Danes (21. septembra) goduje MATEJ!

21. 9. 2023
Deli
Danes (21. septembra) goduje MATEJ! (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Vse najboljše za god vsem z imenom Matej. Poglejmo si, kaj to ime predstavlja. 

Ime Matej ali Matevž izhaja iz latinskega imena Mathaeus. To pa je zloženo iz hebrejskih besed matt (dan, dar) in jah (bog), torej ima pomen "dan od boga", "poslan od Boga" ali "božji dar"

Slovenske različice so tudi: Mate, Matejko, Matevž, Matija, Matjaž, Matko, Mato, Tevž, Tjaš...

Ženske različice imena pa so: Mateja, Teja, Tea, Matejka...

V Sloveniji sta dve cerkvi sv. Matevža in ena sv. Mateja. Poleg cerkve v Šmatevžu je z istim imenom samo še podružnična cerkev svetega Mateja v vasi Kamenca v župniji Deskle in Gorenje Polje v Posočju.

V koledarju je Matej oz. Matevž po novi zavezi pisec po njem imenovanega evangelija, apostol in mučenec. God praznuje 21. septembra.

Med moškimi imeni v Sloveniji je ime Matej na 13. mestu. Kar tri desetletja je bilo zelo v modi. Zanimanje zanj nekoliko upadlo šele v zadnjem desetletju.

Kot svetopisemska oseba je bil Matej ali Matevž mitninar v Kafarnaumu. Po Jezusovem pozivu je postal apostol. Po njem je poimenovan Matejev evangelij. Njegov simbol je angel, medtem ko imajo evangelisti Marko, Luka in Janez za simbole leva, vola in orla. Matej velja za zavetnika finančnih, carinskih in davčnih uradnikov, menjalcev in knjigovodij. 

Vir: wikipedija in ognjišče

Preberite si še: 5 besed, ki stopijo moško srce

Od kod izhaja vaš PRIIMEK?