Jutri bodo po svetu lahko opazovali severni sij

18. 9. 2023
Deli
Jutri bodo po svetu lahko opazovali severni sij (foto: shuttersotck)
shuttersotck

V torek, 19. septembra, bodo na določenih delih sveta najverjetneje videni pojavi severnega sija, pravijo strokovnjaki. 

Sonce je trenutno sredi aktivnega obdobja svojega sončnega cikla, ki traja 11 let. Geomagnetna nevihta, ki prihaja v začetku tega tedna, lahko povzroči polarne sije od Seattla do Bostona, poročajo svetovni mediji. 

Po podatkih Nasinega observatorija za sončno dinamiko je sonce prejšnji teden povzročilo 9 izbruhov razreda M, 22 koronarnih izbruhov mase in eno geomagnetno nevihto.

Za večino ljudi to ni nekaj, kar bi jih moralo skrbeti. Čeprav geomagnetne nevihte vplivajo na telekomunikacijski sistem in na satelite. Tudi naše občutljivo telo lahko začuti vplive vesoljskega vremena. 

Geomagnetne nevihte pa lahko povzročijo tudi močnejši sij aurora borealis ali severni sij, ki se običajno pojavi na polih, vendar lahko vesoljsko vreme povzroči, da se razširi tudi na severni rob. 

Učinki te geomagnetne nevihte, vključno s polarni sijem, se bodo pojavili v ponedeljek pozno zvečer in v torek zjutraj.

Napoved polarnega sija z geofizičnega inštituta Fairbanks Univerze na Aljaski napoveduje zelo aktivne prikaze polarnega sija nad Aljasko in v Kanadi. Aurore bodo verjetno vidne nizko na obzorju za severni sloj ZDA, vključno z Seattlom, Chicagom in Bostonom.

Druga stvar, ki pomaga videti sij aurore, je nedavni mlaj. Z mlajem je večja možnost, da vidimo polarni sij. Mesečina in mestne luči lahko onemogočajo severni sij.

Pričakuje se, da bo geomagnetna nevihta posledica prihoda koronalnega izmeta mase, ki je v soboto, 16. septembra, izbruhnila s površine sonca in je bila usmerjena v smeri Zemlje.

Pričakuje se, da bo prispela v torek, 19. septembra, čeprav ni jasno točno, kdaj bi to lahko bilo. Čeprav čas ni gotov – nikoli ni – lahko nevihta razreda G2 pogosto pomeni impresivne prikaze severnega sija. "Med podobno nevihto G2 so bili 12. septembra polarni siji fotografirani v več zveznih državah ZDA, vse do Kolorada in Missourija," poroča SpaceWeather.com.

CME je oblak magnetnih polj in nabitih delcev iz sonca, ki se premika s hitrostjo do 3000 kilometrov na sekundo. Lahko traja nekaj dni, da prispe, če je usmerjen proti Zemlji, kjer povzroči geomagnetno nevihto, ta pa pogosto povzroči prikaz polarnega sija.

forbes.com, foxweather.com

Preberite si še:

Borut Pahor je v tokratni epizodi Mastercard® podcasta navdiha gostil prostovoljnega gasilca Sandija Zajca: 

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan