Kaj dobrega prinese pokanje?

Ko kupite pirotehnične izdelke, pomislite na druge. Na tiste, ki jim hrušč decembra predstavlja neznosen stres. 

Kaj dobrega prinese pokanje? (foto: pixabay) pixabay
19. 12. 2018

Postaviti se v čevlje (ali tačke) drugega in biti sposoben sočutja je pomemben del človeškega razvoja zavesti. Tukaj je človek na pomembnem testu. Ali bo razmišljal o tem, kaj počne in kako to vpliva na druge, ali bo le sebično mislil na svojo zabavo in ugodje. 

Pomislimo, kako je živalim, ki slišijo mnogo bolj izostreno kot mi

Že sami se ustrašimo, ko zaslišimo pok, kaj pa denimo pes, ki sliši najmanj petkrat bolje od človeka? In ne razume, da se človek na ta način veseli novega leta? 

In čemu je pok sploh namenjen? Kaj dobrega prinese? Imamo morda preveč denarja in časa? Očitno. 

Z vso pirotehniko je podobno, tudi z ognjemeti. Ja, je že lepo videti tistih nekaj trenutkov barvnih isker v zraku. A s tem ne nardimo prav nič koristnega za ta planet. Povzročamo stres živalim in ljudem, spravljamo sebe in druge v nevarnost, onesnažujemo in mečemo denar dobesedno v zrak.

Če bi ta denar porabili za bolj koristne stvari ali ga celo podarili v dobrodelne namene, bi imeli prazniki pravi smisel.

Namesto kurjenja denarja v zraku, bi lahko nekomu omogočili topel obrok hrane ali toplo oblačilo.

Poskrbite za živali

Ker človek žal ne more vedno vplivati na neumnosti sočloveka, poskrbite za svoje živali in jim omogočite zavetje, kjer bodo na varnem in se tako tudi počutile. Nikar ne puščajte psov samih v pesjakih, velikokrat se je že zgodilo, da brezbrižneži mečejo petarde prav v pesjake, ker se jim zdi to strašno zabavno. Psu pa lahko pok povzroči močan stres in šok, čigar posledice so lahko resne in trajajo do konca življanja. Vsako leto pobegne ogromno živali, ko zaslišijo pok, zato jih nikar ne imejte proste brez nadzora. Sicer pa, če imate psa, ga imejte ob sebi, saj ga zato tudi imate, kajne? 

Pa ne le psi in mačke, tudi živalim na kmetiji povzročajo glasni poki neizmeren stres. Ste vedeli, da kokoši zaradi stresa valijo manj jajc in krave proizvajajo manj mleka? Pokanje pa je še posebno stresno tudi za divje živali in ptice, ki izgubijo orientacijo in manjšim živalim, ki lahko zaradi poka tudi umrejo. 

Kaj je torej smisel decembrskega pokanja? 

Preberite si še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri