V našem imenu se skriva odsev naše usode

10. 2. 2024
Deli
V našem imenu se skriva odsev naše usode (foto: profimedia)
profimedia

Kakšno ime dati otroku? Gre za pomembno in resno nalogo.

Moje ime. Nisem si ga izbrala, dan mi je bil poln upov in pričakovanj kot oblika, v kateri moji starši izrazijo vse, kar bi želeli, da sem. Moje ime me opredeljuje in opisuje, povzema in poudarja, včasih pa tudi omejuje. Nomen est omen - ime je rek, s katerim je rimski pesnik Plaut poudaril moč osebnega imena. V njem se skriva odsev naše usode.

Poimenovanje otroka je pomembno in resno, eno prvih starševskih opravil, ki ima daljnosežne posledice. Ime je darilo, lahko pa je tudi breme. Pri izbiri imena za otroka starši izrazijo svoj odnos do lastnega imena, kot da bi ga pravzaprav izbirali sami. K imenu so priloženi različni pomeni in lastnosti osebnosti.

Osebna imena imajo tudi svoje zgodovinsko ali versko ozadje, nacionalno identiteto in pogosto zelo globoke družinske korenine. V naših imenih so torej junakinje in junaki, bogovi, sveti ljudje, pa tudi rože, sadje, reke, živali...

Svoje ime absorbiramo od prvega dne in počasi postane naše. Včasih se z njim zelo dobro razumemo, včasih pa nas nekako zbada in tišči, ne moremo ga doživeti povsem kot svojega, zato ga spreminjamo z okrajšavami, pomanjševalnicami in vzdevki, poskušamo njegovo prvotno obliko bolje prilagoditi sebi.

V družbenih kontekstih ime oblikuje identiteto, nas dela edinstvene, je kot okrasni papir, v katerega je ovito naše bitje. Poleg posvetnega prejmemo tudi krščansko ime, v nekaterih drugih tradicijah pa si, ko stopimo na pot duhovnosti, izberemo svoje duhovno ime. In umetniki bodo z veseljem izbrali posebno ime, za katerega menijo, da bolje odraža njihovo delo kot osebno. Imena se spreminjajo s časom, pridejo v modo in izginejo.

Raziskave so pokazale, da v mlajših letih nenavadno ime ne bo prineslo priljubljenosti kot običajno ime. A to se spremeni v kasnejših letih, ko vas navadno ali staromodno ime ne dela posebej privlačnega med potencialnimi ljubezenskimi partnerji.

Poleg pomena, poseben vtis pusti zvok našega imena. Imena so spevna ali oglata, ostra ali mehka, dolga, kratka, zveneča ali zapletena. Obstajajo androgini, nenavadni, tradicionalni in izmišljeni. Obstajajo tudi takšni, ki trajajo iz roda v rod.
S tem, ko ponesemo svoje ime skozi življenje, lahko vtisnemo osebni pečat njegovemu pomenu in vibraciji ter ga s svojo osebnostjo in dejanji naredimo zaželenega in lepega. Zato ga ponosno nosimo!

vir: sensa.hr, Senka Ljubić

Preverite še: IME dobimo z namenom! Kaj pomeni prva črka vašega imena?

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije