Kako vedeti, ali so v vašem domu prisotni DUHOVI?

25. 5. 2024
Deli
Kako vedeti, ali so v vašem domu prisotni DUHOVI? (foto: profimedia)
profimedia

Nepojasnjeno loputanje z vrati. Čudne sence. Skrivnostni šepet. Nenaden hlad. Če se sprašujete, ali je v vaši hiši kakšen duh ali duša, ki prostora ne želi zapustiti, berite dalje. 

Pri ugotavljanju, ali v vašem domu straši, je treba upoštevati več stvari. Po besedah Amande Paulson, preiskovalke paranormalnega, lahko duh daje znake na različne načine in morda preprosto želi komunicirati. Ne glede na to, ali ste skeptik v duhove ali vernik, je tukaj nekaj informacij na to temo. 

Kaj v resnici pomeni "strašenje"?

Najprej definirajmo, kaj je duh pravzaprav - ker običajno duhovi niso podobni tistim, ki jih poznate iz filmov ali iz "Casper the Friendly Ghost." Običajno gre za prisotnost energije, ki se manifestira na različnih področjih, predmetih ali oblikah v vašem domu.

"Moja osebna definicija duha je senca življenja, zaznana na način, ki kljubuje resničnosti," pravi Paulsonova. "Duh je lahko inteligentni duh pokojnika, ki ostane prisoten v hiši po smrti zaradi nedokončanega posla, ali pa je lahko določena energija živega ali pokojnika vtisnjena na lokacijo ali predmet."

Po keltskem razumevanju se tančica med realnostjo živih in mrtvih v jesenskih in zimskih mesecih tanjša. Noč čarovnic je sredi jesenskega enakonočja in zimskega solsticija in velja za močan čas, ki označuje cikel življenja in smrti ter preobrazbo. Keltska poganska legenda pravi, da lahko na noč čarovnic duhovi lažje preidejo v deželo živih kot na katero koli drugo noč. V Sloveniji pa imamo med božičem in 6. januarjem volčje noči, ko se je prav tako verovalo, da se duše takrat množično vračajo v svoje zemeljske domove. 

Preden vas spreleti srh, vedite, da to ne pomeni, da morate pobegniti stran. "Verjamem, da je večina duhovov pravzaprav dobrih ali nevtralnih," pravi Paulsonova. "Mislim, da so slaba strašenja redka, a tudi v primeru temnejšega duha ima živi več moči, kot si je sami pripisujemo."

Kako ugotoviti, ali je v vaši hiši duh?

Paulsonova pravi, da obstaja nekaj kazalcev, ki so lahko zgovorni, vendar opozarja tudi, da so številna strašenja napačno razumljena.

Spoznajte zgodovino svojega doma.

Spoznavanje zgodb tistih, ki so živeli v vašem domu pred vami, vam lahko pomaga prepoznati vzroke za morebitne paranormalne dejavnosti.

Paulsonova priporoča, da malo poiščete, ali obstaja del zgodovine, ki bi lahko prispeval k temu, da ima neka duša nedokončan posel, na primer tragedija ali dogodek, ki je pustil pečat na tem območju. Obstaja več načinov, kako se lahko lotite raziskovanja zgodovine svojega doma. Prvič, lahko vprašate neposredno bivše lastnike nepremičnine ali svojo družino, če gre za družinsko nepremičnino. Poguglate lahko tudi naslov svojega doma in preverite, ali lahko najdete imena prejšnjih najemnikov ali lastnikov, pri čemer bodite pozorni na morebitne osmrtnice. Ali pa, če ste prijazni do svojih sosedov, jih lahko prosite, naj osvetlijo preteklost vašega doma.

Paulsonova pravi, da morate poleg fizične zgodovine vašega doma upoštevati tudi predmete v vašem prostoru, ki imajo zgodovino. "Številni domovi imajo starine in spominke, ali so zgrajeni iz zgodovinskih materialov, kot sta kamen ali les, saj nekateri verjamejo, da se energija lahko veže tudi na te predmete ali materiale," pravi. "Priljubljen koncept, imenovan Stone Tape Theory, špekulira, da je mogoče energijo preteklih čustev ali pomembnih dogodkov posneti na predmete."

Bodite pozorni na to, kako se počutite.

Popis občutkov, ki jih prinaša vaš dom, vam lahko pomaga zaznati kakršen koli nemir. Paulsonova svetuje, da ste še posebej pozorni na svoje reakcije, reakcije vaših bližnjih in tudi reakcije vaših hišnih ljubljenčkov v različnih delih vašega doma.

"Dlake na rokah se vam dvignejo in v zraku lahko začutite statično elektriko. Včasih boste začutili vročino na zadnji strani vratu ali pa boste občutili hlad, čeprav ni odprtih oken."

Morda imate občutek, da vas nekdo opazuje, ali opazite, da vaša mačka mijavka v določenem kotu, vendar se zdi, da tam ni ničesar. Morda je čas, da izostrite svojo intuicijo in se povežete s svojimi čuti, da boste lahko mirni v svojem prostoru.

»Normalna« paranormalna aktivnost.

Včasih je paranormalno dejavnost enostavno razložiti glede na dejstvo, da ima vaš dom zgodovino in je določena zgodovina preprosto prisotna, ne da bi bila motnja.

Paulsonova spodbuja ljudi, ki se preselijo v nov dom, naj preverijo prepihe okn, razrahljane žarnice in napeljave, ki oddajajo visoko elektromagnetno polje in so lahko tudi posledica starega ali slabega ožičenja. 

Ko ste izključili normalno paranormalno dejavnost v vašem domu, Paulsonova pravi, da je morda čas, da se sprijaznite z življenjem v hiši še s kakšnim nevidnim bitjem. Ne pozabite, da to ne pomeni vedno, da ste obsojeni na propad ali da bi morali bežati.

"Večina duhov želi samo komunicirati, tako kot mi radi komuniciramo drug z drugim. Nismo veliko drugačni od tistih, ki so umrli, in naše prepoznavanje druge strani lahko pomaga potrditi njihovo izkušnjo. Če duhove obravnavamo s spoštovanjem in empatijo, nas bodo spoštovali in sočustvovali z nami."

Tukaj je nekaj znakov, ki vam bodo pomagali ugotoviti odgovor na vprašanje: "Ali je v moji hiši duh?"

Čudni zvoki

To je lahko trkanje, koraki, topotanje, breztelesni glasovi, škripajoče odpiranje vrat ali kar koli drugega, kar zveni nenavadno.

Premikanje predmetov

Prisežete, da ste ključe pustili pri vratih, našli pa ste jih na drugi strani sobe? Duhovi včasih premikajo predmete, da nakažejo svojo prisotnost.

Vonji

Če zaznavate nenavadne vonjave, pa naj gre za značilne parfume, tobak ali neprijetne vonjave, za katere se zdi, da nimajo realnega izvora, to lahko pomeni, da je med vami duh.

Hladne točke

V grozljivkah boste včasih videli dih ljudi, ki nakazuje strašenje, vendar v resničnem življenju ni vedno tako ekstremno. Občutek subtilnih premikov ali izbruhov hladnega zraka lahko kaže na paranormalno prisotnost. Ljudje menijo, da je to zato, ker duhovi črpajo energijo in toploto iz okolja, v katerem so prisotni.

Prikazen

Najbolj očiten znak, da duh naseljuje vaš dom, je vizualno videnje. Videnje se lahko različnim ljudem kaže na veliko različnih načinov, od skrivnostne senčne figure do nečesa, kar je bolj podobno osebi.

Paulsonova poudarja, da se morate zanašati na svojo intuicijo, da ugotovite, ali bi morali komunicirati z duhom ali ga preprosto pustiti pri miru.

"Zaupam svoji glavi, srcu in telesu, da mi bodo pomagali ugotoviti, kakšnega duha srečam," pravi. "Če se zaradi nečesa nadnaravnega počutite neprijetno ali vas je strah, lahko tega duha prosite, naj odide in prevzamete nadzor nad energijo v prostoru okoli vas."

Kaj naj storim, če v moji hiši straši?

Obstaja več znakov duhov v vašem domu in zaradi zimske energije boste te kazalnike morda še bolj zaznali. Toda navsezadnje imate moč odločiti, ali vas bo nekaj preganjalo ali ne.

"Če se počutite preobremenjene v svoji hiši z duhom, mu to sporočite," pravi Paulsonova. "Toda spomnite se dragocene zgodovine, ki bi se je lahko naučili, če bi svojemu prebivalcu pustili ostati."

Če se počutite paranoični ali čutite negativno energijo, lahko sprejmete več ukrepov. To lahko vključuje čiščenje energije v vašem domu za nov začetek z različnimi rituali, s katerimi pokažete namero. 

Če se odločite, da je energija v vašem domu nevtralna ali celo prijazna, lahko poskusite s komunikacijo z dušami. Lahko pa se preprosto sprijaznite z dejstvom, da imate občasne sostanovalce, ki se včasih radi pošalijo iz vas. Občasno nam vsem pride prav malo več družbe, kajne?

Vir: apartmenttherapy.com

Ne spreglejte tudi: Nas duhovi vidijo pod tušem in ostala vprašanja, ki se jih bojimo vprašati

Ali mačke in psi vidijo duhove?