silnica poteka skozi center Ljubljane. Vleče se preko starega mestnega jedra do Vodmata oziroma predela, kjer (morda prav zaradi te silnice) stojijo bolnišnice. Moč te energetske črte se lahko občuti na Prešernovem trgu, kjer se zgoraj omenjena silnica sreča z drugo črto, ki poteka po Čopovi ulici. To presečišče bi lahko razložilo, zakaj se ljudje tako radi zadržujejo v centru Ljubljane oziroma zakaj je Prešernov trg najpogostejša točka čakanja za snidenje s prijatelji (poleg tiste legendarne »pod uro« na železniški postaji). Še ena pomembna črta pa teče preko ljubljanskega grajskega hriba.

Energetske črte naj bi predstavljale pravo mrežo, matrico energij, ki prepreda površje našega planeta. Njihovo delovanje je mogoče občutiti še na mnogih drugih krajih v Sloveniji, ne samo v Ljubljani.

V povezavi z energijami velja omeniti hribovje oz. hrib Lisco, kjer teče preko tamkajšnje kapele tako imenovana zmajeva črta (tanek in dolg pramen energije), še ena energetska črta pa se vleče preko kipa svetega Floriana na Trgu svobode v Mariboru.

Blejski otok

Človeške sledi na edinem slovenskem otoku segajo v čas daleč pred izgradnjo Marijine cerkve.

Že od prazgodovine je bil ta kraj namenjen spiritualni dejavnosti. Prvi ljudje so na otoku svoje preminule pokopavali, stari Slovani pa so pred nekaj več kot tisoč leti imeli poleg otoških grobišč celo kultni prostor.

S prihodom krščanstva je na ostankih pretekle kulture zrasla cerkev, ki je postala eno od romarskih središč na slovenskem. Ljudje so molili, prosili in zvonili z zvonom želja, kar počno še danes.

Nekaj nevidnega na Blejskem otoku privlači ljudi iz vsega sveta; naravna energija, ki jo ojačujejo veselje obiskovalcev, molitve in religija ter želje. Po mnenju človeških medijev naj energija na otoku ne bi bila najmočnejša v cerkvi, ampak pod orehom, ki raste pred njo. Pravi energijski vrtinec naj bi bil prisoten še na zadnjem, severnem delu otoka, kjer v kapelici zgrajeni iz kamnov stoji majhen kipec Lurške Marije, pod katero se nahaja izvir vode. Da, prav ste prebrali, blejski otok ima izvir.

Sveta jama pri Socerbu

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji podzemno cerkev? Nahaja se v plitki Sveti jami pri zaselku Socerb na Primorskem.

Jama je nenavadna zaradi več razlogov. Prvič, v njej je nekaj več kot eno leto prebival krščanski svetnik sveti Socerb. Legenda pravi, da je po bivanju v tej jami dobil posebno moč, s katero je lahko zdravil hudo bolne. Vsakdo, ki v jamo vstopi, naj bi občutil del energije, ki je svetniku dala to moč.

Eden od kapnikov je izklesan v obliko kropilnika, v katerem se nabira zdravilna voda. O njej in njenih čudežnih lastnostih je pisal že Janez Vajkart Valvazor. V jami so nekoč shranjevali tudi vino, a se je le-to skrivnostno skisalo (to je sveti kraj, kjer alkohol nima kaj iskati). Da je v Sveti jami resnično nekaj nerazložljivega, ki privlači, pa dokazujejo tudi njeni nevsakdanji obiskovalci. Ne le romarji in radovedneži, temveč tudi takšni, ki trdijo, da so reinkarnacija svetega Socerba.

Vid Legradić, preberite več na Metropolitan.si