Urban Urbanc: "Čas je, da rečemo NE!"

Če rečem NE danes jaz, jutri ti, pojutrišnjem pa še on in ona ... 

Urban Urbanc: "Čas je, da rečemo NE!" (foto: pexels) pexels
4. 8. 2021

Sploh znamo kritično razmišljati po vseh teh letih izobraževanja, kjer 'zmaga' tisti, ki si zapomni, kdaj se je bila bitka za Waterloo in ki brez napak zrecitira Povodnega moža?

Kjer je uspešen tisti, ki pravilno odgovori na vprašanje oz. odgovori tako, kot je napisano v knjigi, ne zna pa posaditi solate in si pripraviti obroka?

Ali te je kdaj v vseh teh letih izobraževanja kdo vprašal: "Hej, kaj pa ti misliš o Descartovi Razpravi o metodi ali pa o Nietzschejevi Zaratustri?'' In te dejansko poslušal, kar si imel za povedati?

Ali te je kdaj kdo vprašal, kako se v šoli počutiš ter kaj te sploh v življenju veseli? Kaj imaš rad? Mene ne.

Če nam 12 let (par let gor ali dol) ubijajo duha, kako potem lahko pričakujemo, da bo človek razmišljal s svojo glavo? In čutil s svojim srcem?

Če danes samo pogledam okoli sebe, jim je uspelo iz nas narediti pridne državljančke, ki ne sprašujemo preveč, ne izražamo sploh svojega mnenja, slepo sledimo korenčku, se bojimo palice in čakamo, da nam gospodar vrne normalno stanje, kjer bomo lahko še naprej spali, zapravljali in sanjali svoje sanje o svobodi.

Čas je, da rečemo NE!

In če rečem NE danes jaz, jutri ti, pojutrišnjem pa še on in ona in ... potem samo še glej, kaj se zgodi, ko se ljudje povežejo v želji po svobodi.

Dovolj je!

Urban Urbanc, BITJELUCI.com