Čustveni izpadi na družbenih omrežjih - odgovarja Javor Škerlj Vogelnik

Projiciranje čustev se danes zelo pogosto dogaja na družbenih omrežjih. Ko gledamo komentarje, vidimo, da ljudje dajejo preko družbenih omrežji ven ogromno besa. Kaj storiti, ko nas nekaj na internetu vrže iz tira? 

Čustveni izpadi na družbenih omrežjih - odgovarja Javor Škerlj Vogelnik (foto: shutterstock) shutterstock
8. 3. 2023

Ko gledaš neko objavo ali članek, ti ni jasno, kako lahko nekoga neka objava tako “strigira”. Kaj bi svetoval, da narediš takrat, ko ti med “scrollanjem” vzbudijo pri nečem neka močna čustva. Kaj narediti takrat, da ne rabiš takoj manično tipkati komentarjev? 

Odgovarja Javor Škerlj Vogelnik, mednarodni certificiran trener nenasilne komunikacije, v Sensa podkastu: 

Gre za proces samoempatije, podobno kot pri komunikaciji. Najprej se moram zavedati, da je to nek zunanji “trigger” oz. sprožilec. Potem vzpostavim stik s svojim telesom in pogledam, katera čustva se v meni procesirajo? Kateri občutki so prisotni? Jih probam zaznati in identificirati. Prav tako identificiram, katere so v tistem trenutku moje potrebe. Je to potreba po videnosti, slišanosti, po biti slišan s svojim pristopom, po varnosti, zaščiti? Potem pa se vprašam, ali bom, če se bom odzval in to napisal na Facebook, dejansko povečal možnost, da bom to potrebo zadovoljil, ali ne? 

Javor vas vabi tudi na uvodno delavnico nenasilne komunikacije/Rosenberg: Komunikacijske veščine in čustvena inteligenca v MARCU ali APRILU 

POGLEJTE SI CELOTEN PODKAST, v katerem smo govorili o tem, kako izboljšati komunikacijo in s tem naš stik s seboj, s svojimi bližnjimi in s širšim svetom.