GORAN BOGDANOVSKI: "Ples je zame življenjska pot, ki mi omogoča, da živim polno, strastno in avtentično."

9. 7. 2024
Deli
GORAN BOGDANOVSKI: "Ples je zame življenjska pot, ki mi omogoča, da živim polno, strastno in avtentično." (foto: Goran Bogdanovski)
Goran Bogdanovski

Tisti, ki redno plešejo, imajo zelo aktivne možgane in daljšo življenjsko dobo, razkriva znanost. Ples ni samo gibanje; je dinamičen pogovor med telesom, čustvi, duhom in umom, ki zahteva nenehno prilagajanje in angažiranost.

“Ples nas ponovno poveže z instinktivnimi gibi, ki so bili vtisnjeni v naše mišice skozi naše življenje, in odpira vrata neskončnim novim možnostim. Vsaka kretnja in korak, ki ga naredimo na plesišču, je skok proti osvoboditvi naših teles in duš, kar nam omogoča, da se gibljemo na načine, ki so tako intuitivno naravni kot vznemirljivo osvobajajoči” je zapisal Goran Bogdanovski, ki že 24 let raziskuje improvizacijo v plesu, kontaktno improvizacijo, plesno terapijo in deluje pod imenom Ficho institute. 

Goran Bogdanovski

Goran povej nam, kakšen vpliv ima ples na življenje?

Če pogledamo iz enostavnega vidika, ples prinese v življenje sprostitev, kreativnost, občutek sreče, povezanost… kot tudi veliko zdravstvenih ugodnosti kot so izboljšanje kardiovaskularnega zdravja, krepitev mišic in kosti, povečanje fleksibilnosti, izboljšanje mentalnega zdravja in kognitivnih sposobnosti, izboljšanje ravnotežja in koordinacije, upočasnitev staranja ter povečanje socialne povezanosti.

Kako nam lahko ples pomaga skozi izzive v življenju? 

Energijo plesa je lahko zelo močna za transformacijo in osebno rast. Skozi ples lahko razširimo svojo zavest in odpremo prostor, kjer se telo, um, čustva in duh lahko srečajo na isti ravni. Energija se aktivira, ko se skozi gibanje dovolj odpremo. Ples je gibanje energije skozi telo, izražanje določenih čustev, misli, stanj... in ko se odprejo, energija začne močno in hitro teči skozi telo. Naša biokemija se začne močno spreminjati... možganski valovi se spreminjajo... in raven fizične in mentalne zavesti se močno poveča. Takrat vstopimo v zakladnico skupne zavesti in neposredno črpamo iz njene esence. In v tem prostoru in energiji lahko delamo z jasnimi ‘Fičo orodji’, ki omogočajo preobrazbo, vpoglede, zdravljenje itd., to učenje pa se povezuje z življenjem, odnosi in delom. 

Goran Bogdanovski

V viharju današnje dobe informacij pogosto izgubimo melodijo, postanemo odtujeni od globoke modrosti, ki pulzira po naših žilah. Pustimo, da um vodi, pri tem pa pustimo naša telesa v ozadju, posvečamo se le njihovim osnovnim potrebam. Nam lahko bolj podrobno razložiš kaj je fičo trening in kako se razlikuje od ostalih plesnih delavnic? 

Fičo trening je trening telesa, uma in duha skozi plesno improvizacijo in kreacijo. Skozi redno tedensko prakso se že od leta 2006 razvija in testira Fičo metoda in Dance Alchemy orodja, kjer se sodobne metodologije in starodavna vedenja uporabljajo za osebno, profesionalno in družbeno transformacijo. Gre za študijo iz plesne in kontaktne improvizacije, body-mind-spirit prakse in plesne terapije, ki udeležence spodbuja k odkrivanju pristnosti, napredovanju v osebni rasti, povečuje kinestetično in čustveno inteligence, ustvarjalnost, utrjuje pogum, samozavest, samozavedanje in čisto komunikacijo. Skozi redno prakso udeleženci razvijajo avtonomno, sproščeno, pretočno, intuitivno in ozaveščeno telo, ki komunicira v skladu s tem kar zares so, da lahko ustvarijo življenjski slog, ki je utelešen v svobodi. 

Razlika od ostalih plesnih delavnic je v tem, da se na treningih ne kaže korakov in koreografij, ki se jih udeleženci učijo, ampak se skozi enostavne igre in orodja, dela tam, kjer je bistvo naših dejanj, ‘KAJ' vedno v našem dosegu. Naši umi zajamejo cilj, jasen in neoviran. Vendar pa 'KAKO' pleše v senci, je čudovita skrivnost, ki čaka, da jo raziščemo. Ta mešanica jasnosti cilja in metodološke odprtosti je katalizator za rast, ki nas potiska preko naših meja. Tudi ko je pot naprej zavita v negotovost in strah šepeta dvome, je v zaupanju in predaji prava magija. Sprejemanje neznanega ni korak v praznino, temveč skok v morje možnosti, kjer se ustvarjalnost in inovativnost dvigujeta in širita.

Pri fičo treningu gre za neke vrste plesno terapijo?

Na Fičo treningu imamo vključujoče, holistično in igrivo okolje, kjer vsak posameznik lahko dobi zase točno to, kar potrebuje in to je magija plesne alkimije, saj lahko iz določene vaje nekdo doživi čisto ustvarjalnost, nekdo drug vidi jasno svoj vzorec, nekdo tretji katarzo in nekdo četrti tudi terapijo. 

Kaj pomeni alkimija plesa?

PLES je naravni red vesolja

ALKIMIJA je proces očiščenja, preobrazbe in ustvarjanja

Da ples ni samo gibanje, si vedel že od prvega trenutka, ko si pred 41 leti stopil v plesni studio. Zate je jezik, dih, izraz, svoboda in tvoj način povezovanja s svetom. Začel si s klasičnim baletom, skozi leta si raziskoval svetove modernega plesa, sodobnega plesa, fizičnega gledališča, plesno improvizacijo, kontaktno improvizacijo…  vsak stil te je naučil več o sebi in preobrazbeni moči plesa. Kaj te je tako gnalo k raziskovanju in odkrivanju plesa, odkrivanju sebe?

Verjamem, da je bila to globoka želja po izražanju in razumevanju. Ples mi je omogočil, da presežem meje običajnega komuniciranja in vstopim v prostor, kjer se lahko izrazim brez besed. Vsaka nova tehnika in vsak nov stil sta mi omogočila, da sem se poglobil vase in odkril nove plati svoje osebnosti. Ples mi je dal možnost, da se soočim s svojimi strahovi, jih premagam in se razvijem tako umetniško kot osebno. Poleg tega me je gnala tudi neskončna radovednost in želja po učenju. Vsaka nova izkušnja je prinesla novo znanje, nove izzive in nove priložnosti za rast. Ples je stalno iskanje ravnovesja med nadzorom in svobodo, med strukturo in improvizacijo, med tehniko in čustvi. To iskanje me vedno znova navdihuje in spodbuja k nadaljnjemu raziskovanju.

Na koncu je to ena velika ljubezen – ljubezen do plesa, do umetnosti, do samega sebe in do sveta okoli mene. Ples je zame življenjska pot, ki mi omogoča, da živim polno, strastno in avtentično.

Od kje ime Fičo balet, Ficho Institute? 

To je zgodba iz leta 2000, ko smo po prvi uspešnici 1:0 delali novo plesno predstavo Švic in Švarc. Takrat smo kot skupina potrebovali ime, in iz heca je prišel Fičo Balet. V skupini smo bili samo moški plesalci rojeni v 70’ in 80’ in Fičo (Zastava 750) je vzdevek za legendarni avto iz tistih časov v bivši Jugoslaviji, prvi dostopen avto za množice, aerodinamičen, enostaven za obvladovanje, zabaven za vožnjo, veliko ljudi se je lahko “zbasalo” v njega. Prevozil je lahko veliko kilometrov z malo popravil, in ponujal je veliko več, kot bi kdorkoli pričakoval, vožnja z njim je bila prava magija. In imenu Fičo smo dodali še Balet, kot okolje iz katerega smo vsi prišli, saj smo takrat skoraj vsi v skupini plesali še SNG Opera in baletu v Ljubljani. 

Skozi leta razvoja in novih smeri pa se je Fičo Balet preoblikoval v Ficho Institute.

Vem, da si popolnoma predan raziskovanju plesa, pa ne samo kot umetniške oblike, temveč kot preobrazbene poti za dušo, telo in um. Na svojih delavnicah odpiraš sveti prostor, kjer lahko udeleženci skozi magijo plesa pridejo do preobrazbe, sprostitve, osebne rasti, skozi ples pridejo v stik s sabo in z vsem, iščejo svoj potencial. Kaj bi rekel, da naredi atmosfero, da nastane ta varen prostor? 

Gre za občutek, ki ga soustvarjamo vsi prisotni na treningih – zavestno dejanje prisotnosti, odprtosti, dopuščanja in zaščite tistega, kar nekdo drug potrebuje v vsakem trenutku, vključujoč varnost, opustitev lastnega pomena, pozornost, prakticiranje sprejemanja, neobsojanje in sočutje. To so kvalitete, ki ji ti imenuješ sveti prostor.

Kaj je zate smisel življenja? 

Uff, težko vprašanje. Vsak posameznik išče svoj smisel življenja, zato ni univerzalnega odgovora – toliko smislov je, kolikor je ljudi. Zame življenje dobi smisel, ko lahko razvijam svoje talente, najdem svoje poslanstvo in odkrijem, zakaj sem tukaj. Pomembno mi je, da najdem tisto, kar me izpolnjuje, in se temu z veseljem in v celoti posvetim.

In v tej dinamiki, povezani z odnosi, družino in vsakodnevnim življenjem, ki je včasih turbulentno, iščem preprostost – vdih in izdih, občutek veselja, miru, ljubezni in zadovoljstva. Verjamem, da je smisel življenja tudi v osebni rasti, sobivanju z naravo in prispevanju k skupnosti ter boljšemu svetu. Poleg tega me osrečuje iskanje resnice in ustvarjalno izražanje.

Goran Bogdanovski

V avgustu pripravljate 12 dnevni plesni retreat, ki je namenjen vsem, ki obožujejo gibanje, ples, tistim, ki si želijo več energije v življenju in se ponovno povezati s svojo resnico, s svojim potencialom. Nam lahko poveš kaj več o retreatu, ki ga letos organizirate že sedmič, kaj ne?

Gre za Dance Alchemy Retreat & Teacher Training, ki bo potekal od 6. do 18. avgusta v Sloveniji. Dogodek je odprt za vse, ne glede na plesno predznanje, kot tudi za profesionalce. To je priložnost, da si vzamete dragocen čas zase, raziskujete svoje potrebe in se poglobite v svojo osebno ali profesionalno pot. Preživeli bomo 12 dni v čudovitem Veduna retreat centru, kjer bomo imeli vsak dan dve delavnici, ki vključujejo dihalne vaje, Qi-gong, jogo, plesno improvizacijo, kontaktno improvizacijo in plesno terapijo. Udeleženci bodo pridobili globlje razumevanje svojega telesa, kako ples uporabiti za preobrazbo, spoznali bodo orodja in vaje, ki jim bodo v pomoč pri samorazvoju ali poučevanju, zagotovo pa bo dobrodošlo to, da se bodo ponovno energetsko napolnili in uskladili s svojo potjo in resnico. Na retreatu želimo povezati globoko potovanje duše z otipljivo potjo osebne in profesionalne rasti.

Več informacij o Retreatu: https://www.fichoinstitute.com/dance-alchemy-academy/retreat-dance-achemy-teacher-training

Kako pomembna je pri plesu predanost in zaupanje? 

Pri plesu sta predanost in zaupanje izjemno pomembna. Predanost omogoča plesalcem, da se poglobijo v svojo prakso, vztrajajo skozi izzive in rastejo skozi prakso, kot plesalci in kot ljudje. Zaupanje, tako vase kot v svoje soplesalce, je ključnega pomena za izvedbo vaj in nalog. Jaz vedno pravim “Dance first, talk later”, da zaupaš procesu, četudi um še ne ve, kakšna bo izkušnja. S predanostjo in zaupanjem greš v neznano in hkrati v morje možnosti, kjer se širita in dvigujeta ustvarjalnost in inovativnost. Šele ko dobiš izkušnjo, se lahko o tem pogovarjamo.

Goran Bogdanovski

Kako pomembna pa je skupina?

Skupina je prav tako zelo pomembna. Skupinska dinamika, podpora in sodelovanje prispevajo k ustvarjanju močnih povezav med plesalci. Skupina ponuja okolje, v katerem se ljudje lahko učijo drug od drugega, izmenjujejo izkušnje in se navdihujejo. Poleg tega skupina zagotavlja občutek pripadnosti in skupnosti, kar lahko okrepi motivacijo in veselje do plesa.

Besede improvizacije se veliko ljudi ustraši… Kako bi opisal, kaj je improvizacija v plesu in kako posameznika lahko pelješ, da brez strahu vstopi v svet plesne improvizacije?

Plesna improvizacija je celostno sredstvo za potovanje iz cone udobja, preko cone strahu in učenja, do cone rasti na direkten, hiter in zabaven način.  Vendar le, če gremo dlje od zgolj ustvarjanja novih gibov in se usmerimo v osvobajanje telesa od ustaljenih vzorcev.

Pri plesni improvizaciji gre za spontano ustvarjanje gibov brez vnaprej določene koreografije. Plesalci raziskujejo gibalne možnosti in se izražajo skozi akcije, nanašajoč se na kreativnost, intuicijo in telesnost. Improvizacija omogoča raziskovanje prostora, časa, dinamike in odnosov, spodbuja samoizražanje in avtentičnost.

Improvizacija lahko poteka individualno ali v skupinah in ključ je v prisotnosti v vsakem trenutku, kar plesalcem pomaga osvoboditi telo od ustaljenih vzorcev in raziskovati globlje misli in občutke.

Nekdo je dejal: "Improvizacija je strašljiva, a ko jo poskusiš, ugotoviš, da je najboljša stvar, ki se ti je kdaj zgodila!"

Goran Bogdanovski

Septembra se bo formirala nova skupina, ki se bo vsaj tri mesece srečevala na tedenski delavnici… Za koga so primerne oz. koga (po)kličejo fičo treningi?

Res je, že od 2006 vsak september povabim ljudi na Fičo treninge, kjer se formira skupina, ki ima treninge vsako sredo 18:00 - 20:30 v Ljubljani 9 mesecev. Fičo treningi pokličejo vse ozaveščene odrasle in voditelje sprememb, ne glede na plesne izkušnje. 

Več informacij o Fičo treningu: https://www.fichoinstitute.com/slo/ficho-trening-slo

Kakšne spremembe se dogajajo z ljudmi, ki so ali obisujejo Fičo treninge?

Mnogi so pričali o tem, da so osebno in poklicno napredovati z boljšim poznavanjem svojega telesa, uma in duha, dvignila sem jim je raven energije, telo je postalo bolj prožno in razširili so zmožnosti svojega gibanja, svobodnega izražanja in nastopanja, povečala sem jim je raven kinestetične in čustvene inteligence, postali so bolj pozorni in uravnoteženi, bolj v harmoniji, bolj svobodni. 

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu