Dilema: Bi morali očetje ostajati v porodnišnicah skupaj s partnerico?

10. 12. 2023
Deli
Dilema: Bi morali očetje ostajati v porodnišnicah skupaj s partnerico? (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Kaj pa menite vi? Bi očetje morali po porodu ostati skupaj s partnerko in novorojenčkom? 

"Pravkar si rodila otroka. Obdajajo te neverjetni občutki, vendar si izčrpana in v bolečinah. Morda celo okrevaš po operaciji. Tvoj partner ni šel skozi intenzivno fizično izkušnjo, kakor ti, a ko se v porodnišnici ugasnejo luči in je dnevnih obiskov konec, si ti tista, ki za novorojenčka skrbi."

To je scenarij, ki ga je opisala britanska novinarka Annie Ridout, ko je na Twitterju načela debato o pravilih porodnišnic. V večini držav novopečenim očetom ne dovoljujejo, da preživijo noč v porodnišnici s svojo partnerico in dojenčkom. V Sloveniji je odvisno od porodnišnice. 

"Moja lokalna bolnišnica ne dovoljuje, da bi partner ostal v porodnišnici po rojstvu otroka. Po mojem mnenju je to nezaslišano in nepošteno, tako do matere, kakor tudi do očeta, ki se lahko počuti nepomembnega. Tudi očetje se morajo povezati z novorojenčkom," je prepričana novinarka.

Tudi statistika dokazuje, da bolnišnice niso naklonjene temu, da bi očetje ostajali s partnerico in otrokom. V eni od anket se je izkazalo, da ima v Združenem kraljestvu to možnost le približno 17 % očetov. 

Podobna pravila veljajo še v ZDA, Kanadi in večjemu delu Evrope: tudi pri nas.

Očetje v porodnišnicah: da ali ne?

Mnogi zdravstveni delavci so potrdili, da je "prepoved očetov" nesmiselna in težka za novonastale družine; še posebej težko je materam, ki okrevajo po carskem rezu.

Brez podpore partnerja so ženske, ki okrevajo po operaciji in ne morejo same vstati iz postelje, primorane poklicati (in čakati) na pomoč osebja vsakič, ko njihov dojenček joka.

Tudi če novopečena mamica zmore vse sama, je tukaj novopečeni oče, ki je oropan prvih dni s svojim otrokom. Dokazano je, da ima zgodnje povezovanje z očetom veliko korist na otroka in da so očetje, ki so sodelovali pri zgodnji negi otroka, tudi kasneje pri vzgoji bolj angažirani in samozavestni.

Kljub temu pa se vsi ne strinjajo, da bi morali partnerji prenočiti v porodnišnici.

Na Twitterju je veliko ljudi poudarilo, da so porodnišnice že na začetku pogosto polne; če bi na oddelku ostal tudi oče, bi lahko bilo manj prostora za ženske.

Glede na to, da si sobo običajno deli več žensk, je lahko nekaterim novopečenim mamicam neprijetno, če bi si sobo delile še s partnerjem druge ženske.

"Morda res ni idealno, vendar morate upoštevati, da nimajo vsi ljubečega partnerja in da je to ranljiv čas za novopečene mamice, ki so doživele travmo. Partnerji tudi ne potrebujejo zdravstvene oskrbe. Pomembno je videti širšo sliko in razmišljati izven lastnih želja," je napisala ena od uporabnic Twitterja.

Po drugi strani pa so mnoge prepričane, da bi to lahko v bolnišnici ustrezno uredili; mamicam, ki potrebujejo zasebnost, bi omogočili zasebno sobo oziroma sobo, v kateri ni partnerjev. Ženske s partnerji, ki si želijo ostati skupaj s svojo družino, pa bi nastanili ločeno.

Težava je v prostorski stiski

Po mnenju številnih je glavni vzrok za takšno pravilo pomanjkanje prostora v bolnišnicah. Zagotovo ste že kdaj slišali, da tudi naše bolnišnice pokajo po šivih in da primanjkuje postelj za paciente. Tudi osebje je močno obremenjeno in morda jih skrbi, da bi prisotnost partnerja lahko predstavljala dodatno delo.

Žal pa zaradi tega trpijo družine; očetje igrajo enako pomembno vlogo v življenju otroka, kakor matere. Prav je, da se tega zavedamo in poiščemo način, ki bo moškim omogočal, da nudijo podporo svoji družini že od prvega dne.

Prirejeno po: mother.ly

Vabljeni, da odkrijete Jurklošter, ki sta ga v posebnem Sensa intervjuju raziskovala pater Karel Gržan in Ana Vehovar: 

Poglejte pa si tudi podkast, v katerem je Borut Pahor gostil Tino Maze:

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman