Dragi učitelji, dovolite si, da se skupaj z otroki razvijate

Šola se je ponovno pričela. Osnova, srednja, visoka... A najvišjo šolo delamo, izvajamo, korakamo skozi celotno življenje. To je življenjska šola.

Dragi učitelji, dovolite si, da se skupaj z otroki razvijate (foto: pixabay) pixabay
5. 9. 2019

Knjiga ponuja osnovo, ponuja nova znanja, je lahkotna, marsikatera tudi ne, odvisno od misli in zamisli avtorja. Obstaja knjiga - priročnik, učbenik, obstaja tudi roman ter enciklopedija, pa tudi tista, ki te ne zanima ...
A tista življenjska knjiga, ta ni napisana. Ta se piše sproti, vmes se popravlja in prilagaja ter briše in na novo piše.

Šola ponuja znanje in branje, nove simbole in nove usmeritve, razvija možgane in razvija talente. Osnove so v knjigah, marsikomu tudi v glavah. A vsak roman, trilogija in učbenik dobi vrednost in vrednoto, ko izvajaš osnove v praksi.

Dragi učitelji, profesorji... dovolite sebi, da se skupaj z otroci razvijate.
Otrok je izjemen učitelj, ker je njegovo znanje v njem, še brez knjige, samo intuicija, značaj in starodavna znanja. Vidi tisto, kar je že marsikatera knjiga napisala. A on vidi brez knjige, vidi z občutkom. Marsikdaj spregleda vejico, a zadane bistvo. In ob njem, še ne ukalupljenemu, se vsak lahko nekaj novega nauči.

Dragi prosvetniki, dovolite malce več svobode izražanja, z izražanjem se učijo modrosti in pišejo knjige.

Pri uri zgodovine se uči statistika in dogodki za nazaj, a zgodovina se piše sproti, vsak dan, vsak trenutek, z vsako novo mislijo in zamislijo.

Pojdite večkrat v eksperimente, animirajte otroke skozi prakso. Seveda, da so osnove potrebne, a otroci potrebujeo tudi praktični prikaz. S tem zbudimo igrivost v sebi in odpiramo otroške inovativne možgančke.

Zapisala Sonja Šmit

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri