6 japonskih navad za dolgo življenje

10. 6. 2024
Deli
6 japonskih navad za dolgo življenje (foto: profimedia)
profimedia

Zakaj so Japonci tako zdravi in dolgo živijo? Obstajajo pozitivni vidiki japonske kulture, zlasti določene navade, ki prispevajo k zdravju in dolgoživosti njenih državljanov. 

Tukaj je nekaj preprostih vsakodnevnih japonskih navad, ki vam lahko spremenijo življenje na bolje.

1. Dnevno kopanje v topli kopeli

Na Japonskem obstaja več kot 3000 območij z vročimi vrelci. Javna kopališča so pogosta v mestih, skoraj vsak dom pa ima kopalno kad. Japonci namreč cenijo kopanje v topli vodi.

Strokovnjaki menijo, da je ta navada kopanja velik razlog, zakaj Japonci ohranjajo fizično zdravje. Raziskave kažejo, da redno kopanje lahko izboljša kardiovaskularno zdravje in zmanjša stres.

Tukaj so trije glavni razlogi, zakaj se je dobro vsak dan namakati v topli kopeli:

  • Segrevanje telesa pomaga sprostiti mišice.
  • Voda v kopeli pospeši metabolizem in pomaga izločati toksine iz telesa.
  • Ker je naše telo v vodi, je pritisk na kosti in mišice zmanjšan, kar pomaga pri lajšanju bolečin v hrbtu in napetih ramenih.

2. Ohranjanje čistoče

Razlog, zakaj Japonci tako pogosto čistijo, je povezan s pomembnim konceptom "šintoizma", ki ceni čistost in urejenost. Japonci se od malih nog učijo o pomenu vzdrževanja čistoče, ne le kot rutinskega opravila, ampak kot sestavnega dela življenjskega sloga. Ta navada čiščenja ohranja okolje okoli njih čisto in higiensko, kar prispeva k zdravemu življenjskemu slogu.

Znanstvene raziskave podpirajo psihološke koristi čistega prostora, povezane z zmanjšanim stresom in izboljšano osredotočenostjo.

Tukaj so zdravstvene prednosti čiščenja:

  • Zmanjšanje alergenov: Redno čiščenje zmanjšuje prah in alergene, kar izboljšuje zdravje dihal.
  • Zmanjšanje tveganja za okužbe: Razkuževanje površin preprečuje širjenje nalezljivih bolezni.
  • Mentalna jasnost: Čisto okolje zmanjšuje tesnobo in izboljšuje duševno počutje.
  • Fizična aktivnost: Samo čiščenje je oblika lahke telesne vadbe, kar krepi zdravje srca.

3. Zgodnje vstajanje

Tukaj je zanimiva zgodba o Japoncih okoli leta 1900, ki jo je zapisal Lafcadio Hearn, angleški učitelj na Japonskem.

"Neko jutro, preden je sonce vzšlo, sem slišal zvok blizu svoje hiše. Spraševal sem se, kaj je to. Ko sem pogledal ven, sem videl vaščane, kako se pogovarjajo in smejejo ter umivajo obraze z morsko vodo. Bil sem radoveden, kaj počnejo. Takoj ko je sonce vzšlo nad goro, so se vsi obrnili proti soncu. Rekli so: 'Hvala, ker nas vedno opazuješ,' in zaploskali. To je tradicija, ki traja že približno 100 let."

Japonci so se včasih vsako jutro zgodaj vstali in častili sonce. Zdaj ta navada ostaja le še na novoletni dan, a starodavni Japonci so to počeli vsak dan. Razlog za čaščenje sonca je v tem, da je v šintoizmu sonce najvišje božanstvo Japonske. Na žalost mladi danes nimajo takšne navade, vendar se mnogi starejši še vedno zgodaj vstajajo in nekateri ljudje nadaljujejo to navado.

Z zgodnjim vstajanjem in izpostavljanjem jutranjemu soncu se vaš naravni biološki ritem ponovno nastavi in uskladi z dnevno energijo. Raziskave poudarjajo prednosti usklajevanja naših rutin s cirkadianim ritmom.

4. Uživanje japonske hrane

Razlog, zakaj se japonska hrana šteje za zdravo, je v njenem dobrem prehranskem ravnovesju. Leta 2013 je bila japonska kuhinja priznana kot kulturna dediščina UNESCO.

Japonski obrok običajno sestavljajo juha in tri priloge:

  • Riž, glavna jed, je bogat z ogljikovimi hidrati.
  • Riba ali sojini izdelki so bogati z beljakovinami; vitamine in minerale lahko dobite iz dušene ali vložene zelenjave.
  • Fermentirana hrana, kot sta miso in natto, izboljšuje prebavo. Na ta način je japonska hrana uravnotežena prehrana, ki lahko pomaga ohranjati telo mladostno in v dobrem zdravju.

5. Pitje matche

Po mnenju Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition je uživanje matche povezano z manjšim tveganjem za kardiovaskularne bolezni in metabolični sindrom. Razlog, zakaj je matcha zdrava, je v tem, da je polna hranil. Je bogat vir mineralov, kot sta kalcij in prehranske vlaknine, ter polna antioksidantov, vključno s katehini. Poleg tega pa, ker je matcha zmleta iz celih čajnih listov, ponuja večkrat več hranil, kot bi jih dobili iz navadnega čaja.

Povzeto po Yourtango.com

Preberite tudi: