Čas je, da si priznamo: MATERINSTVO je težko

10. 3. 2023
Deli
Čas je, da si priznamo: MATERINSTVO je težko (foto: Profimedia)
Profimedia

Materinstvo je težko in prav je, da to povemo.

To je služba s polnim delovnim časom, ki se ji le redko lahko izognemo. Ni prostih dni in bolniških dopustov. Ni zagotovljenega počitka. Vedno smo dežurne.

Delo se trudimo opravljati čim bolj vestno in ne upamo si povedati, če nam je kdaj težko, saj se bojimo kritik in obsojanja drugih.

Ali smo same izbrale materinstvo? Vsekakor.

Ali to pomeni, da uživamo v vsaki sekundi in da nikoli nismo pod pritiskom? Absolutno ne.

Seveda imamo matere svoje otroke najraje na svetu, vendar to ne pomeni, da ne potrebujemo počitka. Da so naše baterije vedno polne. In takrat, ko smo izčrpane, nas lahko spremlja še slaba vest, ker ne čutimo tistega neverjetnega veselja in hvaležnosti.

Da, lahko ljubimo svoje otroke in si vseeno včasih želimo počitka.

Da, lahko smo si želele biti mame in vseeno ne uživamo v vsaki sekundi materinstva.

Da, lahko se imamo dobro takrat, ko ob sebi nimamo otrok in smo še vedno dobre mame.

Čas je, da kot družba nehamo vzbujati slabo vest materam takrat, ko jim je težko. Čas je, da jih začnemo podpirati, namesto da jih obsojamo.

Danes le pošljite sporočilo vsem bližnjim, ki imajo otroke. Vprašajte jih, kako se počutijo in ali jim lahko kako pomagate. Morda jih lahko celo pokličete in jim za nekaj minut prisluhnite. Pokažite jim, da jih razumete in sprejemate, ne glede na vse.

Ne morem vam povedati, kako zelo dragoceno je slišati, da nismo same, predvsem pa, koliko nam pomeni občutek, da smo sprejete. Da nas drugi ne obsojajo, temveč razumejo, da smo tudi matere samo ljudje s svojimi napakami.

Prirejeno po: Eileen Lamb