5 načinov, kako pozimi pomagati brezdomcem in živalim

Zima je lahko kruta. ''Če ste bili blagoslovljeni z obiljem, izdelajte daljšo mizo, ne sezidajte višje ograje,'' sem nekje prebrala. To je dober metaforičen napotek za vse, ki verjamejo v srčnost in pomoč drugim, z zavedanjem, da s tem pravzaprav pomagamo tudi sebi in planetu.

5 načinov, kako pozimi pomagati brezdomcem in živalim (foto: profimedia) profimedia
9. 1. 2020

5 načinov, kako lahko pomagamo:

1. Obvarujte hišne ljubljenčke pred mrazom

Psi potrebujejo sprehode (dolžina in težavnost je odvisna od pasme in vzgoje) in potrebujejo gibanje v naravi tudi pozimi. Majhni psi s kratko dlako se hitro podhladijo, zato ni odveč razmisliti o pasjih oblačilih. Ko pa so doma, naj bodo na toplem, kot vi. Zunaj jim sicer lahko izdelate tudi primerno zavetišče, vendar vedno potrebujejo toplo zatočišče, kjer ni vlage. Sicer pa; če imate pasjega družinskega člana, naj živi z vami. 

Hišne mačke, ki so vajene vandrati okrog, in prostoživečke, se v iskanju toplega kotička rade zatečejo v prostor pod blatnikom na avtomobilski gumi. Če živite v predelu, kjer je veliko mačk, vselej preverite ta predel in poglejte tudi pod avto, preden speljete. Če niste prepričani, da je vse v redu, nekajkrat potolcite po havbi – to jih bo prestrašilo in boste lahko varno speljali.

Če se vaša mačka rada potika okrog, poskrbite, da bo ponoči doma oziroma na toplem - še posebej, kadar so temperature pod minusom, da ne bi med spanjem zmrznila. 

2. Poskrbite za dovolj hrane za vse živali

Psi in mačke, ki veliko časa preživijo zunaj, pozimi potrebujejo več hrane. Če imate možnost, nahranite tudi ptičke – na balkon, na drevo, na trto ali na kakršnokoli drugo podobno površino, obesite ptičjo hišico in vanjo nasujte semena. Kupite lahko tudi že pripravljene mešanice v obliki priročnih omreženih kroglic.

Bodite pozorni na vodo, namenjeno pitju živali (hitro zamrzne). Najbolj priporočljivo jo je shranjevati v plastičnih posodicah.

3. Pred uporabo pripomočkov za topljenje in odstranjevanju ledu ali snega preverite vsebnost nevarnih kemikalij!

Sol proti drsenju je z zaužitjem naravna za pse (v primeru zastrupitve takoj obiščite veterinarja!). Kemikalije, ki jih ponekod uporabljajo za topljenje ledu lahko iritirajo vaše hišne ljubljenčke. Ko s psom pridete s sprehoda oziroma, ko mačka pride domov, obrišite tačke z vlažno cunjo, da si jih ne bo lizal(a) in da kemikalije ne bi zašle v usta in v prebavni trakt.

Če na kakšni površini opazite ostanke antifriza in podobnih kemikalij, jih obrišite, da se jih domače živali ne bi dotikale. 

4. Bodite čuječi do drugih živali

Če zunaj opazite tujo domačo žival, ki se trudi kljubovati snežnim razmeram, obvestite lastnika (če ga poznate) ali pa poskrbite, da bodo obveščene ustrezne organizacije, ki pomagajo (zapuščenim) živalim.

Če živite blizu gozda in ste okolico okrasili z novoletnimi lučkami, umaknite praznično svetlobno napeljavo na zadostno višino. Če imate možnost, napravite 'divja' zavetišča za divjad ali zajce. 

5.  Podarite topla oblačila ali hrano tistim, ki si ne morejo privoščiti.

Spomnim se mrzlega jesenskega jutra, ko je mož že navsezgodaj odšel na tržnico – da bi pripravil našo stojnico, jaz pa sem doma pisala. Čez nekaj ur me je poklical in prosil, če mu prinesem ''ta drugo bundo''. Srečal je mladega brezdomca, s katerim sta se prijetno zaklepetala in čeprav mu je najprej zatrjeval, da ga "ne zebe in da bo vse v redu," je na koncu vendarle priznal, da je ponoči izredno težko in da se boji zime. Moj mož mu je, ne da bi ga fant karkoli prosil, odstopil svojo bundo. Najprej sem bila malo začudena, potem pa sem se spomnila na tisti ledeno mrzlo, prepišno in vlažno zimo, ko sva se na najini stojnici z azijsko hrano na Camden marketu v Londonu in nato v Wimbledonu, oblečena kot medveda, grela z objemi in čaji iz termovke. Čez dan sva prodajala moževo odlično hrano ljudem, ki so jo lahko tudi primerno plačali, zvečer pa sva jo razdelila brezdomcem, ki jih je tam mnogo več kot pri nas, saj so pogoji za pridobitev lastnega stanovanja še hujši od slovenskih. Pograbila sem ''ta drugo bundo'' in šla proti možu, ponosna na njegovo tenkočutnost.

V Dublinu so se na prehodu leta spomnili genialne rešitve za pomoč brezdomcem, iniciative Warm for winter  Na most Ha'penny so izobesili obešalnike in pozvali ljudi: ''če potrebujete plašč, ga vzemite, če bi radi pomagali, ga podarite.'' Pripravili so tudi plastičen zaboj za tople kape, šale in rokavice.  

V Sloveniji sicer nimamo toliko dobrodelnih trgovin, kamor lahko prinašamo oblačila, ki bi jih radi podarili, obstajajo zaboji Humana (nekateri so bili še na začetku tega tedna zvrhano polni, ker je veliko ljudi tekom praznikov že darovalo) in organizacije, ki sprejemajo podarjene stvari, kot je na primer Rdeči Križ Slovenije. Obstaja tudi nekaj trgovin, kjer lahko podarite ali pa kupite ohranjene in še delujoče stvari, ki pridejo prav. Izpostavila bi izmenjevalnico Stara roba, nova raba – zadrugo, ki je nastala v sklopu Kraljev ulice.

Vesna Hauschild Pyakurel

Viri: Upworthy, Humane Society, Irish Post

Foto: Profimedia

Preberite še: Če ne poskrbimo za živali, si nakopljemo slabo karmo

ali pa

10 znakov, da vam v življenju sploh ne gre tako slabo