Ali mačke in psi vidijo duhove?

Mačke in psi imajo sijajne sposobnosti, katerih človek še ne razume povsem.

Ali mačke in psi vidijo duhove? (foto: profimedia) profimedia
29. 9. 2022

Če imate doma mačje ali pasje člane družine, če so vam živali na splošno blizu, ste se verjetno že kdaj vprašali, ali imajo ta bitja sposobnost, da vidijo nekaj, kar ljudje ne vidimo. Morda ste pomislili, da vidijo "duhove" oz. energije, ki jih vi s prostim očesom ne zaznavate. 

Zakaj mačke včasih strmijo v neko točko, kjer po našem videnju ni ničesar? 

Znanstveniki so že potrditi, da imajo živali sposobnosti onkraj znanega spektra čutnih zaznav človeka. "Ko mačke strmijo v določeno točko, lahko zaznavajo subtilno gibanje, saj je njihov vid mnogo bolj izostren kot naš," pove veterinarka Rachel Barrack, ki se ukvarja z živalsko akupunkturo. 

Študija iz leta 2014 potrjuje, da tako mačke kot psi vidijo določene spektre svetlobe, ki jih človek ne vidi, denimo ultravijolično (UV) svetlobo. Barrack še obrazloži, da je razlog v tem, da psi morda tega ne počenjo tako očitno kot mačke, zaradi osebnostnih značilnosti mačk. "Mačke so po naravi bolj radovedne kot psi ali ostale živali. To bi lahko obrazložilo njihovo nepredvidljivo vedenje." V primerjavi s človeškim vidom, imajo mačke 6 do 8-krat več svetlobno zaznavnih paličic, kar pomeni, da vidijo več v slabi svetlobi. 

Mačke in psi imajo nekatere izjemne sposobnost in njihovi čuti so mnogo, mnogo bolj razviti kot naši. Ne le, da vidijo in slišijo bolje, njihovi možgani so izjemni in njihovega delovanja človek ne razume povsem. Če mačka ali pes strmi v na videz prazen prostor, moramo spoštovati, da mi ne vidimo vsega. 

"Včasih pa živali strmijo v nas, morda jim pomežiknete s sporočilom, da niste nevarni... Ali pa to počnejo iz ljubezni," še pove veterinarka.

Če se mačka mota okoli vaših nog, vam daje pozitivno energijo, pravijo. Zato je nikar ne odganjajte. V Rusiji imajo ritual, da preden se vselijo v novi dom, vanj naprej spustijo mačko. Ta odstrani negativno energijo starih lastnikov in vnese pozitivno. Mačke namreč živijo na višjih energetskih ravneh.

Človek pa se mora zavedati, da način, na katerega zaznava realnost, ni edini oz. da obstaja še mnogo več kot le njegovo zaznavanje sveta.


 

Preberite si še, kako odlične terapevtke so mačke. 

Vir: the Dodo, atma