Do popolne spremembe življenja potrebujete le 5 sekund

Ali verjamete, da je vaše življenje, ki si ga želite le 5 sekund stran?

Do popolne spremembe življenja potrebujete le 5 sekund (foto: profimedia) profimedia
18. 4. 2018

Vsi imamo vizije o sebi, dnevno sanjarimo in potem ugotovimo, da nismo naredili prav veliko v tej smeri, ampak zakaj?

Poglejmo stvar iz znanstvenega vidika. Naše telo in um sta »zvezana« tako, da nas vedno obvarujeta in držita na varnem. Ko je zunaj hladno, dobimo signal, da se moramo obleči, ko je toplo, se odprejo pore in naše telo se že avtomatsko hladi.

Kaj pa je z našim umom?

Ljudje smo kot živali bitja navad, imamo pa eno veliko prednost in ta je človeški um ter zmožnost obvladovanja le-tega. Zavedajmo se, da je odlašanje (kot nasprotje odločitve) le navada, ki jo lahko kadarkoli zamenjamo z njenim nasprotjem – odločitvijo!

Ko ste se učili voziti avto, ste bili nenehno pod stresom, krvni pritisk se je zvišal in vaš um je konstantno vijugal med ukazom: »stisni sklopko« in »počasi spuščaj sklopko«. Po nekaj poizkusih, ko vam je avto ugasnil, ste se te funkcije naučili in po 20 urah vožnje že avtomatsko obvladali vožnjo. Po prvem mesecu od pridobitve vozniškega dovoljenja ste že bili sposobni govoriti po telefonu ter istočasno voziti neovirano (do neke mere).

Kako se vožnja avta povezuje s pravilom petih sekund?

Od trenutka, ko nastopi ideja po nečem boljšem, novem, imate 5 sekund, predno vas vaš um zaščiti pred novo stvarjo, pred nečem neudobnim. Avtorica Mel Robins je teorijo z znanstveniki odkrila in opisala v knjigi Pravilo petih sekund.

Po petih sekundah od odločitve imate čas, da se ne le umsko, ampak mehansko premaknete! Ste si zaželeli menjave službe? Odlično, vtipkajte v iskalnik: »prosta delovna mesta«, določite področje in si na list papirja zapišite potencialne zaposlitve. Naredite tisti prvi korak! Odgovor je preprost, ko naš um prepozna, da smo se premaknili en korak v novo smer, nam bo pomagal pri naslednjih.

Ne ustavljajte se, vsak dan naredite nekaj v smeri svojega cilja in si zapomnite to preprosto pravilo za katerim stoji ogromno raziskav (in denarja, če hočete).

Imate že idejo, kako do stvari, ki si jih želite? Odlično, 5…4…3…2…1… GREMO!

Jure Andročec (Instagram:@jurearunner)