Gradnja mostov zaupanja: 5 strategij za vzpostavitev ponovnega zaupanja v odnosu

31. 5. 2023
Deli
Gradnja mostov zaupanja: 5 strategij za vzpostavitev ponovnega zaupanja v odnosu (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi če je zaupanje porušeno, ga lahko ponovno zgradimo.

Grajenje zaupanja po tem, ko je bilo slednje porušeno, je kompleksen proces, ki zahteva potrpljenje, razumevanje in predanost obeh partnerjev.

Za ponovno vzpostavitev zaupanja je potreben čas in trud, toda z medsebojnim sodelovanjem, spoštovanjem in odprtim srcem, je mogoče znova zgraditi zaupanje in vzpostaviti še močnejši odnos.

Tukaj je 5 pristopov, ki so učinkoviti pri ponovnem vzpostavljanju zaupanja:

1. Odprta komunikacija

Pomembno je, da oba partnerja odprto komunicirata - tudi o tematikah, ki so težke. Dobro je, da se odprto pogovorita tudi o situaciji, ki je prelomila zaupanje ter ob tem oba poslušata drug drugega in izrazita svoje občutke brez obsojanja.

Primer: "Prizadelo me je, ker si mi lagal/-a o tem, kje si bil/-a sinoči. Zaradi tega se počutim, kakor da ti ne morem zaupati."

2. Opravičilo

Prevzemanje odgovornosti za lastna dejanja je eden od ključnih sestavin zdravega odnosa. Pomembno je, da se partner, ki je prelomil zaupanje, opraviči in izkaže interes, da v prihodnje naredi drugače.

Primer: "Žal mi je, da sem ti lagal/-a o tem, kje sem bil/-a sinoči. Vem, da sem te prizadel/-a in v prihodnje se bom potrudil/-a narediti drugače."

3. Transparentnost

Ko v odnosu ni zaupanja, sta partnerja še toliko bolj pozorna na morebitne napake in laži drugega. Zato je ključno, da sta oba čim bolj odprta in transparentna - tudi takrat, ko storita napako.

Primer: "Naredil/-a sem napako, za katero se bojim, da te bo vznemirila, a si vseeno želim biti iskren/-a in ti povedati, kaj se je zgodilo."

4. Držanje dogovorov

Če si obljubita, da bosta spremenila svoje vedenje, se morata tega tudi držati. Morda je eden od vaju rekel, da bo v prihodnje bolj iskren, drugi pa je obljubil, da se bo potrudil odpustiti preteklo napako.

Da bi se lahko držala dogovorov pa je ključno, da sta že na začetku iskrena in poskrbita, da so dogovori realno izvedljivi.

5. Strokovna pomoč

Pri vzpostavljanju zaupanja je lahko zelo koristno, če poiščeta strokovno pomoč. Ustrezen terapevt vama lahko ponudi smernice in podporo ter vama pomaga razumeti vajina čustva.

Obenem vaju lahko usmeri proti zdravi komunikaciji in vama tako pomaga, da bo v bodoče vajin odnos močnejši.

Pri ponovnem vzpostavljanju zaupanja je pomembno, da sta oba partnerja potrpežljiva in da se zavedata, da je za to potreben čas. Obenem je pomembno, da sta oba pripravljena spremeniti določene svoje vzorce in se odpreti k bolj strpnemu, ljubečemu in spoštljivemu odnosu.

Prirejeno po: Jordan Green

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel