9 preprostih resnic, ki jih radi pozabljamo

Preberite, kako lahko izkoristimo svoj potencial, če se ponovno spomnimo nekaterih dejstev, ki lajšajo življenje.

9 preprostih resnic, ki jih radi pozabljamo (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
20. 10. 2019

9 resnic, ki jih ne smemo pozabiti:

1.  Izobrazba in inteligenca nista nič vredni brez akcije

Lahko imate izredno visok IQ ali pa dva doktorata – ne boste dosegli napredka, če ne zavihate rokavov. Obstaja velika razlika med tem, da nekaj znamo ali vemo, ter med tem, da to dejansko počnemo in udejanjamo. Zato v akcijo in pogumno pokažite, kaj znate!

2. Sreča in uspeh sta dva ločena pojma

Lahko imate zelo uspešno podjetje in ogromno denarja, pa ste vseeno depresivni in osamljeni. Po drugi strani pa imate lahko zelo malo materialnih stvari in nobenih posebnih dosežkov, s katerimi bi se lahko hvalili, pa ste zadovoljni s svojim življenjem in imate nasmeh na obrazu. Vprašajte se: Kaj me osrečuje? In kaj je zame uspeh? In potem poskusite uresničiti oboje.

3. Preveč izbir povzroča kaos

V enaindvajsetem stoletju se informacije pretakajo tako hitro, da smo z vsem zasičeni. Zlahka nas zapeljejo na stransko pot. Zlahka podležemo tujim vplivom. Na voljo imamo ogromno možnosti, kar je prav tako nadležno, kot če bi jih imeli premalo. Kako se osredotočiti na tisto, kar je pomembno? Izbirajte tisto, kar potrebujete, ne tistega, kar hočete. Poslušajte svoje srce.

4. Vsi poznamo uspeh in poraz

Perfekcionizem je lahko pravo zlo. Nihče ni popoln, poskusite si to že enkrat zapomniti! Tudi najbolj znani in uspešni ljudje so morali spoznati, kaj pomeni neuspeh, preden so doživeli veliki preboj. To je naravno. Zato se ne obremenjujte, če še niste tam … ni še konec. Nikar se ne primerjajte z ostalimi, saj v resnici ne veste, kako zelo uspešni so - ne pozabite, da nekdo lahko blesti na enem področju v življenju, na drugem pa ravno obratno. Na primer: Odličen poslovnež, slab oče in mož. Pametna punca, ki izbira čustveno nesposobne partnerje. In tako naprej.

5. Vsaka napaka pomeni napredek

Napake nas naučijo najpomembnejših lekcij. Vsakič, ko nekaj naredite narobe, ste en korak bližje svojemu cilju – več veste in zagotovo ste osvojili nekaj, česar ne boste več ponovili. Huje bi bilo, če si ne bi upali tvegati, če ne bi delali napak – to je stagniranje. Zato nikar ne dvomite vase in ne obsojajte se, kadar kaj zgrešite – kdor poskuša, se tudi moti. Na koncu je vedno vse prav.

6.  Ljudje so lahko odlični tudi v tistem, česar ne marajo početi

To ni propaganda za vztrajanje na delovnem mestu, ki ga sovražite, niti potuha, da je v redu, če vztrajate v odnosu, v katerem že dolgo niste več srečni. Nikakor ne. Je le opomin, da moramo kdaj pa kdaj narediti tudi kaj, kar nam ne paše. Če se prepričamo in v to vnesemo vso energijo, ki bi jo prinesli, če bi počeli nekaj, kar nas veseli, še bolj zrastemo. Ko se nečemu zares posvetimo, zadevo tudi bolj podrobno spoznamo in ni vrag, da nas ne bi začela vsaj malo zanimati. Saj veste: če nečemu posvetimo čas in energijo, bo izkupiček zagotovo dober. Zato naslednjič, ko ste soočeni z nalogo, ki vam ne diši, prelisičite um in se s polno paro poženite v akcijo. Prekosili boste sami sebe – to je neverjeten občutek!

7. Težave, ki jih imamo z drugimi, izvirajo iz nas samih

Pogosto se znajdemo s konfliktu z drugimi – v službi ali doma, in za to krivimo vse, razen sebe. Pozabljamo, da nas najbolj vržejo iz tira ravno lastnosti, ki jih sami pri sebi nočemo videti ali sprejeti. Ne gre toliko za druge ljudi, kot za nas same. Morda je nekdo pritisnil na gumb, ki je sprožil stara nepredelana čustva ali obudil spomin na slabo izkušnjo … in zdaj ste jezni nanj, namesto da bi razčistili pri sebi. Morda nekdo ni naredil tistega, kar ste pričakovali. Spet se oglaša vaš ego.

Treba je vzeti v zakup, da smo v vsaki situaciji mi gospodarji svojih odločitev in da sta za prepir ali nesporazum vedno potrebna dva. Zato naslednjič, ko vas nekaj razburi, najprej pobrskajte po sebi.

8. Hitre odločitve na podlagi čustev so pogosto slabe

Kadar sprejmemo odločitev pod vplivom močnega čustva, pogosto reagiramo preveč impulzivno in ne v skladu s tistim, kar je v resnici dobro za nas.

Ne dovolite, da vaše misli zasenči trenutna jeza, žalost ali pretirana skrb. Ne sklepajte odločitev pod pritiskom ali pod prisilo – dovolite si dovolj časa, da stvari v miru premislite.

9.  Ko smo soočeni s priložnostjo, nismo nikoli 100% pripravljeni

Zakaj dovoljujemo, da nam priložnosti uhajajo iz rok? Ker se bojimo. To ni nič nenavadnega, ampak zavedati se je treba, da bomo zelo redko v življenju čutili, da smo na nekaj sto procentno pripravljeni. Četudi ste v nečem izredno dobri ali za nekaj zelo nadarjeni, morda dvomite v svoje sposobnosti, zdi se vam, da potrebujete več vaje, boljše pogoje, še več učenja … in zavrnete priložnosti.... 

Seveda nihče ne pravi, da priložnosti ne bo več … ampak čas mineva, vi pa stagnirate, ko bi vendar lahko rasli!

Zakaj bi še naprej dovoljevali strahu, da zmaguje? Zapustite svojo cono udobja in poglejte, kaj lepega vas čaka na drugi strani!

Vir: Marc And Angel

Preberite še: