Zakaj se inteligentni otroci v šoli ne želijo učiti?

15. 5. 2024
Deli
Zakaj se inteligentni otroci v šoli ne želijo učiti? (foto: profimedia)
profimedia

V otroku željo po učenju najlažje vzbudimo tako, da mu pokažemo, v čem je smisel znanja, ki ga pridobiva.

V današnjem šolskem sistemu je že pravi izziv motivirati otroka za učenje in šolo. Otrokom se upira učiti reči, katere se jih učimo v šolah. To je še posebej izrazito pri inteligentnih otrocih. Primanjkuje jim motivacije, saj so številna znanja, ki jih morajo pridobiti, nesmiselna.

Motivacija pride sama, ko znanje postane praktično in ko veš, zakaj nekaj počneš. Mene denimo ni treba motivirati, da grem nekam predavati. Upira pa se mi vstati iz postelje, če moram zjutraj na gastroskopijo.

Dojeti moramo, da večine otrok teoretično znanje niti ne zanima. Največ otrok je praktikov, kar pomeni, da jih večina stvari, ki se jih učijo v šoli ne bo niti najmanj zanimalo. Posledično to pomeni, da bo prihajalo tudi do pomanjkanja motivacije za učenje.

Otroci bi se radi igrali, ko pa odrastejo, bi radi delali nekaj, kar je skladno z njihovo naravo in v tem bili dobri. To je to. Filozofija, botanika, površina kvadra in zgradba paramecija večine ne zanima. Mene tudi ni.

Ko življenje postaviš v pravi kontekst, motivacija pride sama od sebe. Takrat učenje naenkrat postane užitek. Ko pa otrok starše vpraša: "Mami, zakaj se rabim to učiti, kje bom to potreboval?" jih usmerim v ogled filma 'Revni milijonar', ali pa mu s praktičnimi lastnimi primeri pokažem, kako mi je vse, kar sem kjerkoli doživel, nekje, nekoč prišlo prav.

Otrok, ki razume, zakaj pridobiva določeno znanje, se bo veliko lažje učil. Znanje se ne predaja z table v zvezek: znanje se predaja iz srca v srce.

Prirejeno po: Andrej Pešec

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk