Aleš Krivec: "Skrbi me, da ne poznamo vseh lepot, ki jih skriva naša država."

Če ste se rodili oziroma živite v Sloveniji, imate srečo, saj ste »izbrali« deželo s toliko lepotami: z gozdovi, gorami in vodami... Izbrali ste deželo, ki vam lahko ponudi mir, če ga želite, omogoči življenje povezano z naravo, če si povezave le zaželite.

Aleš Krivec: "Skrbi me, da ne poznamo vseh lepot, ki jih skriva naša država." (foto: Aleš Krivec) Aleš Krivec
4. 5. 2016

Tokrat pustimo ekonomsko plat na strani. Politično stanje na sončni strani Alp trenutno še zdaleč ni podpirajoče, a imamo podporo nečesa večjega od tega... Matere narave. Če se povežemo z njo, nam bo zagotovo pomagala premagati vse tegobe. Naučiti se jo moramo ceniti, ljubiti, braniti in zaživeti z njo sočutno. Nato nam bo s svojo neomajno močjo nedvomno pomagala do rešitev.

Javorniki, noč, Aleš Krivec

Slovenske bisere pa čudovito ujema v objektiv slovenski fotograf Aleš Krivec. Njegove stvaritve te navdajo s srečo in hvaležnostjo, da živimo tu. Hvala vesolje, da smo lahko tu.

Krma, Aleš Krivec

Aleš, kaj ste se kot fotograf naučili oz. kaj vas fotografiranje uči?

Najprej malo v šali, fotografiranje me uči, da se zgodnje vstajanje obrestuje, saj so trenutki pred, ob in po vzhodu najlepši. Še posebej v gorah. Zagotovo gledam na naravo drugače, kakor preden sem se začel aktivneje ukvarjati s fotografiranjem. Med različnimi aktivnostmi na prostem ves čas podzavestno opazujem zanimive kotičke, igro svetlobe, barvo neba, vode, oblakov... In obžalujem, če slučajno ravno tedaj nimam s seboj fotoaparata. Fotografiranje je malce podobno ribolovu - lahko imaš izbrano odlično lokacijo, a tam cel dan zaman čakaš na dramatičen trenutek v naravi. Za dobre fotografije je vsekakor potrebna iznajdljivost, predvidevanje, s katere pozicije bi bil nek kraj prikazan lepše, drugače, pa tudi vztrajnost in trma. Pripravljen moraš biti vstati sredi noči, ko drugi še spijo, hoditi sam v temi v hribe in čakati tudi po več ur na ustrezen trenutek.

Vajnež, Aleš Krivec

Se vam zdi, da Slovenci dovolj cenimo svojo deželo?

Težko bi rekel, da Slovenci ne cenimo lepot narave, saj smo vsemu navkljub narod, ki je zaradi malega števila večjih mest še vedno vpet v naravo. Poznam veliko ljudi, ki zelo radi obiskujejo naše gore in se tam odlično počutijo. Bolj me skrbi to, da ne poznamo vseh lepot, ki jih skriva naša država. Odkar fotografiram, sem spoznal, da razen razdalje desetih kilometrov od svojega doma pravzaprav nisem poznal veliko Slovenije (če izvzamem glavne turistične znamenitosti). In še zelo veliko neodkritih kotičkov me čaka.

Bled, Aleš Krivec

Ste veseli, da živite v Sloveniji?

Da, sem. In to zelo. Mislim, da Slovenija ponuja zelo veliko, predvsem pa je raznovrstna tako kar se tiče pokrajine kot tudi ljudi. Sam sem najraje nad 2000 metri in komaj čakam na poletne izlete v Julijce in Karavanke.

Bohinj, Aleš Krivec

Štanjel, Aleš Krivec

Jamnik, Aleš Krivec

Uskovnica, Aleš Krivec

Soča, Velika korita, Aleš Krivec

Grad Kamen, Aleš Krivec

Peričnik, Aleš Krivec

Vršič, Aleš Krivec

Bohinj, Aleš Krivec

Pripravila: Ana Vehovar

Vse fotografije: Aleš Krivec, Dreamypixel