Gasilec Sandi Zajc priznava: "Tudi junaki jočemo!"

17. 9. 2023
Deli
Gasilec Sandi Zajc priznava: "Tudi junaki jočemo!" (foto: Sami Rahim)
Sami Rahim

Borut Pahor je v tokratni epizodi Mastercard® podcasta navdiha gostil prostovoljnega gasilca Sandija Zajca. Fotografija, kako iz vrtca rešuje otroška življenja, se je kot požar razširila po spletu in preplavila medije. 

Ljudje se pomena prostovoljnih gasilcev na žalost zavemo šele tedaj, ko potrebujemo njihovo pomoč. In še kako smo jo potrebovali v začetku avgusta, ko se je Sloveniji zgodila najhujša poplavna ujma v njeni zgodovini.

"4. avgusta letos so Slovenijo zajele še nikoli videne poplave. V vodi se je znašla tudi njegova hiša. Toda, medtem ko jo je poplavljalo, je Sandi Zajc pomagal drugim. Sandi Zajc je gasilec. Tistega dne je skupaj s tovariši Prostovoljnega društva Mengeš reševal življenja. Za vedno bo slovenski in svetovni javnosti ostala fotografija Sandija Zajca, kako iz otroškega vrtca skozi deročo reko rešuje otroška življenja. Skupaj s tovariši so prenesli na varno 22 otrok. Šlo je za zelo pogumno in še bolj za odgovorno nalogo. Skrbel je za druge, medtem ko je voda povsem uničila njegovo stanovanje in avtomobile." S temi besedami je Borut Pahor napovedal svojega tokratnega sogovornika.

POGLEJTE SI PODKAST: 

Boruta Pahorja je zanimalo, ali človek v taki situaciji, ko nosi otroka skozi deročo vodo in se lahko zgodi marsikaj, sploh o čem razmišlja ali je absolutno osredotočen na tisto, kar počne.

"Kadar zapiskajo pozivniki, poskusiš odmisliti vse drugo in se skoncentrirati na tisto, kar piše. Poskusiš se skoncentrirati samo na tisti trenutek. Odmisliti vsa čustva, hkrati pomisliti na vse morebitne nevarnosti. V tistem trenutku sem razmišljal samo o tem, da se ne bom spotaknil, opotekel, da ne bi v tisti deroči vodi spustil otroka. Dejansko sem hodil tako, da sem s podplati drsal po tleh, ko sem stopal," se spominja Sandi Zajc.

Borut Pahor je dejal, da si je velikokrat ogledal tisto fotografijo, ki bo šla v zgodovino Slovenije za vse večne čase. "To, kar je name naredilo vtis, je bila ta mirnost otroka, ki je v tvojem naročju. Vse deluje deroče, nevarno, otrok pa se nekako počuti – varno. Si imel občutek, da ti zaupa in da je vse v redu?"  

Sandi Zajc je odgovoril, da so otroke v prvi vrsti pomirile vzgojiteljice in gasilca, ki sta bila z njimi. Ob tem je (skromen, kot je) poudaril, da otrok ni nosil samo on, pač pa so v vrtec prišli vsi tisti gasilci, ki so bili v danem trenutku na voljo. Sicer pa je povedal, da je bil za pomiritev otrok zelo pomemben način predaje: "Da si bil miren in ne živčen, ko si stal do pasu v vodi in čakal na predajo otroka. Hkrati sem skušal otroka čim bolj prijeti na način, da je začutil varnost - zavitega v odejo sem ga zelo konkretno stisnil k sebi."

Ob tem ne moremo mimo dejstva, da take čustvene situacije tudi gasilce stresejo. "Ste bili gasilci deležni kakšnega nasveta, kakšne tolažbe?" je zanimalo Pahorja.

Sandi Zajc pravi, da se gasilci stalno srečujejo s stresnimi situacijami, a daleč najbolj stresno je, ko so na intervenciji vpleteni otroci ali pa kdo od bližnjih: "V vsakem primeru odreagiraš po svojih močeh, kakor smo usposobljeni in naučeni. Prvo pravilo je, da najprej poskrbimo za lastno varnost, šele potem pristopimo. Če so zraven vpletena čustva, potem lahko kakšen postopek v intervenciji nehote izpustiš. Tukaj čustva odpadejo. Je pa res, da se potem, po končanih intervencijah, začneš soočati s tem, kar pride za teboj, ko adrenalin popusti."

Sandi Zajc je tudi sam zaupnik pri gasilcih, na voljo vsem drugim kolegom gasilcem za razbremenilne pogovore. Skozi številna usposabljanja, pravi, se je tudi sam zase naučil, kako dati vse to ven iz sebe. "Najslabše je, da gremo po intervenciji vsak na svojo stran. Doma niti ne razumejo, kaj vidimo in doživimo. Velikokrat težave rešimo s humorjem. Poskusimo se pošaliti, da se malo razbremenimo," s solzami v očeh pripoveduje Sandi Zajc prav tako vidno ganjenemu Borutu Pahorju. "Zdaj bova oba začela jokati," je dejal Borut Pahor ob tem, ko je pripovedoval svojo izkušnjo, ko je po poplavah skupaj z gasilci pomagal v Strugah.

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta, ki prihaja kmalu.

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode