5 najbolj zdravih ogljikovih hidratov

23. 5. 2024
Deli
5 najbolj zdravih ogljikovih hidratov (foto: Profimedia)
Profimedia

Te ogljikove hidrate lahko brez slabe vesti uživate vsak dan.

Z leti so ogljikovi hidrati dobili slab glas. Ljudje jih pogosto povezujejo s povečanjem telesne teže, sladkorno boleznijo tipa 2 in kopico drugih zdravstvenih stanj. Res je, da predelani hrani z visoko vsebnostjo sladkorja in rafiniranih žit ponavadi primanjkuje pomembnih vitaminov in mineralov, vendar pa so obstajajo tudi ogljikovi hidrati, ki so bogati s hranili in vlakninami in vašemu telesu zelo koristijo.

To je 5 najbolj zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko uživate vsak dan.

1. Kvinoja

Kvinoja je hranljivo seme, ki je v zadnjem času postalo neverjetno priljubljeno. Kuhana kvinoja vsebuje 70 % ogljikovih hidratov, vendar pa je tudi dober vir beljakovin in vlaknin. Bogata je s številnimi minerali in rastlinskimi spojinami ter ima mnoge koristi za zdravje, vključno z izboljšanim nadzorom krvnega sladkorja in zdravjem srca. Poleg tega ne vsebuje glutena, zaradi česar je priljubljena alternativa pšenici za tiste, ki so na dieti brez glutena.

2. Oves

Oves je neverjetno zdravo polnozrnato žito in odličen vir številnih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Surovi oves vsebuje 70% ogljikovih hidratov. 1-skodelica (81-gramska) porcija vsebuje 54 gramov ogljikovih hidratov, vključno z 8 grami vlaknin. Posebej so bogati s posebno vrsto vlaknin, imenovano ovseni beta glukan. Raziskave kažejo, da lahko uživanje ovsa zmanjša tveganje za bolezni srca z znižanjem ravni holesterola.

3. Ajda

Surova ajda vsebuje 75 gramov ogljikovih hidratov, medtem ko kuhana ajdova kaša vsebuje približno 19,9 gramov ogljikovih hidratov na 100 gramsko porcijo. Ajda je zelo hranljiva in poleg ogljikovih hidratov vsebuje še beljakovine in vlaknine. Poleg tega ima več mineralov in antioksidantov kot mnoga druga žita ter ne vsebuje glutena.

4. Banane

To priljubljeno sadje mnogi radi uporabljajo v različnih receptih. Ena velika banana (136 gramov) vsebuje približno 31 gramov ogljikovih hidratov, bodisi v obliki škroba ali sladkorja. Poleg tega so ti sadeži bogati s kalijem in vitaminoma B6 in C, vsebujejo pa tudi številne koristne rastlinske spojine. Zaradi visoke vsebnosti kalija lahko banane pomagajo znižati krvni tlak in izboljšajo zdravje srca.

5. Sladki krompir

Sladki krompir je okusna in hranljiva gomoljna zelenjava. Pol skodelice (100 gramov) kuhanega sladkega krompirja z lupinami vsebuje približno 20,7 gramov ogljikovih hidratov, ki so sestavljeni iz škroba, sladkorja in vlaknin. Je tudi bogat vir vitamina A, vitamina C in kalija. Poleg tega je poln antioksidantov, spojin, ki pomagajo nevtralizirati škodljive proste radikale v naših celicah in nas zaščititi pred kroničnimi boleznimi.

Vir: Sensa.story.hr in healthline.com