Čas v naravi mi omogoči, da spočijem svojo dušo

V današnjem hitrem tempu življenja je še toliko pomembneje, da si vzamemo čas in se odpravimo v naravo ter si spočijemo svojo dušo.

Čas v naravi mi omogoči, da spočijem svojo dušo (foto: profimedia) profimedia
24. 9. 2022

Živimo v času, ko smo obdani praktično z neomejeno količino podatkov. Tedenska izdaja časnika New York Times ima več informacij, kot jih je povprečna oseba v 17. stoletju v Angliji prejela celo življenje.

Z leti sem ugotovil, da me čas, ki ga preživim sam v naravi, poveže s seboj in okolico ter mi v teh hitrih časih omogoči, da spočijem svojo dušo. Po tednu polnem obveznosti in stresa, me preprosto sedenje v naravi, kjer poslušam veter, ki potuje skozi listje, napolni z občutki miru in spokojnosti.

Moje prioritete postanejo bolj jasne, moje obveznosti postanejo manj naporne in moj um se umiri.

Komunikacija z naravo je obenem odličen način, s katerim odklenemo svojo kreativnost in pridobimo nove zamisli.

Newton je skoval zakone težnosti med sproščanjem pod jablano. Podobno je švicarski oblikovalec George de Mestral razvil sistem zapiranja na ježka, potem, ko je med pohodom v hribe opazil bodičaste glavice navadnega repinca, ki so se oprijele kožuha njegovega psa. Naravno okolje zmore utišati naše moteče misli in nam tako omogoči, da osvobodimo svojo genialnost.

Medtem ko uživate v naravi, opazujte okolico z globoko osredotočenostjo. Oglejte si kompleksnost cveta ali pot toka v žuborečem potoku. Sezujte čevlje in pod svojimi stopali občutite travo.

Nato pa se zahvalite za privilegij, da lahko sploh uživate v teh izjemnih darovih narave. Veliko ljudi tega ne stori.

Cenite naravo in vse, kar vam ta nudi. Cenite priložnost, da ste tukaj, da lahko prisluhnete šumenju vode in občutite veter na svoji koži. Takrat, ko začnete naravo ceniti in jo spoštovati, vam bo ona to tudi vrnila.

Prirejeno po: Robin Sharma