Poznamo različne tipe ekstrovertov, za vsak tip pa veljajo drugačne značilnosti in posebnosti.
Večina ljudi ni povsem ekstrovertiranih ali introvertiranih, saj so naše osebnosti kompleksne in večdimenzionalne. Nekateri se dojemajo kot ambiverte, torej mešanico obojega.
Če se večinoma poistovetite z lastnosti ekstrovertov, ste običajno tisti, ki začnete pogovor in povezujete ljudi okoli sebe. Vaša energija je pravi dar, s katerim ustvarjate skupnost, spodbujate povezovanje in ljudem okoli sebe nudite podporo.
Ampak ali ste vedeli, da obstajajo štiri glavne vrste ekstrovertov? Preverite, katere poznamo.
1. Ekstrovertirani senzorik
Ekstrovertirani senzoriki so kakor nekakšne "gobe": vsrkavajo okolico in so zelo odzivni. Svet dojemajo prek gibanja in čutov. Pogosto so zelo aktivni, njihova težava pa je, da so lahko nekoliko eksplozivni. Pomembno je, da se naučijo umiriti in kontrolirati svoje občutke.
2. Čustveni ekstrovert
Čustveni ekstroverti najbolj žarijo takrat, ko se drugi počutijo razumljeni, sprejeti in varni. So topli in pogosto veljajo za nekakšno "lepilo", ki spodbuja povezovanje in skupnost. Po drugi strani pa so lahko nagnjeni k pretiranemu ugajanju drugih, zato je ključno, da se naučijo poskrbeti zase.
3. Intuitivni ekstrovert
Intuitivni ekstroverti so inovativni in polni idej. Z njimi se nikoli ne pogovarjate samo o vremenu: zanima jih potencial, prihodnost, možnosti. Radi skačejo z ideje na idejo in sčasoma vse povežejo v smiselno celoto. Njihova šibkost je to, da jih lahko jih hitro preplavi preveč idej hkrati, zaradi česar se zgodi, da veliko začnejo, malo končajo.
4. Ekstrovertirani mislec
Ekstrovertirani misleci so izjemno močni pri reševanju težav. Vodi jih logika in v primeru, da naletijo na ovire, se takoj usmerijo v iskanje rešitev. Njihova težava pa je lahko, da so včasih pretirano racionalni, zaradi česar delujejo nekoliko hladni.
Čeprav smo pogosto navajeni razmišljati o ekstrovertiranosti kot eni sami lastnosti, je v resnici veliko bolj razgibana. Kateri tip se najbolj ujema z vami?
Prirejeno po: huffpost.com