7 vrst počitkov, na katere pogosto pozabimo

Spanec je ena od vrst počitka, ki jo potrebujete, a še zdaleč ni edina.

7 vrst počitkov, na katere pogosto pozabimo (foto: profimedia) profimedia
13. 12. 2021

Ljudje ne potrebujemo samo spanca, potrebujemo tudi počitek – ti dve besedi nista sopomenki. Počivate lahko tudi, kadar ne spite. Tu je 7 vrst počitkov, na katere velikokrat pozabimo.

1. Fizični počitek

Vaše telo lahko počiva aktivno ali pasivno. Aktiven način za oddih je sprehod v naravo ali nežne vaje za raztezanje, pasivni oddih pa lahko vključuje popoldansko siesto na kavču.

Ne glede na to, katero od teh dveh vrst počitka izberete, svojemu telesu omogočite, da se sprosti in obnovi. Vzemite si vsaj en dan v tednu za počitek in uživanje v času z družino in prijatelji. To bo blagodejno delovalo na vaše telo.

2. Mentalni počitek

Tudi celodnevni spanec vas ne bo osvežil, če je vaš um utrujen in preobremenjen. Morda se spopadate s težavami doma ali v službi; tudi po tem, ko končno zaspite, lahko vaši možgani premišljujejo in prekinjajo vaš spanec ter ustvarjajo slabe sanje.

Mentalni počitek lahko dosežete s preusmeritvijo misli ali razvedrilom. V službi si vzemite občasen odmor, da si »spočijete možgane«, doma pa si lahko vzamete čas za meditacijo, da izpraznite misli in opustite skrbi. Če je vaš um zvečer preobremenjen z obveznostmi naslednjega dne, vam lahko pomaga, da te stvari izpišete na list papirja. Tako se bodo zdele bolj urejene in obvladljive.

3. Senzorični počitek

Tehnologija, ki vam pomaga pri hitrejšem in učinkovitejšem delu, vam lahko tudi črpa energijo. Pomislite na nešteto zvonenj, piskanj in prekomerne svetlobe, ki jo proizvajajo te naprave. Vsi ti zvoki in utripajoče luči so dovolj, da povzročijo senzorično preobremenitev. Čas, ki ga preživite brez elektronskih naprav je ena bistvenih vrst počitka.

4. Ustvarjalni počitek

Odgovornosti doma, v službi in v javnosti lahko utrudijo vaš um. Čeprav morda uživate v reševanju težav in snovanju idej, ima vse svoje meje. Ko se boste naslednjič počutili preobremenjeni z vsakodnevnimi pritiski, pojdite na sprehod po gozdu ali parku in uživajte v lepotah narave. Svojo kreativnost uporabite še pri svojih hobijih in zabavnih dejavnostih, ki vam dvignejo razpoloženje.

5. Čustveni počitek

Ste vedeli, da izražanje svojih občutkov zahteva veliko energije? Pomislite na niz čustev, ki vas preplavljajo vsak dan. Če ste empatičen poslušalec, znate zrcaliti govornikove občutke, kar jemlje tudi vašo energijo.

Morda ste sočutna oseba, ki absorbira vsa čustva v sobi, kar vas lahko preobremeni. Morda želite ugajati drugim in se čutite dolžne govoriti to, kar bi radi slišali drugi, saj vas je strah zavrnitve. Nasmehnete se in skrijete svoja čustva ter poskušate biti »dobra oseba«.

Ljudje, ki se čutijo dolžne ugajati drugim ljudem, lahko počitek in olajšanje najdejo v tem, da so postanejo zvesti svojim čustvom. Imate pravico, da vljudno zavrnete povabila, ki ne najdejo mesta v vašem urniku in se čustveno odpočijete. 

6. Družbeni počitek

To pomeni, da se odklopite od sveta okoli sebe in si vzamete nekaj časa za samorefleksijo. V današnji družbi se je skoraj nemogoče skriti – vedno smo povezani in dosegljivi preko telefonov in drugih elektronskih naprav.

Čeprav smo družbena bitja in potrebujemo ljudi okoli sebe, potrebujemo tudi čas sami s seboj. Bistvo družbenega počitka je to, da se odklopimo od okolice in se za nekaj časa posvetimo samo sebi in svojim potrebam.

7. Duhovni počitek

Za vstop v fazo duhovnega počitka lahko storite marsikaj  - ena od teh stvari je jok. Ste se po intenzivnem joku kdaj počutili bolje? To je zato, ker s tem sprostite notranji stres in očistite svojo dušo. Če se počutite preobremenjeni ali duhovno šibki, si dovolite zajokati.

Če veliko svojega časa namenite delu na sebi in ukvarjanju z duhovnostjo, potem je prav, da si kdaj pa kdaj vzamete tudi duhovni počitek v smislu, da za kakšen dan opustite prakse in počnete nekaj drugega. Tudi to je dovoljeno. 

Vir: powerofpositivity.com

Preberite si še: 20 ajurvedskih nasvetov za zdrav spanec

in Kako si duša izbere starše in družino