Ayurveda detox vikend + Ayurvedski nasveti za vsakogar

9. 4. 2018
Deli
Ayurveda detox vikend + Ayurvedski nasveti za vsakogar

Brez občutka krivde si večkrat privoščite vikend za svojo dušo. Ni potrebno iti daleč. Samo zamenjate okolje in se odklopite. Odlična ideja je lahko tudi ayurvedski detox vikend v Laškem.

Ayurveda detox vikend v Thermana & Veda Ayurveda Centru Laško

Če se kdaj peljete skozi Laško, verjetno veste, da se tam nahaja steklena kupola s Termalnim Centrom. Letos mineva že 165 let od začetkov (nastanka hotela Zdravilišče Laško). Hotel Thermana Park pa danes v sebi skriva tudi košček starodavne tradicionalne medicine iz Indije – Ayurvedski center.

Po dveh stresnih tednih (ali več njih) nisem več vedela, kje se me glava drži. Vedela sem, da se moram odklopiti. Nisem želela nekam daleč, samo zamenjati okolje in se sprostiti, morda si privoščiti kakšno masažo, ki me bo razbremenila nakopičenih stresov in omilila boleč križ od sedečega položaja. Bil je ravno materinski dan. Kaj pa, če bi mami peljala v Ayurvedski center v Laško? Pomlad je tu, obe potrebujeva sprostitev in razstrupljevalni vikend je zvenel popolna izbira. Najlepše darilo je nedvomno izlet ali izkustvo, ki prinese največ veselja, gradi odnose in ustvarja spomine, ki živijo, ko so vsi podarjeni predmeti že pozabljeni. In tako sva spakirali kovčke in odšli na pomladni ayurvedski detox vikend v Laško.

Ayurveda je zares celostni medicinski sistem

Najprej sva se namestili v čudoviti sobi z razgledom na Savinjo in piramidasti hrib Hum. Nato sva izpolnili vprašalnik za ayurvedskega zdravnika, s pomočjo katerega bo lažje ugotovil, kakšno je najino psiho-fizično stanje in kaj bi bilo dobro rešiti. Že prvi večer naju je prijazno sprejel ayurvedski specialist dr. Ajith Chakrapani iz indijske Kerale, zibelke svetovne ayurvede.  

Posvet z ayurvedskim specialistom traja eno uro. Presenečeno sem ugotovila, kako se razlikuje ta starodavna tradicionalna medicina od klasične zahodne medicine. Specialist se ti resnično posveti, brez hitenja in gledanja na uro te kar se da celostno spozna. Za ayurvedskega specialista je pomembno dobesedno VSE! Kje in kako živiš, kaj in kako ješ, katere kombinacije, ob katerem času, koliko in katero tekočino piješ, kako spiš, kako sediš, kako se odzivaš na stres, kakšni so tvoji odnosi, kakšne so tvoje misli… Pogleda tudi tvoj jezik, oči, nohte, kožo, hrbtenico, pregleda predel okoli trebuha, srčni utrip, roke, posluša ton glasu… Ko te bolje spozna skozi pogovor in opazovanje, določi tvoje doše in ti poda različne nasvete ter priporoča zdravilne recepte bodisi za hrano ali pijačo, telesne vaje ipd., ki bodo pomagale pri vzpostavljanju zdravja in ravnovesja.

Nato zdravnik priporoči še ayurvedsko terapijo, ki je najbolj primerna za posameznikove težave in doše. Ker je ugotovil, da imam nekaj težav v vratu in križu zaradi nepravilnega spalnega položaja in preveliko sedenja za računalnikom, mi je priporočil posebno ayurvedsko masažo Kizhi. Prav tako jo je priporočil mami, ki ima težave z mravljinčastimi rokami.

In kako izgleda Kizhi masaža? Popolnoma drugače kot klasična! Gre za masažo celega telesa z vročim zdravilnim oljem in zeliščnimi culicami, ki so segrete v zdravilnem olju. Toplota olja in culic je nadvse prijetna. Odlična je za zdravljenje različnih težav s hrbtenico, osteoartritisa in športnih poškodb. Obe sva imeli kmalu po masaži blažje bolečine v mišicah. Pa saj masaža sploh ni bila groba in je delovala precej nedolžno? V sobi zazvoni telefon, kliče specialist, ki povpraša, kako se počutiva po terapijah. Obrazloži, da je povsem običajno, da čutiva razne mišice in blage bolečine, saj so ayurvedski termaji navidez nežni in prijetni, a imajo zelo globok učinek na telo, um in duha.

Prebujanje z jogo

Ob osmih zjutraj pa naju je čakal inštruktor joge Pratheep, kateremu specialist pove, kakšne vaje potrebuješ. Ure joge so individualne in prilagojene posebej za potrebe posameznika. Inštruktor se ti posveti, te popravlja ter zapoje tudi indijske mantre. S pogledom na Savinjo sva povišali srčni utrip s pozdravom soncu in različnimi asanami za hrbtenico, na koncu pa sva se naučili še dihalne vaje in se sprostili z meditacijo.

Dišeča ayurvedska kuhinja

Ker se prehranjujem vegansko, me ob obiskih hotelov ali restavracij vedno malce skrbi, ali bo kaj primernega zame (razen solate). Tokrat je bil strah zaman, saj ayurvedski program vključuje tudi detox prehrano, ki temelji na zelenjavi in sadju. Za zajtrk nama je ayurvedski kuhar Soni pripravil ayurvedski zeliščni čaj, sveže stisnjene sokove in ovseno kašo kuhano v rastlinskem mleku z začimbami. Naslednji dan pa palačinke iz črne moke, kokosa, kumine in peteršilja. Ob večerih naju je razvajal z zelenjavnimi juhami, rižem ter zelenjavo na sto in en okusno začinjen način.

Obe sva bili navdušeni nad »Thoranom« iz rdeče pese. Kuhar je zaupal, da ga pripravi tako, da na segretem olju prepraži gorčična semena, doda curry, narezano čebulo in praži. Nato doda kurkumo, naribano rdečo peso in vodo ter kuha tri minute. Doda še nariban kokos in sol ter kuha še eno minut. Poskusite! Ta ayurvedski recept je primeren za vse tipe doš.

Kaj še početi v Laškem?

V prostem času lahko seveda obiščemo ostale storitve, ki jih ponujajo v Thermani Laško, se okopamo v termalni vodi ali obiščemo savne, lahko se odpravimo tudi na sprehod po okolici ali na (presno) tortico v hotelsko kavarno. Thermana Laško se nahaja ob reki Savinji, ob kateri se vijejo sprehajalne poti. Nočni sprehod ob reki spominja na večere ob morju, le da zjutraj namesto galebov mimo okna letijo race in štorklje. Sicer pa je lokacija odlična izhodiščna točka za lažje sprehode ali bolj zahtevne vzpone po okoliškem hribovju. Z mami sva se odpravili na Hum ter po »poti treh cerkva«. Zvečer sva se sprehodili še po parku Thermane Laško, kjer sva našli čudovite energijske točke, kjer si lahko še dodatno napolnimo »baterije«.

Našel in izmeril jih je radiestezist Jože Munih. Energijske točke označujejo kamni, ki izboljšujejo pretok energije. Nasproti hotela pa sva odkrili še vodni izvir, ki naj bi bil med najboljšimi v okolici. Tako ayurvedske terapije, joga in masaže ter ostale wellnes storitve Thermane Laško dobijo še tisto piko na i, ki jo ponuja narava v okolici.

Kaj mi ni bilo všeč?

Da vikend ni trajal dlje… A vsaka majhna sprememba, ki jo vnesemo v življenje po takšnem vikendu šteje, da se počutimo bolje v vsakodnevnem življenju. Vredno se je večkrat ustaviti in si privoščiti nekaj samo zase ali z bližnjimi. Zato večkrat brez občutka krivde spakirajte in pojdite malce stran od ponorelega sveta ter se napolnite z življenjsko energijo.

 Uporabni ayurvedski nasveti za vsakogar:

·       V enem obroku ni dobro mešati kuhane in surove hrane. Surova ali presna hrana namreč potrebuje več časa za prebavo, kuhana pa manj. Če ju mešamo, hrana dlje časa ostane v želodcu, povzroča občutek teže in utrujenost.

·       Ni dobro jesti skupaj sveže hrane in ostanke.

·       Ne pijte mrzle pijače.

·       Ni priporočljivo jesti 3 ure pred spanjem.

·       Bodite pozorni na svoje misli, ko pripravljate hrano. Naj bodo pozitivne. Nikar ne kritizirajte hrane, ko jo jeste ali pripravljate!

·       Dobro je piti prekuhano vodo skozi cel dan. En kozarec na uro, počasi in v sedečem položaju.

·       Ni dobro piti manj kot 30 minut pred obrokom ali manj kot 1 uro po obroku.

·       Ni dobro mešati vročega in mrzlega (denimo vroče kave in mrzlega mleka).

·       Prav tako ni dobro mešati mrzle pijače in mastne hrane (npr. masten zrezek in hladno pivo, ali ocvrt krompir in mrzla pijača). Olje se v stiku z mrzlo pijačo zgosti in se nabira v črevesju ter  v želodcu.

·       Po ayurvedi ni dobro, da se tuširamo takoj po športnih aktivnostih, počakati bi morali vsaj 20-30 minut. Če je telo segreto, je mrzel tuš šok za telo, zato ayurvedski specialist tudi odsvetuje takojšnje tuširanje z mrzlo vodo po savni.

·       Ko se tuširamo, bi morali naprej zmočiti noge in nato počasi do glave. Nikakor pa se ni dobro politi prvo po glavi, saj je glava center živčnega sistema, ki tako doživi šok.

·       Odsvetuje se sedenje s prekrižanimi nogami.

·       Za aknasto kožo svetuje gel iz aloa vere (najbolje kar iz rastline).

·       Kadar imamo težave s sinusi, prehladom ali zamašenim nosom, zavremo vodo, vanjo dodamo baziliko ali meto in nato vdihavamo blagodejno aromatično paro.

·       Imunsko odpornost okrepi grgranje tople vode, ki ji primešamo ščepec soli in pol jedilne žlice kurkume.

·       Pri težavah s sklepi bo morda pomagal čaj iz brezovih listov. Posušene brezove liste prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Pijemo zjutraj in zvečer.

Ana Vehovar

 Več o ajurvedskih programih v Thermani Laško tukaj.