Igranje na glasbeni inštrument blaži stres

Stres lahko ublažimo z različnimi aktivnostmi, kadar smo preveč utrujeni, da bi karkoli počeli, pa nas pomiri že poslušanje glasbe. Še bolj učinkovito proti stresu pa vpliva igranje na glasbilo. Preberite, zakaj.

Igranje na glasbeni inštrument blaži stres (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
11. 12. 2019

Proti depresiji in anksioznosti

Če so stres in napadi anksioznosti že dolgo časa stalnica v vašem življenju, potrebujete nekaj, kar bo umililo nakopičene napetosti. Takrat je lahko odlična možnost igranje inštrumenta, kar obenem zmanjšuje tudi depresijo. Ko se prepustite učenju glasbila in se osredotočite na vajo, nimate časa za negativne misli in vaš um se umiri sam od sebe.

Pobeg od kaosa vsakdana

Vsi imamo težave, ki zahtevajo našo pozornost, pa vendar to ne pomeni, da se moramo z njimi ukvarjati cel ljubi dan. Če se vam zdi, da trepetate sredi viharja in da je vsega preveč, nujno potrebujete umik in mir! Zaigrajte na inštrument in pobegnite v svoj svet. Ko se učite novega inštumenta, razširjate svojo kreativnost in bržkone vam to pomaga, da problem zagledate v novi luči – rešitev zanj pa prav tako! Najboljše ideje ponavadi dobimo, ko ne premlevamo o eni in isti stvari, ampak se posvetimo nečemu drugemu.

Boljši občutek za tukaj in zdaj

Vsi potrebujemo reden počitek in čas za meditacijo. Tudi igranje inštrumenta je lahko meditativna tehnika, preko katere se povežete sami s seboj. Ko se poglobite v igranje, se atmosfera okrog vas spremeni!

Sinhronizacija možganov in telesa

Ko igrate na inštrument, morate znati brati tudi note. Obe aktivnosti predstavljata odličen način za povezovanje delovanja možganov in telesa – ko igrate, krepite moč svojih rok in prstov, obenem pa z branjem not trenirate še um na poseben način. To je tudi eden izmed poglavitnih razlogov, da otroke vpisujejo v glasbene šole.

Proizvajanje imunoglobulina

Med igranjem se v vašem telesu odvijajo različne funkcije, ki ga umirijo, zdravijo in krepijo imunski sistem. Raziskave kažejo, da se med igranjem sprošča imunoglobulin, ki telesu pomaga, da se lažje bori proti bolezni.

Lajšanje bolečine

Ljudje, ki živijo s kronično bolečino, poročajo, da jim igranje na inštrument pomaga. Prav tako tisti, ki so imeli pred kratkim operacijo in jih še vedno boli. Glasba manjša stres in negativno mišljenje, ki ga vzbuja bolečina. Kadar se učite igranja na glasbilo, ste tako zaposleni, obenem pa sproščeni, da bolečine morda sploh ne zaznavate.

Druženje in povezovanje

Ko enkrat obvladate določeno glasbilo, se lahko povežete tudi z drugimi glasbeniki. Ob tem se boste naučili koordinacije z ostalimi glasbeniki in se povezali z istomislečimi. Kaj je lepšega kot druženje ob glasbi! … Če pa s svojim igranjem razveselite še druge poslušalce, pa toliko bolje!

Dovolite glasbi, da vas popelje do notranjega miru!

vh

Vir: Conscious Reminder

Preberite še: