DOSTOJEVSKI: Človekov značaj je mogoče prepoznati po njegovem smehu

10. 7. 2024
Deli
DOSTOJEVSKI: Človekov značaj je mogoče prepoznati po njegovem smehu (foto: profimedia)
profimedia

Smeh je najzanesljivejša preizkušnja duše.

To so besede pisatelja Fjodora Mihajloviča Dostojevskega, ki je najbolj znan po svojem romanu Zločin in kazen. Po njegovem mnenju je ravno smeh tisti, ki vam lahko ponudi najgloblji vpogled v človekovo dušo.

Profimedia

Če hočete zares spoznati človeka in pogledati v njegovo dušo, ga ne opazujte, ko molči, ko govori, ko joče ali celo, ko ga vznemirjajo plemenite ideje. Bodite pozorni in ga opazujte takrat, ko se smeje. 

Za smeh je najprej potrebna iskrenost. Ali lahko najdemo iskrenost v ljudeh?
Za smeh je potrebna dobrodušnost in največkrat se ljudje smejijo nagajivo.
Iskren in neškodljiv smeh izkazuje vedrino. Ali obstaja vedrost v današnjih ljudeh in ali znajo biti veseli? Vedrost človeka je njegova najvidnejša lastnost, po kateri ga lahko najprej prepoznamo. 

Dolgo je potrebno, da spoznamo značaj nekoga, a ko se človek vsaj enkrat pošteno nasmeje, se nam pokaže ves njegov značaj, kot na dlani. Samo zelo dobrodušen in srečen človek je lahko tako vesel, da s tem okuži druge, saj je njegov smeh neustavljivo nalezljiv. Tu ne govorim samo o njegovem duševnem razvoju, ampak o njegovem celotnem značaju, o celem človeku.

Zato, če hočete videti skozi človeka in spoznati njegovo dušo, ga ne opazujte takrat, ko molči ali ko govori, ali ko joče ali celo takrat, ko ga vznemirjajo plemenite ideje. Glejte ga raje, ko se smeje. Če se dobro smeje, vedite, da je dober človek. Zaradi tega dobro vem, da je smeh najzanesljivejša preizkušnja duše. Poglejte otroke: samo oni se znajo smejati do popolnosti in zato so tako očarljivi.

Vir: Fjodor Dostojevski

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice