BREZA nas razbremeni utrujenosti in stresa

Naši predniki so verovali, da je breza prav posebno drevo, ki ima močno energijo, s katero nam lahko pomaga pri zdravljenju. 

BREZA nas razbremeni utrujenosti in stresa (foto: pixabay) pixabay
22. 5. 2021

Med Slovani je veljalo, da je breza, ki je rastla v bližini doma, njihov zaščitnik. Bila je smatrana kot družinski član.

Breza je veljala kot simbol pomladi, čistoče in svetlobe. Cenjena je bila v mnogih obredih in ritualih. Za Slovane je bila breza dar bogov. 

V času Rusalk (Rusalke so bile v slovanski mitologiji vodne vile, ki so imele bledo kožo, ki je bila lepa kot mesečina. Če je dekle utonilo, je postalo rusalka. Bile so zelo lepe z dolgimi lasmi in lahnimi prosojnimi oblekami iz megle. Pele so čudovite pesmi in tako so s svojim glasom in lepoto začarale mimoidoče.) se je verovalo, da te vile plešejo na breznih vejah. 

Dekleta pa so ritualno odšla v gozd z brezinimi venci v laseh in okrasile drevo s pisanimi trakovi, ter plesale okoli nje in ji pele. 

Breza svetu daje čisto energijo in moč 

Komuniciranje z brezo je koristno za ljudi s slabimi živci in za tiste, ki so v stanju depresije. 

To drevo nas razbremeni utrujenosti, nevtralizira negativne učinke vsakodnevnega stresa ter doprinese k obnovi duhovne harmonije. 

Njen čas mirovanja je od 3.00 do 5.00 zjutraj, na vrhuncu moči pa je med 6.00 in 9.00 uro zjutraj. Takrat naj bi ljudje hodili do nje, da bi ji "predali" svojo bolezen, katero je breza z lahkoto transformirala. 

V davnih časih so jo nekateri doživljali kot "muhasto" drevo, ki ne sprejme in ne pomaga vsakomur. Sadili je niso tik ob hiši, pač pa na vhodu na dvorišče. Verovali so tudi, da se v njeni krošnji pogosto skrivajo elementrana bitja, entitete in sence umrlih. 

Sadili so jo na vhodu na dvorišče zato, da nezaželene energije niso vstopile naprej. Poleg nje pa so postavili klop, zato da so se lahko "pogovorili" z njo in jo tam naprosili za moč ter pomoč. 

Pogosto se je blizu breze nahajala otroška gugalnica, saj so pravili, da je zaščitnica otrok, deklet in nosečnic. Nosečnice naj bi pred porodom naprosile brezo za moč in pomoč za lahkoten in uspešen porod, za zdravega in srečnega otroka. 

Breza se je uporabljala tudi za izdelavo številnih čarobnih pripomočkov: čarobne palice, "leteče" metle, čarobne metlice za zdravljenje, različne vrste amuletov za zaščito pred strelo, zlom, negativno energijo... 

Slovani so brezine veje postavljali v polje, da bi zaščitili pridelek pred nevihtami in točo. 

Če se napolnimo z brezino energijo, nas ta očiščuje, s pomočjo življenjske energije pa razgradi škodljive vplive. 

Največjo moč zdravljenja naj bi imela v mesecu maju. 

Zato so v obdobju med 1. in 12. majem naši predniki zbirali njen mlad sok in ga dajali pacientom, bolanim in slabotnim ljudem, da bi si hitreje opomogli in dobili moč ter vitalnost. Sok so nabirali pazljivo in ne več kot liter od enega drevesa. Zahvalili so se ji za pomoč. Nato so to drevo več kot leto dni pustili pri miru - niti veje niso porezali v tem času. Verjeli so, da se bo sicer "razjezila". 

V maju so za medicinske namene nabirali tudi popke in mlade lepljive liste. Zeliščarji so nabirali tudi lubje, listje, popke in celo gobe, ki so rastle na njej. 

Če njene popke pomešamo s kamilico, smiljem, šentjanževko in medom, dobimo pravi eliksir za utrujeno telo in duha. 

Bereginja, slovanska boginja, je zaščitnica breze, kateri se lahko prav tako zahvalimo za zdravilno moč tega drevesa. Če pazljivo nabirate popke (in ne preveč na enem drevesu), ne pozabite ob tem začutiti hvaležnosti ter se ji zahvaliti. 

Vir: Šumski Duh