Čas je, da zapustite cono udobja

2. 8. 2018
Deli
Čas je, da zapustite cono udobja (foto: Unsplash.com)
Unsplash.com

Vsi si postavljamo zamejitve in ustvarjamo namišljene cone, v katerih se počutimo varne in udobne. Zaradi teh mej vztrajamo v brezsmiselnih in uničevalnih odnosih, v službah, kjer smo nesrečni, ali celo v načinih razmišljanja, ki nam ne prinašajo radosti.

Ljudje v resnici hrepenimo po napredku, po novem, svežem, po spremembah, a nas običajno zavira strah, kaj bo, če stopimo izven cone udobja. Stopiti izven znanega pa je glaven pogoj za osebno rast. Saj veste, kako pravijo, navada - železna srajca. 

Velja sicer, da mlajši kot je človek, lažje je stopiti iz cone udobja, a naj to ne bo pravilo. Najprej je potrebno zavestno ugotoviti, da smo ujeti in si to priznati. To je lahko služba, posel, družba, odnosi, mesto, stanovanje, način življenja – karkoli, na kar smo navajeni, vendar nas ne osrečuje in nam ne služi več. Zakaj potem vztrajamo v tem? 

Preprosti nasveti, kako izstopiti iz cone udobja

1. Spremenite majhne navade

Pričnite z majhnimi spremembami dnevnih rutin. Izberite drugo pot do službe, pojdite v novo kavarno ali trgovino in kupite nekaj povsem drugega od tega, kar kupite običajno. Če vedno kuhate podobno, naredite nekaj, kar še nikoli niste, morda so to ajdovi žganci ali suši.

2. Spoznajte nove ljudi

Spoznavanje novih ljudi je dober način za izstop iz cone udobja. Ogovorite nekoga na ulici, na avtobusu, v čakalni vrsti v trgovini, pohvalite njihov izgled, če si drznete, skratka ne bodite zaprti v svoji "školjki". 

3. Naučite se nekaj novega

Vpišite se v tečaj tujega jezika, ki ste si ga vedno želeli naučiti, ali tečaj šivanja, fotografiranja, plezanja, kitare, plesa, kiparstva... 

4. Poslušajte novo glasbo, preberite povsem drugačno knjigo

Običajno poslušate popularno glasbo? Zavrtite si klasiko. Berete vedno iste avtorje? Preberite poezijo, morda pripovedke, skratka nekaj, kar nikoli niste prijeli v roke. Širite si obzorja in odkritje nove interese.

5. Pojdite na spontan izlet

Če je le mogoče, ne planirajte v naprej in se odločite v hipu. Preverite vreme na spletnih kamerah, vsedite se v avto in odpeljite. Slovenija ima to prednost, da je vse v bližini, v nekaj urah ste lahko ob morju, v Alpah, v Benetkah ali na hrvaškem otoku. Če še niste nikoli kampirali, je čas, da se odpravite nekam s šotorom. Ste že bili v hribih ob sončnem vzhodu? Zbudite se ob 4. uri zjutraj in poskusite.

6. Obiščite nov kraj

Ni potrebno iti daleč. Obiščite del mesta, kjer še niste bili, pojdite v novo restavracijo, odkrivajte nove poti, teh nikoli ne zmanjka.

7. Spremenite izgled

Tudi z izgledom lahko izstopimo iz cone udobja. Ženske namesto hlač oblecite krilo, moški se namesto črne barve odločite za živo barvo, namesto spuščenih las jih spnite ali obratno. 

8. Premaknite stvari doma

Tudi prostor bivanja je tipičen primer cone udobja. Premaknite delovno ali kuhinjsko mizo, posteljo, kavč, prebarvajte stene, zamenjajte zavese ali dodajte nove rože...

Takšne majhne in preproste spremembe vam bodo pokazale, kako dobro vam denejo in kakšno svežino lahko prinesejo. Tako se boste tudi lažje odločili za večje spremembe in premike v življenju. 

Prirejeno po: brightside.me

Ana Vehovar

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk