3 nasveti, ko vas napade depresija

Ljudje me večkrat vprašajo, kako se spopadati z depresijo in po svojih izkušnjah in izkušnjah iz dela s coaching klientkami, sem zbrala 3 nasvete, ki vam bodo zagotovo pomagali. 

3 nasveti, ko vas napade depresija (foto: pexels) pexels
13. 7. 2021

Ste vedeli, da več kot 264 milijonov ljudi po svetu trpi za depresijo? (vir: WHO, 2020)

In to so zabeleženi primeri »prave depresije«.

Kaj pa tista »depresija«, o kateri tako pogosto slišimo? Beseda, ki jo uporabljamo dnevno, kar tako na splošno, mimogrede? Je tudi to depresija?

Ne glede na to, ali so zgornje številke povsem točne, ali gre za zdravstvene diagnoze ali slabo počutje – ne bi bilo lepo, če bi se znali vsaj s tisto »vsakdanjo depresijo« spopadati? Jo preprečevati, omiliti?

Ali pa da bi vsaj nehali to besedo uporabljati vsakič, ko se slabo počutimo in posploševati?

Opomnik: govorim o depresiji, terminu, ki ga ljudje velikokrat uporabljamo tako na splošno (in ne o bolezenskem stanju/zdravniški diagnozi).

Prvo kot prvo se zavedajmo, da smo mi tisti, ki nečemu damo pomen, damo etiketo.

»Jaz sem pa depresivna.«

Dajmo se izogibati etiketam, še posebej takim kot je depresija, ADHD (otroci)… ker največkrat nas samo "uročijo". Zakaj? Ker imajo besede močno energijo in vibracijo. Zato bodite pozorni pri izbiri besed. Boste videli, takoj se boste počutili drugače.

Preizkusite kar takoj, ne verjemite meni. 

Recite si: »Sem depresivna/depresivna« - začutite vibracijo teh besed.

In potem si recite: »trenutno sem brez energije, sem down.« In sedaj začutite vibracijo teh besed.

Lahko začutite razliko?

Spomnim se, kako sem pred leti govorila z enim gospodom, prijateljem, ki me je vprašal: "Nataša, si ti tudi večkrat depresivna?" 

Halo? Kaj pa je to? Kakšna depresija? Lahko sem trenutno »down«, lahko sem slabe volje, brez energije, ampak temu ne rečem depresija.

Torej:

  1. Prva stvar, ki je blazno pomembna, je, kako mi sami s sabo govorimo, kakšno nalepko si damo. Zdaj sem se spomnila tudi ene prijateljice, ki ima neke nevrološke težave in je rekla, da noče dobit etikete, kaj to je. Da je diagnoza ne zanima. »Vem, da ko me enkrat etiketirajo, potem bo šla moja energija dol in se bom še težje dvigovala in bila pozitivna«.

Torej prva stvar je, čemu mi damo pomen, kakšno nalepko si damo.

  1. Druga stvar je, da smo mi tisti, ki dajemo fokus na neko naše emocionalno stanje. Če mi dajemo fokus »sem depresivna, z mano nekaj ni v redu, tako ne morem več, vzamem tablete...«, dodajamo energijo tem stvarem – to je bistvenega pomena: s fokusom dodajamo energijo stvarem, torej s fokusom dodajamo še več tega slabega občutka, še več občutka, ki mu rečemo depresija (to je zakon narave – zakon privlačnosti).
  2. Tretje pa je, da je od mene odvisno, kako se bom s tem soočala: se bom temu prepuščala ali se bom dvignila? En način, kako si lahko pomagam, je nedvomno ta, da si dnevno pišem, kaj sem danes dobrega naredila, v katerem trenutku sem se danes vsaj malo sprostila in nasmejala.

Napišite pet stvari, ki so vam danes dobro šle. In potem ni prostora za depresijo. To je odlična vaja, ki jo jaz velikokrat delam, da vidim, kje sem in kaj sem naredila. Si s tem dvignem vibracijo, s tem dobim na moči in svoji vrednosti.

Seveda, vsakemu kdaj pade energija in temu še ni treba reči depresija.

Prej bomo znali zaznavati, kaj se dogaja z nami, lažje bomo to kontrolirali. 

Naj povzamem:

  1. Kakšno nalepko dajemo (čemurkoli, ne samo diagnozi; npr. tudi: ta je pa tečen, ta pa je nesposoben, ta je pa aroganten…)
  2. Kje je moj fokus? Če je moj fokus na depresijo, se bomo še bolj slabo počutili. Če je moj fokus, na kar sem dobrega v dnevu naredila, potem dodajam več tega in si dvigujem vibracijo.
  3. Od mene je odvisno, kako se bom soočala z izzivi (tudi z »depresijo«).

Še nekaj zelo pomembnega: jaz nisem zdravnik, nisem »medicinsko pristojna«, da govorim o tem. Govorim le iz izkušenj – lastnih v smislu, kako si jaz dvigujem vibracijo, lastnih na način, da vem, da če je nekam usmerjen moj fokus, tja gre energija in tisto raste, ker dodajam še in še in še. Zato se vsak dan znova odločam, kam se bom fokusirala; kot tudi iz izkušenj dolgoletnega dela s klienti (tudi »depresivnimi«).

Seveda je za »depresijo« razlog in če želimo, da svobodno zadihamo in se dobro počutimo v življenju, je pomembno, da poiščemo v sebi razloge za neko svoje počutje (da ne zdravimo samo simptome, ker ti se bodo spet kmalu pojavili, navadno še v hujši obliki, če se ne bomo lotili vzrokov.) No, pa saj to vi dobro veste.

Moje klientke so si zelo zelo pomagale s coachingi, terapijami, pogovori, vajami… in so se, z malo pomoči, spravile iz »depresije«.

To analogijo lahko uporabimo za katerokoli drugo stvar/področje. Ker sem dobila pač vprašanje prav na to temo, sem se odločila zanjo.

Torej od vas je odvisno, na kaj se boste osredotočali danes. Naj bo tisto, kar vas podpira, ne tisto, kar vas zavira in vleče k tlom. In ja, seveda, če je treba stokrat, stopetdesetkrat v dnevu si reči nekaj pozitivnega, je to to. 

Aha, pa samo besede ne bodo pomagale, ko si nekaj prigovarjate bo delovalo le, če boste v to verjeli in resnično začutili v sebi.

Ker tako kot razmišljate, tako se počutite.

Samo v razmislek.

Z ljubeznijo in hvaležnostjo vaša Nataša