»DEŽEVNIKI so za naš planet tako ZELO POMEMBNI kot čebele«

Metka in Frank pod okriljem projekta Štartaj Slovenija ne prodajata le naravnega gnojila Vermipur, ki ga proizvajajo deževniki, prvi in ultimativni vrtnarji na svetu, temveč tudi ozaveščata Slovenijo o nujnem vračanju k naravi, če želimo planetu in sebi dobro.

»DEŽEVNIKI so za naš planet tako ZELO POMEMBNI kot čebele« (foto: Arhiv) Arhiv
14. 10. 2019 | Promocijsko sporočilo

Na uredništvu sensa.si smo Vermipur z veseljem preizkusile, saj smo navdušene vrtičkarice in so tudi naša stanovanja kot džungle, polna rastlin. Ker se ukvarjanju z rastlinami, ki je zadnje čase postalo pravi trend, radi pridružijo tudi naši otroci in ker je bila ena od njih čisto razočarana nad svojo obolelo zeleno ljubljenko, pa je bil to res popoln trenutek za test tega naravnega gnojila.

Pahira se je hitro pobrala, lahko rečemo, da je dobila prelepe zelene liste prej kot v dveh tednih po uporabi Vermipurja. Humus deževnikov je z najbolj naravnimi kompleksnimi hranili takoj poskrbel za njeno zdravo rast. Okrevala je in osrečila našo nadobudno vrtičkarico.

Deževnik je prvi in ultimativni vrtnar na svetu

To poslanstvo mu je dodelila mati narava pred davnimi davnimi časi. Deluje kot prava mala tovarna, ko med prehranjevanjem vse rastlinske odpadke in izločke predela v najboljšo zemljo, v rodoviten humus, poln za rastline pomembnih hranil. Neutrudno zrači zemljo, njegovi izločki so polni različnih glinenih kompleksov, ki jo ohranjajo vlažno, najpomembnejši del njegovega poslanstva pa je zalagati rastline z najboljšim in najbolj popolnim naravnim gnojilom na planetu. 

»Ko sva s Frankom ob najini novi hiši želela ustvariti sonaraven in zdrav vrt, sva naletela na težave z ilovnato-glinenimi tlemi, trdimi kot kamen,« nam začne zgodbo o odkritju te stare absolutne resnice pripovedovati Metka. »In ko sva iskala rešitve, kako iz nizkokakovostne zemlje ustvariti dobro, rodovitno zemljo, sva naletela na deževnika in njegovo izredno pomembno vlogo v celotnem procesu kroženja snovi v naravi.« Frank ob tem doda: »Bral sem, da mora biti dobra zemlja rahla, temna in polna življenja. Potem sem naletel na informacijo, kako pomembno je, da so v njej prisotni deževniki. Deževniki? Pa saj jih v najini zemlji ni!« Tako se je Franku porodila ideja, da je treba humus deževnikov predstaviti tudi tistim, ki ga še ne poznajo. »Ugotovila sva, da je ponudbe resnično malo in da mestni ljudje za svoje sobne in balkonske rastline uporabljajo skorajda samo škodljiva mineralna gnojila in sploh ne vedo, da obstajajo naravne alternative. Ljudi je treba spet spomniti, da ima narava za rastline najboljše recepte.«

Najboljši recept za naše rastline

Kompleksna naravna hranila v humusu deževnikov se sproščajo dolgoročno, rastline pa jih posrkajo, kadar jih potrebujejo, zato ni skrbi, da bi jih z njim čezmerno gnojili. Drobno presejanemu gnojilu pa je dodano še aktivno oglje, ki nase veže vlago in prepreči, da bi gnojilo splesnelo. Vermipur je primeren za sejanje, sajenje in vzgojo sadik vseh lončnic ter začimbnic, dišavnic in zelenjave na balkonu, ki jih vzgajamo za domačo uporabo. Z njim se oddaljimo od umetnih gnojil in naredimo korak k trajnostnemu vrtnarstvu. »Narava je v projekt humus deževnikov vložila nekaj sto milijonov let in ga izpilila do popolnosti – torej za tak produkt načeloma ne bi smelo biti nikakršnega dvoma, da ne bi deloval, razen če uspešne oglaševalske strategije finančno najmočnejših koncernov na tem svetu prepričajo kupce, da so njihovi dobičkonosni, a ekološko sporni izdelki najboljša izbira,« razmišlja Metka. 

Frank nam pojasni še, da je bil velik zagovornik uporabe humusa deževnikov v kmetijstvu že Charles Darwin: »Darwin se že na začetku 19. stoletja ni mogel strinjati, da so deževniki škodljivci v kmetijstvu, in še več, dokazati je hotel, da so izjemno koristni. Leta 1881, leto pred smrtjo, je tako izdal knjigo Oblikovanje vegetativnega sloja zemlje z dejavnostjo deževnikov in opazovanje njihovega načina življenja, ki je takrat postala uspešnica. In ta knjiga je še danes vsebinsko sodobna in služi kot kakovosten vir informacij. Sam kot proizvajalec z gotovostjo trdim, da je kakovost tal prepoznavna tudi po tem, koliko deževnikov na kvadratni meter najdemo v zemlji.« 

Ne le poslovna ideja, temveč poslanstvo

»Uvrstitev v Startaj Slovenija je za naju zelo pomembna,« pravi Frank. »S Sparom Slovenija, ProPlusom in Formitasom smo ustvarili platformo, prek katere lahko na eni strani prodajamo izdelek, na drugi strani pa, kar je še pomembneje, ljudem posredujemo koristne informacije. Po številnih pogovorih s strankami na različnih sejmih sem se žal začel zavedati, da komaj kaj vedo o humusu deževnikov in njegovih lastnostih.« Metka doda: »Uvrstitev najinega Vermipurja je vsekakor velika potrditev, da imava odličen izdelek, da tudi oni verjamejo vanj in da sva dejansko na pravi poti. Je pa to tudi resnično izjemna priložnost, da bo veliko več Slovencev izvedelo ali osvežilo spomin na humus deževnikov in da se bodo morda zavedli, da je deževnik za naš planet tako zelo pomemben kot čebela in da je načeloma tudi njega treba zaščititi.« 

Projekt humus deževnikov je torej tudi njuno poslanstvo, ki bo, kot pravita, uresničeno, ko bo v Sloveniji povpraševanje po humusu deževnikov preseglo ponudbo. Želita si, da najpozneje do leta 2030 nihče za svoje sobne rastline ter okrasne in zelenjavne vrtove ne bi več uporabljal umetnih industrijskih mineralnih gnojil. 

»Povsod, kjer človek poseže v naravo, je storjena škoda. Kako arogantni in vzvišeni smo ljudje, da si potem domišljamo, da bi lahko izumili kaj boljšega od tega naravnega sistema, ki ga je že do popolnosti izmojstrila narava?!«

Če vas zanima več, pobrskajte še po spletni strani www.vermipur.com, Facebooku Vermipur in Instagramu Vermipur.

FOTOGRAFIJE FACEBOOK VERMIPUR IN PROMOCIJSKO GRADIVO