5 idej za okolju prijaznejša darila

19. 12. 2022 | Veronika Sivka
Deli
5 idej za okolju prijaznejša darila (foto: Profimedia)
Profimedia

Čas obdarovanja trka na vrata. Tudi vi že komaj čakate, da boste s svojimi darili razveselili svoje bližnje? Ob tem pa ne pozabite poskrbeti tudi za naš dom, našo Zemljo.

Čas obdarovanja je lahko izjemno lep in čaroben, a obenem lahko predstavlja tudi velik strošek za okolje. Preverite nekaj idej za okolju prijaznejša darila, ki bodo obdarovancem zagotovo narisala nasmeh na obraz.

Podarite izkušnje

Tisto, kar najbolj napolni našo dušo, so prijetni spomini. Osebo odpeljite v zabaviščni park, ji podarite darilni bon za najljubšo telovadbo ali jo razveselite z abonmajem za gledališče. Telovadba, botanični vrt, kino, muzej... Izberite dejavnost, ki osebo najbolj veseli. 

Znanja ni nikoli preveč

Veste, da se vaš obdarovanec želi lotiti novega hobija ali se naučiti česa novega? Podarite bon za izobraževanje, delavnico ali tečaj, na katerem bo oseba pridobila novo znanje in izkušnje. Morda pa bo ravno na ta način tudi odkrila svoje novo poslanstvo.

Izdelano z ljubeznijo

Le kdo ne obožuje doma izdelanih daril? Izdelki iz domače ustvarjalnice imajo poseben čar in izžarevajo svojevrstno ljubezen. Podarite doma narejeno kozmetiko, slastno granolo, pletene rokavice, domače sveče ali praznične piškote. Ne glede na to, kaj izdelujete, pa je seveda ključno, da uporabite čim bolj okolju prijazne sestavine.

Dobrodelnost je vedno v modi

Kaj pa, če bi namesto darila opravili donacijo v imenu obdarovanca? Izberite organizacijo oziroma namen, ki je vašemu obdarovancu blizu. Pomoč brezdomnim psom, pogozdovanje, reševanje morskih živali, pomoč starejšim ljudem... Danes poznamo že malo morje organizacij. Poiščite takšno, ki bi jo vaš obdarovanec z veseljem podprl.

Lokalni izdelki za dvojno veselje

S tem, ko kupite lokalni izdelek, ne razveselite samo obdarovanca, temveč tudi osebo, ki je izdelek naredila. Poiščite lokalne ustvarjalce, ki ponujajo okolju prijazne izdelke in ki poslujejo s spoštovanjem do narave.

Še nekaj dodatnih napotkov:

  • Pri izbiri daril upoštevajte želje posameznika in izbirajte darila, ki jih bo oseba resnično koristila. Največji strošek za planet je darilo, ki se bo kmalu zavrglo ali ki bo samo nabiralo prah.
  • Izogibajte se naročanju prek spleta, saj na ta način prihranite tudi odvečno pakiranje in dodatno embalažo ob pošiljanju.
  • Darila zavijte v okolju prijaznejše alternative: star časopis, peki papir, juta, stare kartonaste škatle, vrečke, ki jih že imate doma...

Naj se letos pod vašo božično smrekico znajde čim več okolju prijaznejših daril in čim manj takih, ki bremenijo naš planet.