To so lastnosti, ki se jih ne bi smeli sramovati

8 »napak«, ki vas v resnici naredijo bolj privlačne. 

To so lastnosti, ki se jih ne bi smeli sramovati (foto: profimedia) profimedia
18. 1. 2022

Vsak posameznik ima vsaj nekaj lastnosti, zaradi katerih se počuti negotovo, je z njimi nezadovoljen ali jih dojema kot svoje »napake«. In čeprav se na vso moč trudimo, da bi te lastnosti skrili pred drugimi, so to morda ravno tiste stvari, ki bi jih nekdo drug cenil.

Tu je nekaj lastnosti, ki jih verjetno dojemate kot »pomankljivosti«, a vas v bistvu lahko naredijo bolj simpatične in privlačne.

1. Ste sramežljivi

Ste tisti tip osebe, ki postane rahlo vznemirjen, če ga obkroža veliko ljudi? Govorite z nežnim glasom in velikokrat raje ostanete tiho? Čeprav morda težko verjamete, pravzaprav obstaja veliko ljudi, ki se jim zdi sramežljivost privlačna lastnost. V svetu, kjer družabni, zgovorni in vodilni ljudje želijo biti v središču pozornosti, je prav osvežujoče biti z nekom, ki zna poslušati in se ne trudi biti ves čas v centru pozornosti. Sramežljivi ljudje so pogosto bolj skrivnostni, zanimivi in prizemljeni.

2. Ste nerodni

Še ena lastnost, ki se nekaterim zdi presenetljivo privlačna, je nerodnost. Moški nerodno žensko pogosto vidijo kot ljubko; saj se zdi bolj pristna, mladostna in vznemirljiva.

3. Lahko vas je spraviti v zadrego

Ste pogosto vznemirjeni, ko vas drugi ljudje dražijo? Ste nagnjeni k zardevanju, cviljenju ali prekrivanju obraza, ko se to zgodi? Čeprav se nekateri to dojemajo kot napako, je to za nekatere precej privlačna lastnost, zlasti za moške. Podobno kot pri prejšnji točki se zdijo ljudje, ki jih je lahko spraviti v zadrego, ljubki in bolj pristni, ker ne poskušajo skriti svojih resničnih občutkov. 

4.  Ste »piflar«

Tisti, ki jih označijo z besedo »piflarji«, pogosto dobijo slab sloves zaradi tega, ker se za nekaj zelo zagreto zanimajo. Toda kaj je s tem v resnici narobe? Ne glede na to, ali gre za knjige, stripe, broadwayske muzikale ali kakšno drugo »nenavadno« zanimanje, s katerim se večina ne more poistovetiti, to ne bi smela biti lastnost, ki bi se jo sramovali. Obstajajo ljudje, ki se jim »piflarji« zdijo privlačni ravno iz teh razlogov – ker so strastni, navdušeni, zagnani in globoko fascinirani nad stvarmi.

5. Ste preveč odkriti

Čeprav obstajajo nekateri trenutki, kjer bi si ljudje želeli zmanjšati vašo odkritost, pa je lahko to vseeno zelo privlačna lastnost. Tistim, ki so utrujeni poslušati to, da vsi govorijo samo to, kar želijo slišati, je lahko vaša odkritost pravi balzam za ušesa. Zaradi te lastnosti vas bodo bolj cenili in vam zaupali, da jim boste povedali resnico ne glede na vse.

6. Hrepenite po podpori

Čeprav lahko ljudje, ki si odkrito želijo topline, sočutja in podpore, včasih delujejo odbijajoče in neprijetno (še posebej, kadar se zdijo zelo obupani in oklepajoči), pa je v tem, da se počutimo, da nas nekdo potrebuje, v resnici nekaj lepega. To namreč lahko poveča našo samozavest in ponovno potrdi naš občutek lastne vrednosti.

7. »Preveč« delite o sebi

»Oh, tega ne bi smel reči. Oprosti, toliko sem govoril ...« Vam to zveni znano? No, dobra novica je, da s tem, ko veliko delimo o sebi, dajemo vtis, da smo bolj dostopni in iskreni, zaradi česar ljudje lažje pristopijo do nas. Medtem ko je nekaterim bolj všeč misterioznost, pa obstajajo tudi tisti, ki jim je bolj všeč »odprta knjiga«, saj spodbuja razvoj bližine in intimnosti v odnosu. Zaradi njihove odprtosti se počutijo bolj varno, da se tudi sami odprejo in delijo stvari.

8. Ste bolj umirjeni

Namesto da bi cel vikend hodili po zabavah, raje ostanete doma ob dobrem filmu ali knjigi? Če niste najbolj družabna oseba, a imate majhen krog dobrih prijateljev, v življenju cenite mir in tišino ter si vzamete čas za stvari, to vsekakor ni pomanjkljivost. To pomeni, da uživate v preprostih stvareh in cenite življenje v tem trenutku, namesto da bi se neprestano gnali za nečem, kar bi vam lahko vlilo novo vznemirjenje. Še zdaleč niste sami – in ljudem, ki delujejo enako kot vi, se to zdi zelo privlačna lastnost.

Če ste se našli v kateri izmed zgornjih lastnosti, naslednjič raje dvakrat premislite, preden jo boste želeli skriti pred drugimi. Najbolj očarljivi ljudje so ravno tisti, ki znajo sprejeti vse svoje "pomanjkljivosti".

Vir: psych2go.net