6 ključnih faktorjev dobrega razmerja

Vsi se srečujemo z izzivi na področju naših zvez in zakonov. Kaj pa je ključ do uspešne zveze? Ali ta sploh obstaja?

6 ključnih faktorjev dobrega razmerja (foto: shutterstock) shutterstock
31. 12. 2021

Tudi vaše razmerje je lahko uspešno!

Ste pripravljeni na resnico? Uspešno razmerje še kako dobro lahko obstaja. Uspeva pa nam lahko le nekaj, kar dobro poznamo in preučimo, naključji pri uspehu ni. 

Najprej definirajmo uspeh. Je načrtna rast na določenem področjo, v katero vlagamo trud, misli in delo. Primerjajmo zvezo s partnerjem s hišo. Kako pa se zgradi hiša? Najprej se postavijo trdni temelji, potem gradimo opeko po opeko po točno v naprej določenem načrtu. Kakšna je hiša, v kateri se počutimo dobro tudi po tridesetih letih? To je hiša, ki se redno vzdržuje. Če se želimo v njej počutiti bolje, jo redno čistimo, zračimo in menjamo staro pohištvo. Na zunaj pa menjamo bolj malo stvari, ker večino časa preživimo znotraj, tako je tudi v razmerjih. Razmerja so notranja in se ne smejo ocenjevati glede na zunanjo podobo in videz.

Ne želimo poudariti, da morate načrtovati vse dogodke vašega razmerja. Še vedno se je potrebno prepustiti toku in spontanosti življenja. Morate pa imeti skupne cilje in graditi v isto smer z vašim partnerjem. Tako boste spontane trenutke ujeli na poti do vaših želja.

Šest ključnih faktorjev dobrega razmerja:

1. Ljubezen je vez, močno čustvo, ki se ga ne da zaigrati. Lahko se prisilimo in zasmejimo, ampak ljubiti nekoga se ne da na silo. Ob prebiranju knjige Alkemist nam Paulo Coelho skozi razmišljanje mladenke v puščavi pove stavek, ki je zelo preprost, drži pa kot pribit:" Da bi nekoga ljubili ali imeli radi, ne potrebujemo razloga, ljubezen preprosto začutimo!"

2. Iskrenost je najbolj pomembna. Zaupajmo si, povejmo si ne le dobre stvari, ampak tudi tiste, ki nas težijo. Skrivanje čustev in misli pred partnerji bo povzročilo kopičenje slabe volje in slej ko prej pride do izbruha. Dnevno rešujmo stvari sproti in se ob koncu dneva pogovarjajmo, namesto da vsak gleda v svoj mobilnik in prebira socialna omrežja.

3. Načrtovanje. Načrtujte prihodnost, načrtujte svoje finance, postavljajte si skupne in posameznikove cilje. To vas bo zbližalo. Spodbujajte se ob doseganju, ker vsaka spodbuda s strani partnerja pomeni veliko več, kot včasih nekdo pokaže.

4. Pozitivna osebnost obeh. To ne pomeni, da živite med oblaki, ampak da vsako stvar, ki vas doleti, začnete reševati takoj. Rešitve obstajajo vedno in pozitivne osebnosti ob nastopu problema že vedo, da bodo to rešili, pa čeprav še ne poznajo načina. S pogovorom in razmislekom pridemo do prvih korakov, ki vodijo do cilja.

5. Spodbuda tako medsebojna kot posamezna. S partnerjem moramo ohraniti popolnoma harmoničen odnos. Zadajta si pravilo, da nikoli ne bosta zaspala skregana. To vaju bo prisililo, da eden od vaju prevzame pobudo in rešita vse zadeve ter zaspita v miru. Ko spimo, naša podzavest predeluje vse informacije na katere smo se čustveno odzvali tisti dan. Naj bodo zadnje informacije dneva prijetne in sproščene.

6. Čas zase si mora vzeti vsak. Vsak mora imeti tudi svoje cilje in hobije. Oba imata bodisi kariero, delo, dosežke, katere dosegata sama s spodbudo drug drugega.

Naj omenim, da je veliko uspešnih mož odkrilo, da so dosegli uspeh s pomočjo spodbude svoje boljše polovice in so izkoristili ljubezen kot motiv za doseganje rezultatov. 

Ljubezen preprosto je, jo začutiš. Začne se kot iskra. Iskra pa povzroči veliko toplote, ko jo primerno napajamo z dodatnim gorivom. Gradite vaš odnos, posvetite svojo mentalno energijo razmerju in ko vzpostavite zgoraj omenjene navade, bo zveza potekala nemoteno. Nikoli ne smemo naših razmerij prepustiti naključju, vsaka ladja potrebuje kapitana, ki ve, kam jo pelje. Ne plujmo po morjih brez ustreznega vodenja.

Za konec pa še misel iz Alkemista:

Prava ljubezen nikoli ne ustavi posameznika, da sledi svoji osebni legendi. Če ga, pomeni, da ni bila prava ljubezen.

Jure Andročec (Instagram:@jurearunner)

Poglejte si še: Ljubezen omogoča svobodo. Kar uničuje svobodo, ni ljubezen. Mora biti nekaj drugega.