Kakšne čustvene rane nosi otrok, ki ga je zapustil OČE?

Najgloblje in najbolj izrazite so tiste rane, ki jih dobimo v otroštvu - najpogosteje so to rane iz strani naših staršev.

Kakšne čustvene rane nosi otrok, ki ga je zapustil OČE? (foto: profimedia) profimedia
17. 1. 2023

Če otroka zapusti, zlorabi ali na drugačen način čustveno rani njegov oče (ali očetovski lik), bo otrok dobil informacijo, da ni dovolj dober za njegovo ljubezen. 

Tako ga bo tudi kasneje v življenju spremljala velika, boleča praznina ter občutek, da ni dovolj. Ne glede na njegove dosežke in uspeh, ne bo zadovoljen in se bo vedno se bo gnal naprej in nikoli ne bo zadovoljen s svojimi rezultati.

Te praznine ne more zapolniti nobena materialna dobrina in noben intimen odnos.

Obenem pa se ob tem razvije nekakšen "strah pred moškimi" - otrok tudi kot odrasel ne želi vzpostavljati odnosov z moškimi, saj se (podzavestno ali zavestno) boji, da bi bil ponovno prizadet.

Deček kot odrasel moški lahko postane "samotar", ker se boji povezati z drugimi moškimi. Težave ima tudi v odnosih z ženskami, saj se boji popolnoma predati in vzpostaviti intimen odnos.

Deklica kot odrasla ženska ustvari nekakšen "ščit" pred moškimi in nobenemu ne dovoli, da bi se približal njenemu srcu. Pogosto se zgodi, da imajo take ženske pretirano moško energijo.

Prvi korak k celjenju ran, ki jih je povzročil oče, je odkritost. Pomembno je, da se taki otroci kot odrasli soočijo s svojo bolečino in si priznajo, kaj zares čutijo. 

Šele, ko odrasla oseba zaceli svoje rane iz otroštva, lahko stopi v zdravo energijo in si omogoči intimne, globoke, ljubeče odnose.

Prirejeno po: Jake Woodard