5 vrst sadja, ki pomagajo pri HUJŠANJU

20. 6. 2024
Deli
5 vrst sadja, ki pomagajo pri HUJŠANJU (foto: Profimedia)
Profimedia

Te vrste sadja so bogate z vlakninami in antioksidanti ter zmanjšuje potrebo po sladkorju.

Ker je sadje sladko in vsebuje naravno prisotne sladkorje, mnogi domnevajo, da je povezano s povečanjem telesne teže. Vendar pa raziskave dosledno kažejo, da uživanje določenih vrst sadja pomaga vzdrževati zdravo telesno težo, poročajo na portalu Health. Nekatera hranila v sadju, vključno z vitamini A, E in C ter antioksidanti so povezani z zmanjšanim pridobivanjem maščobe. Poglejmo si, katero sadje pri tem še posebej izstopa:

5 vrst sadja, ki jih je koristno uživati, če želite shujšati.

1. Jabolka

Jabolka so bogata s polifenoli, protivnetnimi antioksidanti, ki pomagajo pri zmanjševanju telesne maščobe. Vsebujejo tudi koristne vlaknine – eno srednje veliko jabolko z olupom zagotavlja več kot 4 grame vlaknin, kar je 14 % priporočenega dnevnega vnosa.

2. Avokado

V študiji iz leta 2021 je bilo 105 prekomerno težkih odraslih naključno razporejenih v dve skupini – prva je 12 tednov vsak dan v obroku zaužila en avokado, druga pa kontrolni obrok s podobnimi kalorijami in sestavinami brez avokada. Cilj študije ni bil spremljanje izgube telesne teže, vendar je bilo ugotovljeno, da so ženske udeleženke v skupini, ki je jedla avokado, zmanjšale visceralno maščobo (maščobo znotraj trebuha).

3. Borovnice

Borovnice so med manj kaloričnimi sadeži s približno 85 kcal na skodelico. So tudi eden izmed sadežev, ki je najbogatejši z antioksidanti, raziskave pa kažejo, da uživanje 150 g borovnic na dan (približno ena skodelica) zmanjša tveganje za srčne bolezni do 15%.

4. Češnje

Češnje zagotavljajo bogat vir vitamina C, vlaknin in protivnetnih antioksidantov, njihova vloga pri uravnavanju telesne teže pa je povezana tudi z njihovim potencialom za podporo zdravega spanca. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno spijo manj kot sedem ur na noč, večjo verjetnost, da bodo imeli višji povprečni ITM (indeks telesne mase) in razvili debelost v primerjavi s tistimi, ki imajo bolj nadzorovano rutino spanja.

5. Grenivke

Raziskave so pokazale, da je uživanje grenivk pred obroki povezano z izgubo telesne teže. Poleg tega je petletna analiza podatkov pokazala, da imajo ljudje, ki redno uživajo grenivke višji vnos vitamina C, magnezija, kalija in prehranskih vlaknin. Pri ženskah je bilo uživanje grenivke povezano tudi z višjimi ravnmi "dobrega" HDL holesterola, znižanimi ravnmi trigliceridov in C-reaktivnega proteina ter nižjo telesno težo in nižjim obsegom pasu.

Vir: Sensa.story.hr

Novo na Metroplay: "Še vedno jo čutim ob sebi" | TATJANA ZORKO, srčna prijateljica MANCE KOŠIR