Na potovanju v Neapelj je dovolj, da stopite v prvo picerijo v središču mesta, in hitro boste opazili nekaj, kar preseneti marsikaterega Slovenca – cene pic.
Čeprav smo vajeni slišati, da je Italija turistično dražja, še posebej v velikih mestih, pa se v primeru pic izkaže, da to nikakor ne drži. Fotografija jedilnega lista iz samega centra Neaplja, prestolnice pice, kaže, da so cene tam celo do dvakrat nižje kot v Sloveniji.
V neapeljskih picerijah se klasična marinara dobi že za 6 evrov, legendarna margherita pa za 7 evrov. Cene bolj obloženih pic, kot so diavola, siciliana ali ripieno rosso, se gibljejo med 7,5 in 8,5 evra. Gre torej za cene, ki so v povprečju za polovico nižje kot pri nas, kjer margherita pogosto stane med 10 in 12 evri, za bolj obložene različice pa zlahka odštejemo med 13 do 15 evrov.
Primer iz menija – Neapelj
- Marinara: 6 €
- Margerita: 7 €
- Diavola: 7,5 €
- Siciliana: 7,5 €
- Ripieno rosso: 8,5 €
Primer iz menija – Slovenija
- Margerita 10 €
- Česnova 10 €
- Tuna: 12 €
- Vegetarijanska pica 12 €
- Bufala 13,50 €
- Kraška pica 14 €
Zakaj so pice v italiji cenejše?
- Pizza kot osnovna jed
V Neaplju je pizza hrana vsakdana, ki si jo privošči vsak – študent, družina, delavec. Mora ostati dostopna, sicer izgubi svojo bistvo. - Preprostost sestavin
Italijanske pice temeljijo na kakovostnih, a osnovnih sestavinah: paradižnik, mocarela, bazilika, olivno olje. V Sloveniji pa pogosto dodajamo veliko različnih dodatkov, kar zviša ceno. - Kultura in tradicija
Pizza v Italiji ni luksuz, temveč del identitete. V Sloveniji je pizza bolj »restavracijski obrok«, kjer se oblikuje višja marža. Poleg tega so sestavine (npr. kvalitetna mocarela ali paradižniki) uvožene, kar podraži ceno.
V Neaplju boste za 15 evrov pojedli večerjo za dva, v Sloveniji pa komaj eno pico. Razlika je torej več kot le kulinarična – gre za različna razumevanja hrane: v Italiji kot nekaj preprostega in skupnega, pri nas pa vse bolj kot del kulinarike za posebne priložnosti.