David Suzuki:“Ekonomija nima temeljev v resničnem svetu. To je noro!”

Ekonomija vlada svetu. Vse se vrti okrog denarja in ekonomije, a nič od tega sploh ni resnično, poudarja nagrajeni znanstvenik, avtor, okoljski aktivist in genetik David Suzuki, ki je podal svoje provokativno mnenje o ekonomiji.

David Suzuki:“Ekonomija nima temeljev v resničnem svetu. To je noro!” (foto: profimedia) profimedia
5. 2. 2017

Ekonomija ni znanost in ni bazirana v resničnem svetu

“Ekonomija ni znanost – saj sploh ne vključuje Zemlje in njenih enačb ter ni bazirana v resničnem svetu. Denar raste hitreje kot resnični svet in ekonomija je že v svoji osnovi poplnoma nepovezana z resničnim svetom in tako destruktivna, uničujoča."

"Ekonomisti pravijo, da če posekaš gozd, vzameš denar od tega in ga daš v banko, lahko zaslužiš 6 ali 7 oddstotkov. Koga briga, če gozd obstaja? Posekaj ga in zasluži denar. Ko gozdov ne bo več, polovi vse ribe, ko rib ne bo več, denar vloži v računalnike. Denar se ne zavzema za nič.

Če vzameš spoznavni tečaj ekonomije, ti bo profesor na prvi uri pokazal osnove ekonomije; surovi materiali, procesi, proizvajalci, prodaja, puščice, ki gredo sem in tja. Poskušali vas bodo impresionirati in prevarati, da je ekonomija resnična znanost. Ni. Ekonomija je nabor vrednosti, ki jih preskušajo z matematičnimi enačbami in se pretvarjajo, da je znanost.

Vprašajte ekonomista: Kam v svoji enačbi dajo ozonsko plast? Fosilne vode? Zgornjo plast zemlje? Biodiverziteto? Njihov odgovor bo: “Oh, to so eksteralije.”

No potem si lahko tudi na Marsu, če ekonomija nima temeljev v resničnem svetu.

Življenje, mreža življenja, ki filtrira vodo v hidrosistemu. Mikroorganizmi v zemlji, ki ustvarjajo prst, v kateri lahko gojimo našo hrano. Insekti, ki oplojujejo cvetoče rastline. Narava ustvarja vse mogoče storitve, ki so ključne za zdravje planeta. Ekonomisti pa jim rečejo eksternalije. To je noro!"