Jutranja anksioznost? Poskusite te 4 navade

To so štiri prakse, ki vam bodo zjutraj pomagale zmanjšati nervoznost, napetost in stres.

Jutranja anksioznost? Poskusite te 4 navade (foto: profimedia) profimedia
3. 12. 2022

Na žalost tesnoba v sodobnem času postaja vedno bolj razširjen pojav. Hiter tempo življenja, nenehno sledenje ambicijam, doseganje rezultatov, pritisk, izolacija od resničnega življenja, osredotočenost na zunanje dosežke ipd. povečujejo tveganje za vse več ljudi.

Raziskave kažejo, da se nagnjenost k depresiji in anksioznosti lahko poveča med hladnim in turobnim prehodom iz jeseni v zimo. Zato je še toliko bolj pomembno, da v tem obdobju poskrbimo zase in svoje duševno zdravje z navadami in praksami, ki nam ustrezajo. Naslednje vam lahko pomagajo zmanjšati vsakodnevno tesnobo in stres ter vam omogočijo, da začnete dan mirno in dobro razpoloženi.

1. Začnite jutro z umirjenim dihanjem 

Ritem našega dihanja in sama sposobnost globokega vdiha lahko že sama po sebi pomirjata tesnobo. Ko se prebudite, prezračite prostor in vase vdihnite svež zrak. Če ne marate joge, se lahko preprosto udobno namestite na posteljo, zravnate hrbet, zaprete oči in v zelo umirjenem ritmu globoko dihate 3 do 5 minut.

2. Poženite kri po žilah

Raziskave kažejo, da kakršnakoli telesna aktivnost izboljša razpoloženje. Telo začne sproščati hormon sreče, kar izboljša čustveno stanje. Če boste zjutraj telovadili, boste ugotovili, da lahko svoj dan začnete bolj produktivno - in to bo vplivalo na vaše razpoloženje.

3. Zastavite si namen

Če si zjutraj na list papirja ali v svoj planer zapišete stvari, ki jih želite v tistem dnevu doseči in namen, ki ga želite izpolniti, vam to lahko služi kot kompas, ki vas bo usmerjal skozi dan. Načrtovanje in organizacija imata zmožnost pomirjanja - vendar ne smete pretiravati. Tako boste imeli bolj jasno vizijo in občutek, da počnete nekaj smiselnega.

4. Hvaležnost 

Obstaja rek, ki pravi: “Ko se pritožujemo, nam vesolje pokaže, da je lahko še slabše. Ko se zahvalimo, pa nam pokaže, da je lahko še bolje.” Kadar se osredotočamo na slabo in negativno, opazimo manj stvari, ki so dobre in dragocene v našem življenju. Pisanje dnevnika hvaležnosti je preprosta praksa, ki nas nauči videti dobro v svetu in uživati v majhnih pozitivnih stvareh.

Vir: Sensa RS