DNK raziskave pokazale, katero ljudstvo na Zemlji je najstarejše

Raziskovalci so na podlagi genov, ki so ostali v DNK odtisih staroselcev v Avstraliji in Papua Novi Gvineji, prepričani, da so našli sled prvih prebivalcev Zemlje.

DNK raziskave pokazale, katero ljudstvo na Zemlji je najstarejše (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2016

Domneve, da so avstralski staroselci najstarejša civilizacija na Zemlji, so bile potrjene z raziskavo DNK. Analize staroselcev v Avstraliji in Papua Novi Gvineji so pokazale izvore, ki so stari več kot 50.000 let.

Prav avstralski domorodci naj bi bili prvi ljudje, ki so prepluli ocean. Izsledki raziskav so bili objavljeni v reviji Nature in dajejo vpogled v to, kako so prvi ljudje migrirali na ostale dele sveta ter se nato ločili na različne populacije. 

Swapan Mallick, genetik iz Harvardske medicinske šole in vodja analize genomov, pravi: »Vaš genom vsebuje zgodovino vseh prednikov, ki ste jih kdajkoli imeli.« Na podlagi tega je torej mogoče ugotoviti vse naše predhodnike.

Za avstralske aboridžine pa izsledki raziskav ne pomenijo nič novega, ta informacija naj bi se prenašala ustno ter preko legend že vekove. Tako naj bi znanost sedaj le potrdila njihova prepričanja in izročila.

Aubrey Lynch, staroselec iz Goldfields področja v Avstraliji, je dejal: »Ta študija le potrjuje naša prepričanja, da imamo zelo stare povezave z našim ozemljem ter da smo tukaj dlje kot kdorkoli drug.«

Evropejci so sicer na avstralske domorodce običajno gledali z zaslepljenim evropocentričnim pogledom in jih imeli za primitivne. Sedaj počasi ugotavljajo, da so spregledali ogromno modrosti in naprednih praks, ki naj bi živele že več kot 50-60.000 let!

Belec žal tega običajno ne vidi, kaj šele ceni in spoštuje. Staroselce strpa na rob in povzroči, da se soočajo z revščino in drugimi socialnimi težavami. Morda je sedaj čas, da se vendarle nauči spoštovanja prednikov.

Vir: theguardian

  • Preberite še: