Tako lahko sami pripravite kremasto pecivo, ki se mu Jovanka Broz ni mogla upreti

22. 8. 2025
Tako lahko sami pripravite kremasto pecivo, ki se mu Jovanka Broz ni mogla upreti (foto: Posnetek zaslona YouTube)
Posnetek zaslona YouTube

To slastno kremasto pecivo navdušuje mnoge - med drugim ga je oboževala tudi sama Jovanka Broz.

Pecivo "bela snežinka" je lahko, kremasto in neverjetno okusno, pravijo pa, da je ravno to bila najljubša sladica Jovanke Broz.

Po pripovedovanjih so ga pogosto postregli na svečanih pogostitvah, saj je to pecivo preprosto, nežno in ravno prav sladko. Zračno belo testo, svilnato kremo in rahel vonj po rumu vzljubi vsak, ki ga poskusi.

Sestavine

Za biskvit:

  • 7 beljakov
  • 1 celo jajce
  • 7 žlic sladkorja
  • 7 žlic moke
  • 3 žlice mlačne vode

Za kremo:

  • 7 rumenjakov
  • 7 žlic sladkorja
  • 6 žlic moke
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 800 ml mleka
  • 250 g margarine

Za preliv:

  • 100 ml mleka
  • 1–2 žlici ruma

Za okras:

  • stepena smetana
  • naribana temna čokolada
To je Jovanka Broz najbolj sovražila pri Titu – zaradi tega ga je nenehno napadala
Znani direktor s "svoje" plaže na Hrvaškem odganjal kopalce

Priprava

Biskvit: Beljake stepite v čvrst sneg, medtem pa mu postopoma dodajajte sladkor. Nato vmešajte še celo jajce, moko in mlačno vodo. Maso enakomerno razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pecite, dokler ne dobi rahlo zlato barvo.

Krema: Rumenjake zmešajte s sladkorjem, moko in jedilnim škrobom, nato pa počasi dolijte hladno mleko. Mešanico kuhajte ob stalnem mešanju, dokler se ne zgosti. Ohladite, nato dodajte penasto stepeno margarino in vse skupaj dobro premešajte.

Sestavljanje: Ohlajen biskvit enakomerno navlažite z mlekom, zmešanim z rumom. Nato razporedite kremo, nato pa po vrhu dodajte stepeno smetano in na koncu posujte z naribano čokolado.

Kolač postavite v hladilnik za nekaj ur, da se dobro ohladi in strdi, preden ga narežete.

Kaj je vse resnično posedovala Jovanka Broz in kdo je podedoval njeno zapuščino?