Denar ne kupuje ljubezni, lahko pa jo uniči

En od največjih razlogov za težave v zvezah so razlike v vrednotah, ciljih in navadah, povezanih z denarjem. Toda največja težava je pomanjkanje komunikacije o tej temi. Denar ne more kupiti ljubezni, vsekakor pa jo lahko razdere.

9. 8. 2013

Ameriški minimalist in avtor knjige Manj je več, Leo Babauta, ki v svojem blogu bralcem svetuje, kako v vsakdanjem življenju najti preprostost obstoja, se zaveda, da usklajevanje skupnih financ vsakega para lahko povzroči težave v odnosu. Tudi sam se je srečal s številnimi težavami, toda naučil se jih je premagati. Tu so njegovi nasveti.

Če ste bili kdaj v dolgoletni zvezi in še posebno, če ste bili poročeni ali ste z nekom živeli, skoraj zagotovo lahko trdim, da ste se vsaj enkrat sprli zaradi denarja.

En od največjih razlogov za težave v zvezah so razlike v vrednotah, ciljih in navadah, povezanih z denarjem. Toda največja težava je pomanjkanje komunikacije o tej temi.

Denar ne more kupiti ljubezni, vsekakor pa jo lahko razdere.

Čeprav ne morem trditi, da sva s soprogo popolna, ko gre za denar in zveze, z veseljem ugotavljam, da sva zelo napredovala in da skoraj nimava več nesporazumov glede financ.

Ni bilo vedno tako, tudi prepiri so bili del najine poti, a najina zveza je danes veliko bolj stabilna, ker sva se naučila pogovarjati o denarju in usklajevati najine finančne cilje.

Če se lahko naučite teh dveh stvari, boste naredili več za zvezo kot večina parov, kar bo dodatno poglobilo vajin odnos.

Posvečajte čas pogovoru o finančnih vrednotah in ciljih

Veliko parov zanemarja ta korak, tudi če se jim zdi potreben in razumen. Ker je pogovor o denarju lahko neprijeten, veliko parov ne izreče na glas pomembnih stališč o denarju in celo ne premišljuje o tem. Imajo cilje in vrednote, povezane z denarjem, vendar o njih ne premislijo, ko se njihova zveza poglobi.

To je narobe, ker je ena oseba lahko varčna, ker si želi prihraniti za cilje v prihodnosti, druga pa morda želi uživati v stvareh v tem trenutku. Razlike ponavadi izvirajo iz različne vzgoje in so lahko nabite s čustvi (več o tem v naslednjem koraku), niso pa nepremagljive.

Povejte partnerju, da se želite usesti in pogovarjati o prihodnosti – kaj so vajini cilji in kako jih lahko uskladita, da jih bosta dosegla skupaj, timsko.

Začnita tako, da se bosta pogovarjala o tem, kar si želi vsak od vaju – hišo, otroke, šolanje za otroke, dodatno zdravstveno zavarovanje, lep avto, vsako leto eno potovanje, oblačila, računalnik. Potem začnita ustvarjati prioritete in ugotovita, ali med vajinimi željami najdeta kaj skupnih. Če si želita različne stvari, je pomembno, da se pogovorita o tem in vedno upoštevata želje drugega.

Če je to nekaj, kar osrečuje vašega partnerja, in si želite, da bi bil srečen, je to lahko osnova za dobro zvezo. Toda zveze niso enostranske in tudi vi imate pravico do sreče.

Upoštevati morata želje obeh ter poiskati kompromis, s katerim bosta oba zadovoljna. Morda bosta potrebovala več takšnih namenskih pogovorov, da bosta svoje cilje lahko zapisala in določila čas za to, da jih dosežeta, a vredno je truda.

Iz pogovora o denarju umaknite čustva

Vse od prvega pogovora o denarju je zelo pomembno, da oba ostaneta mirna, da ne skušata drug drugega prizadeti ali se jeziti zaradi česar koli in da vsako temo pogledata objektivno.

Ponavadi so finančna vprašanja povezana s številnimi drugimi čustvenimi vprašanji, z izkušnjami iz otroštva in s potrebo, da se počutita varno. Morda se počutite prizadeti, če partner kritizira vaše zapravljanje, in verjetno menite, da je pravilen le vaš odnos do denarja.

Pomembno je razplesti te čustvene vozle in se med takšnimi pogovori ukvarjati le s tem, kar je povezano z denarjem. To pomeni, da vaše besede ne smejo biti obtožujoče in čustvene. Ne krivite druge osebe in ji ne namenjajte negativne kritike. Preprosto se pogovarjajta o finančnih ciljih, razvijajta načrt, kako jih uresničiti, in razvijajta sitem financiranja.

Prav tako se skušajta zavedati, da nista napadena, če partner govori o vaših ciljih in navadah – dovolite, da bo to odprt pogovor. Če se počutite napadeni, se za kratek čas ustavite, globoko vdihnite in se spomnite, da to ni pogovor o vas, temveč o tem, kako boste poenotili svoje posamezne potrebe in cilje. Vajine pogovore o denarju si torej predstavljajte kot timsko delo in ne scenarij 'ti proti meni'.

Ustvarite načrt, kako uresničiti cilje

Ko bosta soglasna glede skupnih ciljev (kar je velik korak, zato ga proslavita!), bosta potrebovala načrt, kako do njega prispeti. Upoštevati bosta morala skupne zaslužke, dolgove, prihranke in to, koliko lahko mesečno dasta na stran za dolg oz. varčevanje, ali bosta varčevala pri nekaterih stvareh, da bosta dosegla cilje, koliko časa bosta potrebovala za doseganje ciljev itn.

Začnita tako, da bosta določila rok za vsak cilj. Ustvarita načrt porabe za vsak mesec in določita, ali ga lahko prilagodita, da bosta dosegla zadani cilj. Morda se bosta morala kakšni stvari odreči, poiskati dodaten zaslužek ali oboje. Morda bosta odkrila, da vajini cilji niso realni, da jih je treba preoblikovati ali še enkrat premisliti o prednostih.

Tako bosta usklajevala vajino dnevno in mesečno porabo z dolgoročnimi cilji. Tako lahko tudi zelo uspešno razrešita manjše kratkoročne razlike med vama – vsekakor je treba nehati kupovati čevlje ali računalniške igre, da bosta lahko čez dve leti potovala na Maldive.

Razvijte sistem financ, ki ustreza obema

Da bosta uresničila svoj načrt, morata vedeti, kako bosta plačevala račune, dolgove, dajala na stran za varčevanje in istočasno imela dovolj za vsakdanje potrebe (bencin, hrano ipd.).

Vsak od vaju mora prevzeti odgovornost za določen del tega sistema (najbolje je, da sta vključena oba, toda odločita se, kaj je najbolje za vaju kot par). Na primer, en od vaju je lahko zadolžen za odhode na banko, drugi pa za pregled nad varčevanjem in porabo.

Načrtujta tedenske finančne sestanke

To je pomemben korak, ki ga veliko parov zanemari. Skupni cilji, načrt in sistem ne pomenijo, da je vse popolnoma v redu. Če na primer le en od vaju prevzema odgovornost za finance in drugi sploh ni vključen, se bodo prej ali slej pojavile težave.

Poznal sem veliko takšnih parov – en partner je skrbel za denar, drugi pa je bil blaženo neveden ... dokler se ni razkrilo, da zamujata z obroki kredita in sta blizu bankrotu.

To obdobje v njunih zvezah ni bilo postlano z rožicami. Da bosta preprečila takšne težave, ne zamujajta tedenskih sestankov, na katerih se bosta pomenila o vsem, kar se dogaja z vajinim denarjem. Tako bosta prilagodila svoje načrte in financiranje ciljev, določila težavna območja in naredila korake, ki vama bodo vse skupaj olajšali. Pomembno je, da se oba zavedata, kaj se dogaja, in delujeta kot tim.

Predvsem ostanita pozitivna in iskrena

Zapomnita si – tim sta! Imata enake cilje in želita si, da bi bila druga oseba srečna.

Člana tima si lahko med seboj pomagata, dasta si podporo in se opogumljata, lahko pa razdreta tim z negativnostmi, iskanjem krivde in neupoštevanjem načrta, ki pelje do uresničitve skupnih ciljev. Če ostaneta pozitivna, bosta uspela kot tim.

Ostanita osredotočena na možne rešitve in ne na krivdo in ne pozabita – naj bo ljubezen v temeljih vsega, kar počneta.

 Besedilo: Leo Babauta