Izjemen prizor iz Plitviških jezer

12. 2. 2024
Deli
Izjemen prizor iz Plitviških jezer (foto: Posnetek Zaslona Nacionalni park Sjeverni Velebit)
Posnetek Zaslona Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Severni Velebit je objavil posnetek volka, ki uživa in se igra v zamrznjeni mlaki v parku.

V preteklosti je sivi volk poseljeval celotno območje Hrvaške. Že leta 1894 je bil prisoten v vseh hrvaških občinah, nato pa je postopoma začel izginjati, najprej iz nižinskih celinskih predelov. Zaradi stoletnega preganjanja in odstrela se je volk umaknil v gozdnata, odročna in nedostopna območja.

Volk je mesojed, njegov glavni plen pa so srne, jeleni, divji prašiči in manjši sesalci. Živali, ki jih volk lovi, so stare in izčrpane, bolne, sestradane ali mladiči. Na ta način volkovi pozitivno vplivajo na zdravje populacije plena in prispevajo k stabilnosti celotnega ekosistema.

Na Hrvaškem volk naseljuje predvsem večje gozdne komplekse v hribovitih in gorskih območjih. Na širšem območju severnega Velebita živi trop volkov, katerega teritorij obsega Narodni park Severni Velebit. Glavni razlogi za ogroženost volkov danes so nezakonit odstrel, žrtve na cestah in pomanjkanje naravnega habitata. Volk je strogo zaščitena vrsta in je na rdečem seznamu ogroženih sesalcev na Hrvaškem. Volka je posnela kamera, ki jo je postavil naravovarstvenik Vladimir Lopac, so zapisali na Facebook strani Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Preberite si še: