6 brezčasnih življenjskih lekcij Malega princa

Od lekcij o prijaznosti do skrbi za naše okolje. Sporočila v tej očarljivi pravljici so danes bolj pomembna, kot so bila kdaj koli prej.

6 brezčasnih življenjskih lekcij Malega princa (foto: shutterstock) shutterstock
9. 6. 2023

Zgodba spremlja mladega princa, ki obišče različne planete, vključno z Zemljo, in obravnava teme osamljenosti, prijateljstva, ljubezni in izgube. Kljub slogu otroške knjige Mali princ podaja opažanja o življenju in človeški naravi.

Mali princ uči, da odgovornost, ki jo zahtevajo odnosi z drugimi, vodi do večjega razumevanja in spoštovanja odgovornosti do sveta na splošno. Zgodba o princu in njegovi vrtnici je prispodoba (zgodba, ki uči lekcijo) o naravi prave ljubezni.

Mali princ je ujel srca bralcev po vsem svetu, odkar se je prvič pojavil leta 1943. Zgodbo, ki jo je napisal pilot Antoine de Saint-Exupéry med bivanjem v Ameriki, so navdihnile njegove izkušnje v francoskem letalstvu. Na videz je to preprosta zgodba, vendar je mali princ tako moder, da njegova sporočila sočutja še vedno trajajo. Tukaj je nekaj življenjskih lekcij, ki se jih lahko naučimo iz te očarljive zgodbe. 

1. Ne bodite preveč navdušeni nad številkami

"Odrasli imajo zelo radi številke. Ko jim pripovedujete o novem prijatelju, vam nikoli ne zastavijo vprašanj, ki bi jih morali zastaviti, na primer: "Kakšen glas ima?" "Katere so njegove najljubše igre?" "Ali zbira metulje?" Namesto tega vprašajo: »Koliko je star? Koliko denarja zasluži njegov oče?" Resnično si predstavljajo, da je to najboljši način, da ugotovijo, kakšna oseba je!"

2. Pazite na planet

"Gre le za vprašanje samodiscipline," je pojasnil mali princ. "Zjutraj najprej poskrbiš zase, si umiješ zobe in obraz, kajne? No, druga stvar, ki jo morate storiti, je skrbeti za planet."

3. Ne sodi drugih po njihovih besedah, ampak po tem, kar počnejo

"Moja vrtnica me je napolnila s svojo dišavo, v moje življenje je prinesla veselje. Nikoli je ne bi smel zapustiti. Moral bi prepoznati, kakšna občutljiva sladka duša se skriva pod vsemi njenimi neumnimi igrami."

4. Odnosi delajo življenje vredno življenja

"Kaj točno pomeni 'ukročen'?"

"No, na to se prepogosto pozablja," je rekla lisica. "Predvidevam, da to pomeni: vzpostaviti nekakšen odnos."

"Odnos?"

"Ja," je rekla lisica. »Bom razložila. Zame si le majhen deček kot vsi drugi, kot sto tisoč drugih dečkov. Ne potrebujem te in ti ne potrebuješ mene. Zate sem lisica kot vsaka druga, kot sto tisoč drugih lisic. Toda če me ukrotiš, ti in jaz, bova ustvarila odnos in zato bova potrebovala drug drugega. Zame boš edinstven na svetu… Če bi me ukrotil, bi bilo vse moje življenje veliko bolj zabavno. Spoznala bi zvok tvojih korakov in bil bi drugačen od vseh drugih dečkov. Ob zvoku katerega koli drugega koraka bi se hitro skrila v svojo luknjo v zemlji. Toda tvoj korak bi bil kot glasba za moja ušesa in hitro bi pritekla iz svoje luknje."

5. Pomembnih stvari v življenju ne morete videti z očmi, samo s srcem

''Ko je mali princ zaspal, sem ga vzela v naročje in se spet odpravila na pot. Med hojo sem bila tako ganjena. Zdelo se mi je, da nosim v naročju najbolj nežen zaklad, da ne more biti nič bolj krhkega na celi Zemlji. V soju lune sem pogledala dol na to bledo čelo, na te zaprte oči, na tiste njegove pramene, ki so trepetale v vetru: »To, kar vidim,« sem pomislila, »ni nič več kot školjka. Tistega, kar je resnično pomembno, ne vidimo z očmi.«'

6. In končno, ne pozabite pogledati v zvezde

''Zvezde različnim ljudem pomenijo različne stvari. Popotnikom zvezde povedo, kje so, kam gredo. Za druge so le lučke na nebu. Za učenjake so svet neznanega, ki ga je treba še odkriti in razumeti. Za mojega poslovneža so zlato. Toda vse zvezde molčijo. In ti? Nihče drug na svetu ne bo videl zvezd kot ti ... Tebi in samo tebi se bodo zvezde vedno smejale.''

penguin.co.uk

Preberite si še: