5 izvirnih načinov kako v novem letu od krame (in drame) do dobre karme

Ste tudi vi eden tistih hrčkov, ki kopičijo raznorazne nabiralce prahu, se ne znajo posloviti od umazanih, poškodovanih ali razbitih stvari, ker so imele nekoč emocionalno vrednost? Poskusite očistite dom (in sebe) na atraktivne načine in prevetrite svojo karmo!

5 izvirnih načinov kako v novem letu od krame (in drame) do dobre karme (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2019

Zakaj je dobro vsake toliko časa (ne le ob nastopu pomladi) narediti domačo inventuro?

  • Manj površin za čiščenje in poliranje
  • Manj kreditov in dolgov za raznorazne naprave in velikanske spominke, več prihrankov za dogodke (namesto predmetov), ki vam pustijo lepe spomine
  • Manj izgube časa za organizacijo pohištva in osebnih predmetov, več energije za hobije in doživetja, ki vas prevevajo s strastjo.

Ni treba, da je pospravljanje in ločevanje od stvari opravilo, ki vas navdaja z anksioznostjo.  Vzemite si dovolj časa.  Preden se lotite čiščenja, lahko naredite še nekaj vaj proti stresu in tesnobi.

Namig: začnite že zjutraj, ko ste polni energije - ob glasbi, z obveznimi premori ... ne glejte na uro, poskusite to dojemati kot aktiven čas zase s pozitivnimi bonusi tako za vas kot za okolico.

Preberite si spodnje nasvete in gotovo boste našli (vsaj navdih za) pravo odrešujočo očiščevalno formulo zase:

1.  Lotite se čistke v svojem ritmu in ob pravem času, ki ga določite VI

Colleen Madsen je iznašla zanimivo 'očiščevalno kuro' stanovanja, ki trajala celo leto. Prav ste prebrali! Vsak dan se je treba znebiti enega predmeta. … To je vsekakor lažje, kot zmetati stran pol dnevne sobe v enem vikendu, kajne? Dovoljuje vam čas, da se od nekaterih stvari v miru poslovite in obenem, spotoma, ko ustvarjate dodaten prostor, ugotavljate, kaj in koliko sploh potrebujete.

2. Tole gre naravnost v smeti!

Odična metoda za trenutek, ko vas popadeta močna volja in potreba, da bi se znebili stvari, ki vas bodisi fizično bodisi čustveno ovirajo v lastnem domu. Ko imate takšen 'popadek', zagrabite veliko črno vrečo za smeti in uživajte na valu prečiščevalne energije brez občutkov obžalovanja in nostalgije po določenih dogodkih, na katere vas vežejo kaki stari neuporabni predmeti ali zbledele fotografije (na primer od prijateljev, s katerimi ste že zdavnaj prekinili stike, od bivših partnerjev itd.)

Namig: če je med vsebino karkoli splošno uporabnega, to lahko odnesete v zavetišče za brezdomce, podarite premajhna ali prevelika oblačila kakemu društvu, ki zbira oblačila in potrebščine za otroke za dobrodelne namene ... možnosti je veliko.

3. Izziv 12-12-12

Zelo preprosto pravilo: 12 stvari gre naravnost v smeti (pazite na pravilno ločevanje), 12 se jih podari, 12 pa izmenja s prijatelji ali znanci (na primer oblačila, knjige, cd-je, dekorativno kuhinjsko opremo …) Tovrstna oblika čiščenja je super zabava za vse družinske člane – če imate otroke, jih mirne volje vključite.

4. Poglejte na svoj dom v povsem novi luči

Spremenite atmosfero svojega ljubega prostora in obenem svoj poglej nanj tako, da domov povabite ljudi, ki ga bodo dojemali povsem drugače od vas in vam na subtilen način pomagali uvideti, kaj je odveč. Na primer: izgubljenega sorodnika, šefa ali kolege iz službe, majhnega otroka od prijateljice, ki bo nekatere predmete z velikim užitkom pometal po tleh – hitro boste uvideli, kaj vam veliko pomeni in kaj bi lahko pogrešali.

5. Štiri škatle: štiri odločitve

Pot k minimalizmu, ki vodi v občutenje večjega notranjega miru, je lahko zelo preprosta: če niste prepričani, kaj bi z določenimi predmeti oziroma, če imate pred seboj goro stvari, ki so vam v napoto in vas že sama misel na čistko spravlja ob živce.

Pred pospravljanjem pripravite štiri škatle in jih označite, glede na namen:

a)   Se znebim (v smeti!)

b)   podarim

c)   obdržim

d)   preselim / premaknem

Sploh, če ste v fazi selitve ali pa večjega preurejanja stanovanja ali hiše, bo znalo čiščenje postati naporno in dolgotrajno … toda: ne odlašajte, dovolj ste močni, da veste, da vas za vrati navlake zgodovine vas čaka sveža energija in posledično tudi več prostora za NOVO - tako na fizičnem kot na duhovnem nivoju.

Šele, ko se znebite nepotrebnih stvari, se lahko lotite energijskega čiščenja doma. 

Preberite še:

9 načinov, kako energetsko očistiti prostor

Znaki, da zvišujemo svojo vibracijo

Navdih: Becoming minimalist 

Foto: Profimedia

Pripravila: VH

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri