7 situaciji, ko je vredno tvegati

"Potrebno je tvegati. Čudež življenja resnično doumemo šele tedaj, ko dopustimo, da se zgodi nepričakovano." je zapisal Paulo Coelho.

7 situaciji, ko je vredno tvegati (foto: pexels) pexels
15. 9. 2021

Nekaj je v življenju zagotovo - da je življenje negotovo. 

Vse se spreminja. Tudi mi nenehno rastemo in se spreminjamo. Naši pogledi se spreminjajo, naše vrednote, cilji in želje... Pri nobeni stvari v življenju ne dobimo garancije in ničesar ne moremo povsem nadzirati.  

Z vsako odločitvijo, ki jo sprejmemo, tvegamo, saj je povsem možno, da nekaj ne bo uspelo. Sicer pa že s tem, ko hodimo po stopnicah, se vozimo v avtu ali prečkamo cesto - tvegamo.  

Vedno obstaja možnost, da ne bomo prišli na končno destinacijo ali da ne bomo dočakali jutrišnjega dne. Življenje je skupek tveganj, le da se nekaterih izognemo. 

A obstajajo tveganja, ki bi jih moral vsakdo narediti v življenju. Zakaj? Ker so obvezne sestavine za srečno življenje. 

1. TVEGAJTE ZAVRNITVE

Dekle na postaji, fant v trgovini... Ja, morda bo zavrnil vaše povabilo na pijačo. 

Niti ni pomembno, če nekoga prosimo za telefonsko številko ali da nam da robček ali pa kozarec vode. Vedno bomo srečali kakšnega tepca, ki bo zavrnil našo skromno prošnjo. 

Ljudje sovražimo biti zavrnjeni. Zato se večinoma zadržujemo, ne vprašamo in ne tvegamo. 

A če nikoli ne vprašamo, ne bomo nikoli dobili odgovora; niti da niti ne. Ali ni to, da niti ne poskusimo, še huje, kot biti zavrnjeni?

2. TVEGANJE V KARIERI 

Ne bomo vedno najpametnejši in najboljši kandidati za službo. Včasih pa bomo tudi to, a bomo še vedno zavrnjeni. 

Tako je v življenju. A potrebno je pokukati iz svoje varne luknje in tvegati za naše sanje. Vsakdo je na svoji karierni poti večkrat (kaj večkrat, lahko stokrat ali tisočkrat) zavrnjen, pomembno je le, da gremo z glavo pokonci naprej in iščemo svojo pot in vrata, ki se bodo nekje odprla. 

3. TVEGANJE, DA NAREDITE NAPAKO

Ko v življenju pademo, je to najboljša stvar, ki se nam lahko zgodi. Se sliši smešno? Skozi napake se največ naučimo in spoznamo, kaj bi morali storiti, saj med padci dobimo potrebno orodje za uspeh. Če ne delate napak, delate nekaj narobe! Zagotovo ne živite dovolj! 

4. TVEGANJE, DA VAM OSEBA NE BO VRNILA "TUDI JAZ TE IMAM RAD"

Nihče ne želi biti prvi, ki prizna nekomu, da ga ima rad. Če ljubezni ne dobimo nazaj, je to precej neprijetno. A hkrati, kako super je lahko, če vam oseba vrača ljubezen? Pa če tudi vam je ne vrača, se moramo naučiti sijati ljubezen ne glede na vse, poleg tega pa boste vsaj jasno vedeli, pri čem ste. 

5. TVEGANJE, DA VAS BODO OBSOJALI

Ne maramo, da nas drugi sodijo, a vendar vsi občasno na nek način sodimo druge. Ljudje pač to počnemo. A mnenje večine ljudi za vas ni pomembno, zato kljub temu počnite, kar čutite in se ne sprašujte v mislih, kaj si drugi mislijo o vas. 

6. TVEGANJE, DA BOSTE IZPADLI NEUMNI 

Če nekaj ne vemo, to še ne pomeni, da smo neumni. Zelo tanka je meja med vedeti in ne-vedeti. Znanje je preprosti dobiti, vendar zgolj če tvegate in postavljate vprašanja ter priznate, da ne veste vsega. 

7. ODPRITE SE, TVEGAJTE IN BODITE RANJLJIVI 

V odnosih se je potrebno odpreti, razkriti svojo resnično bit. To je pogoj za ljubezen. Če se ne odprete in ne pokažete, kdo v resnici ste, vas tudi nihče ne bo mogel ljubiti takšnega, kot ste.

Najgloblja ljubezen je mogoča šele takrat, ko zares tvegate. Takrat lahko dobite vse, kar si želite. 

elitedaily.com

Poglejte si še: Kdaj se začne "pravo" življenje?