7 znakov, da ste AMBIVERT (mešanica introverta in ekstroverta)

3. 3. 2023
Deli
7 znakov, da ste AMBIVERT (mešanica introverta in ekstroverta) (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako ugotovite, če tudi sami veljate za ambiverta?

Dolgo je veljalo, da poznamo dva tipa osebnosti: introverte in ekstroverte. 

Introvertirane osebe so navadno tiste, ki se raje držijo zase, ne marajo velikih druženj in se raje ne izpostavljajo. Po drugi strani pa ekstrovertirani posamezniki naravnost obožujejo pozornost in se z veseljem udeležujejo družabnih dogodkov, na katerih spletajo nova poznanstva.

Morda pa se tudi vi počutite, da ne sodite v nobeno od omenjenih skupin. Strokovnjaki so v zadnjem času namreč ocenili, da poznamo tudi tretjo skupino ljudi: ambiverte, ki so delno introvertirano, delno pa ekstrovertirano naravnani.

Taki ljudje so v določenih situacijah z veseljem sami in cenijo čas zase, po drugi strani pa lahko na trenutke tudi postanejo osamljeni in hrepenijo po družbi. Včasih se z veseljem udeležijo zabave, spet drugič pa bi se raje skrili pred množico.

Se tudi vam zdi, da ste ambivert? Da bi to lažje prepoznali, je tukaj 10 znakov, s katerimi si lahko pomagate.

1. Radi se družite, a v zmernih količinah.

Z veseljem se odpravite na zabavo ali družite s prijatelji, po drugi strani pa vam je nelagodno, če vas presenetijo nepričakovani obiski. Kljub temu, da imate radi družbo, imate tudi jasno postavljene meje in od svojih bližnjih želite, da vam omogočajo dovolj osebnega prostora.

2. V družbi vam je udobno, a vseeno ne marate biti v središču pozornosti.

Kljub temu, da vam na druženjih ni neprijetno in se z veseljem pridružite zanimivim pogovorom, vseeno pa se ne želite pretirano izpostavljati. Ob misli, da bi vse oči množice bile uprte v vas, vam je neprijetno, vendar se odlično znajdete v vlogi "manj opaznega" sogovornika.

3. Veliko dejavnosti vam predstavlja sprostitev.

Ko je čas za sprostitev, imate na izbiro veliko dejavnosti, ki vas veseli. Od branja knjige in mirnega sprehoda v naravi, pa do večera v mestu in zabave z bližnjimi. Ker se super znajdete tako sami, kakor tudi v družbi, ste zaradi tega tudi nekoliko bolj prilagodljivi.

4. Dobro poslušate in komunicirate.

Ekstroverti veljajo za zelo zgovorne, medtem ko introverti raje poslušajo. Vi zmorete oboje. Bližnjemu brez težav z razumevanjem prisluhnete, obenem pa lahko tudi sami jasno izrazite svoje občutke in se lotite tudi manj prijetnih pogovorov.

5. Znate oceniti situacijo.

V različnih situacijah ocenite ljudi okoli vas in temu prilagodite svoje vedenje. Če denimo stojite v dvigalu z neznanci, boste jasno videli, koga lahko ogovorite in kdo si želi miru. Ker vam oboje ustreza, boste zlahka delovali skladno s svojimi ugotovitvami.

6. Ste dobri v dajanju nasvetov.

Ste precej empatični in zmorete razumeti občutke drugih. Ljudem znate prisluhniti, obenem pa zaradi dobrih sposobnosti izražanja lahko na prijazen način podate svoje mnenje in svojim bližnjim svetujete. Zaradi tega se veliko prijateljev po nasvet obrne ravno k vam.

7. Skrbite za ravnovesje v družbi.

Čisto možno je, da imate v svoji družbi tako introverte, kakor tudi ekstroverte. Vi ste tisti, ki v taki družbi skrbijo za ravnovesje. Zmorete denimo prekiniti neprijetno tišino in tako introverte spodbuditi k pogovoru, obenem pa lahko v družbi ekstravertov prinesete mero umirjenosti.

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kim Majoranc o jogi in psihoterapiji

Ste se kdaj spraševali, kako sta povezana telo in um? Zakaj je pomembna skrb za oboje? Kako sta povezani joga ter duševne bolezni? Vse to in še več pojasnjuje Kim Majoranc, magistrica psihologije in inštruktorica joge.

Pogovoru prisluhnite tukaj: