8 pomembnih lekcij Leonarda da Vincija

13. 4. 2024
Deli
8 pomembnih lekcij Leonarda da Vincija (foto: Shutterstock)
Shutterstock

To so pomembne lekcije, ki bi se jih morali naučiti od tega vsestranskega umetnika.

Vsi poznamo Leonarda da Vincija, vendar pa le redki vedo, da ta genij ni imel lahke usode. Odraščal je brez matere, o njegovem zasebnem življenju pa vemo bolj malo. Njegova znanstvena odkritja so bila nerazumljena in neuporabljena. Njegovi sodobniki ga niso razumeli in niti sprejemali.

A kljub temu je bil neverjetno vsestranski človek, ki je med drugim igral liro, pisal z obema rokama, rad kuhal, bil sijajen umetnik, kipar, inženir, arhitekt, izumitelj, znanstvenik, pisatelj in mislec. To je 8 pomembnih življenjskih lekcij, ki bi se jih morali naučiti od da Vincija.

1. Ni vam treba biti ista oseba vse življenje.

V življenju bi morali konstantno iskati sami sebe in preizkušati nove vloge. Če nam je trenutno nekaj všeč ali si nekaj želimo, to še ne pomeni, da nam bo to ustrezalo čez 10 let. Dovolite si delati spremembe.

2. Vsaka ovira ni slepa ulica - je priložnost, da poskusite nekaj drugega.

Leonardo je v bistvu to kreativno počel vse življenje. Trdil je, da je vsako oviro mogoče premagati z vztrajnostjo in iznajdljivostjo.

3. Pomembno je hoditi po svoji poti in zraven ne gledati na druge ter skrbeti, kaj si bodo mislili.

Leonardov oče se je kot notar dolgo trudil, da bi ga vpeljal v družinski poklic - in še dobro, da mu to ni uspelo. Leonardo je verjel, da je v naravi vse modro zasnovano in urejeno. Vsak od nas mora najti svoje poslanstvo in ne pustiti drugim, da bi nam zbili pogum.

4. Počasi ni vedno slabo.

Danes živimo v dobi visoke intenzivnosti življenja, želimo si vse naenkrat in čim hitreje, zaradi česar nimamo časa uživati ​​v trenutku, ko nekaj dosežemo. Ko nekaj počnemo dlje časa, je učinek včasih presenetljiv. Avtor je znameniti portret Mona Lise slikal štiri leta in ga v svojem življenju ni uspel dokončati za naročnika, zato je portret ostal pri Leonardu - zdaj pa ga lahko vidimo v Louvru. Če bi to storil hitro in “pravočasno”, morda nikoli ne bi izvedeli za to mojstrovino.

5. Radovednost je ena najboljših motivacij.

Samo želja po učenju nečesa novega in nenasitna radovednost sta znanstveniku pomagali do toliko odkritij.

6. Rezultat ni vezan na ta trenutek.

Številni njegovi izumi in predlogi za konstrukcije so bili razumljeni in cenjeni šele stoletja po njegovi smrti - v Veliki Britaniji in na Norveškem so npr. mostovi zgrajeni po njegovem načrtu.

7. Nikoli se ne nehajte izboljševati.

Navsezadnje tudi železo rjavi, če ga ne uporabljamo, stoječa voda postane mrzla in človekov razum oveni, če ga ne vadimo.

8. V vse vmešajte ljubezen.

Leonardo je na enem lističu zapisal "Kot sem že rekel, nobenega prijatelja ni ob meni, ko se počutim zapuščenega," na hrbtni strani pa dodal: "Če ni ljubezni, kaj potem?" Naj to služi kot opomin, da vedno vsemu dodamo ljubezen, tisto skrivno sestavino, ki vse oplemeniti. 

Vir: Sensa.mondo.rs in tips.fits-health.com

Novo na Metroplay: Neoliberalna država, ki privatizira javno dobro, potrebuje ženske | dr. Darja Zaviršek