To slastno kremasto pecivo navdušuje mnoge - med drugim ga je oboževala tudi sama Jovanka Broz.
Pecivo "bela snežinka" je lahko, kremasto in neverjetno okusno, pravijo pa, da je ravno to bila najljubša sladica Jovanke Broz.
Po pripovedovanjih so ga pogosto postregli na svečanih pogostitvah, saj je to pecivo preprosto, nežno in ravno prav sladko. Zračno belo testo, svilnato kremo in rahel vonj po rumu vzljubi vsak, ki ga poskusi.
Sestavine
Za biskvit:
- 7 beljakov
- 1 celo jajce
- 7 žlic sladkorja
- 7 žlic moke
- 3 žlice mlačne vode
Za kremo:
- 7 rumenjakov
- 7 žlic sladkorja
- 6 žlic moke
- 1 žlica jedilnega škroba
- 800 ml mleka
- 250 g margarine
Za preliv:
- 100 ml mleka
- 1–2 žlici ruma
Za okras:
- stepena smetana
- naribana temna čokolada
Priprava
Biskvit: Beljake stepite v čvrst sneg, medtem pa mu postopoma dodajajte sladkor. Nato vmešajte še celo jajce, moko in mlačno vodo. Maso enakomerno razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pecite, dokler ne dobi rahlo zlato barvo.
Krema: Rumenjake zmešajte s sladkorjem, moko in jedilnim škrobom, nato pa počasi dolijte hladno mleko. Mešanico kuhajte ob stalnem mešanju, dokler se ne zgosti. Ohladite, nato dodajte penasto stepeno margarino in vse skupaj dobro premešajte.
Sestavljanje: Ohlajen biskvit enakomerno navlažite z mlekom, zmešanim z rumom. Nato razporedite kremo, nato pa po vrhu dodajte stepeno smetano in na koncu posujte z naribano čokolado.
Kolač postavite v hladilnik za nekaj ur, da se dobro ohladi in strdi, preden ga narežete.